Dette er årets produkter
Redaksjonen har kåret åtte produkter som imponerte mest på innovasjon, nytenkning og ytelse i 2014.
Tiden er kommet for å kåre årets produkter. I løpet av et år vil utallige produkter komme innom vår testlab, og kriteriene for å skille seg ut er dermed meget høye. Det er PC Worlds redaksjon som samlet har levert inn nominasjoner, og ut fra disse snevret det ned til åtte produkter som virkelig imponerer.
Vi har testet alle produktene grundig, og i nominasjonsrundene har vi også diskutert påvirkningen hvert enkelt produkt har hatt på markedet og brukerbasen. Resultatene er basert på en rekke faktorer, og et produkt må ikke nødvendigvis være best i sin klasse for å oppnå prisen. Innovasjon og nytenkning er like viktig som ytelse i disse kåringene. Vi har kun nominert produkter som er grundig testet og ofte i daglig bruk av redaksjonen.
Vi deler ikke ut Årets Produkt basert på kategorier, av den enkle grunn at det finnes kategorier der ingen produkter fortjener å vinne, samt andre kategorier hvor det finnes flere vinnere. Produktene får denne prisen uavhengig av hvilket marked de opererer i.
Vi gratulerer følgende produkter og produsenter med prisen Årets Produkt 2014:
iMac med Retina 5K-skjerm
Skjermen på Apples nyeste iMac er den viktigste grunnen til at maskinen er på Årets produkt-liste for 2014. I tillegg snakker vi om en kraftig pc med høy ytelse – på visse operasjoner er den raskere enn Apples arbeidsstasjon Mac Pro.
Skjermoppløsningen er så høy at den mer eller mindre matcher det menneskelige øyet.
Apples Retina-begrep er et markedsføringsord, men fungerer godt som forklaring på hva som er viktig med den nye iMac-en: at skjermoppløsningen er så høy at den mer eller mindre matcher det menneskelige øye. Apple har brukt Retina-begrepet på sine pc-er og mobile enheter med liten skjerm – iPhone, iPad, Macbook Pro. Med iMac med Retina 5K-skjerm – ja, det er det hele og fulle navnet – bringes begrepet opp på de store skjermene, her til iMac-ens 27-tommers skjerm. Dette gir et høyt antall piksler. Før har vi snakket om rundt 3-5 millioner piksler. iMac med Retina 5K-skjerm byr på hele 14,7 millioner piksler med en skjermoppløsning på 5120 x 2880 piksler. Fire ganger så mye som en vanlig 27-tommers iMac-skjerm. Dette vil være med på å gjøre iMac med Retina 5K-skjerm populær for bildebehandling og videoredigering. Testomtalen finner du på våre nettsider.
Sony A6000
Sony A6000 var med på en gruppetest av entusiastkameraer i PC World i høst og viste seg å være en positiv overraskelse. Her har Sony lykkes i å forene kravene til profesjonell betjening med svært kompakt design samt et stadig voksende utvalg av objektiver av høy kvalitet. Det som var med på å bringe kameraet høyt opp på listen, var at vi fikk testet det med nettopp et av de nye høykvalitetsobjektivene med Carl Zeiss-logo, noe som riktignok ikke bare brakte bildekvaliteten opp på et høyt nivå, men også prisen. Med vanlig kit-objektiv er prisen rundt 7000 kroner, med Carl Zeiss Vario-Tessar E5/16-70ZA OSS øker prisen til rundt 13.000 kroner.
Sony lykkes i å forene kravene til profesjonell betjening med svært kompakt design.
Men nettopp den svært kompakte utformingen, som Sony har fått til uten å måtte droppe viktige egenskaper som fotoentusiastene gjerne ønsker, for eksempel en god søker, har vært med på å gi kameraet en plass på PC Worlds Årets produkt-liste. Kameraet har en APS-C-bildebrikke, altså en brikke av den størrelsen som har vært dominerende i det digitale speilrefleksmarkedet i mange år. Likevel er kameraet bare minimalt større enn en av konkurrentene i testen, Nikon 1 V3, som bare har en én-tommes bildebrikke. Produsentene av tradisjonelle, store og tunge speilreflekskameraer bør føle pusten i nakken.
Bose Quiet Comfort 25
I løpet av året blir det mange flyturer rundt om, og noe som nær alltid har skjedd i det vi har satt oss på flyet, er at omtrent halvparten av forretningsfolkene rundt oss drar opp en Bose Quiet Comfort 15-hodetelefon. De som flyr mye har forstått verdien i å ha en god hodetelefon med aktiv støydemping, om det bare er for å dempe støy, eller for å lytte til musikk eller å se på film.
I år dukket endelig oppfølgeren til supersuksessen OC15 opp, i form av OC25.
I år dukket endelig oppfølgeren til supersuksessen QC15 opp, i form av QC25. Med litt forfinet og fornyet design skiller de seg akkurat nok fra forgjengeren til at forretningsfolket rundt deg blir litt småmisunnelige. Og det er jo kjekt. Viktigere er det imidlertid at lydkvaliteten, som ofte er et problem med hodetelefoner med aktiv støydemping, har blitt flere hakk bedre. Bose Quiet Comfort 25 spiller musikk uten problemer, og låter bra mens de gjør det – noe som ofte ikke er tilfelle med en del av konkurrentene. Og for de som liker å fly, eller hater det, men må gjøre det likevel, er det kjekt å vite at støydempingen også har blitt enda bedre. Med QC25 har Bose virkelig parkert konkurrentene når det gjelder støydemping, og altså klart å få til god lyd i samme slengen.
LG G Flex
Vi har etter hvert testet en god bunke telefoner. Felles for de fleste er at de egentlig skiller seg ganske lite fra hverandre. For all del, noen har litt bedre skjerm eller litt bedre kamera, men totalt sett er det meste ganske like. Sånn ville ikke LG ha det, og lanserte den sære, überkule, bøyde telefonen G Flex på starten av året. Da vi testet den var det ikke alt vi var like fornøyd med. Bortsett fra at den var bøyd, var det en del som skuffet med skjermen, og kameraet var en katastrofe. Men, så var det alt det andre da. Ytelsen var på topp, batteriet var latterlig bra og telefonen var bare så, så kul. Normalt sett når vi har en ny telefon, som skjer ofte, begrenser reaksjonene seg fra de rundt oss gjerne til «åh, ny telefon? Kult». Og sånn var det med den saken.
Alle ville glo, ta på og prøve den spesielle telefonen.
Det var ikke tilfelle med G Flex, som vi nesten ikke fikk ha i fred da vi testet den. Alle ville glo, ta på og prøve den spesielle telefonen. Og det sier ikke rent lite om hva LG klarte med G Flex. Vi kan nemlig glatt tilgi noen mangler når sluttproduktet er en telefon som skiller seg så ut fra hopen av «grå» og kjedelige telefoner, og som har så ekstrem wow-faktor som LG G Flex.
Panasonic Toughpad UT-MB5
Det er ikke alt vi tester vi helt uten videre klarer å se behovet for. Panasonics 20-tommers Toughpad med 4K-skjerm er et slikt produkt. Så er det da heller ikke beregnet vår type bruk, eller plassert i en prisklasse vi normalt sett leter etter nettbrett. Vi har testet Toughbooks og Toughpads fra Panasonic tidligere, men da har det vært enheter som har levd mer opp til den opprinnelige meningen med navnet Toughpad – det har vært solide dingser som tåler nesten alt.
Det er rett og slett ganske ekstremt, og veldig, veldig kult.
Denne Toughpaden, som koster over 40 000 kroner, er ikke en slik dings. Derimot passer navnet fordi det er så tøft, og kult, og drøyt. I et slankt og stilig skall er det pakket inn vanlige pc-komponenter som kjører Windows 8.1. Det hele er altså toppet med en meget god 20-tommers 4K-skjerm. Det er rett og slett ganske ekstremt, og veldig, veldig kult. Og i en del litt spesialiserte bransjer kan det være et svært så hendig arbeidsredskap. For oss er det mer enn nok til at Panasonic Toughpad med 4K-skjerm fortjener en av våre gjeve «Årets Produkt»-priser.
Microsoft Surface Pro 3
Da Microsoft først slapp sin første Surface Pro for 18 måneder siden, kom det som en overraskelse på et litt slitent bærbar pc-marked. Siden den gang har hybrid-pc blitt et begrep, og vi har sett flere og flere hybrider av nettbrett og pc på markedet.Det siste medlemmet i Surface-familien er også det beste. Tidligere modeller har ofret mye i et kompromiss mellom pc og nettbrett, mens Pro 3 har lagt fokuset helt og holdent mot bærbare pc-er og lykkes godt med det.
Det er ikke mange feilene å finne, men det er greit å trekke fram at Pro 3 koster i overkant mye om man velger toppmodellen.
Den største og viktigste forskjellen hos nye Pro 3 fra tidligere modeller er skjermen. Skjermen er på 12 tommer, og med det 36 prosent større enn tidligere. Med en oppløsning på 2160x1440 er dette en meget merkbar forskjell, og skjermen inviterer til multitasking og mer seriøse jobb-oppgaver. Bildeformatet er også forandret til 3:2, som gir over en tomme ekstra arbeidsplass på det som allerede er en videre skjerm. Det er ikke mange feilene å finne, men det er greit å trekke fram at Pro 3 kan koste i overkant mye om man velger toppmodellen. Vi ser også relativt lite endringer i ytelse fra forrige generasjon, som riktignok er mindre enn ett år siden.
OCZ Revodrive 350
For ganske nøyaktig ett år siden publiserte PC World en ønskeliste over teknologi vi ønsket å se mer av. Høyt oppe på den listen var mer tilgjengelig SSD lagring over PCI Express, og OCZ hørte våre ønsker. Den største, og umiddelbare, forskjellen mellom vanlige SSD disker og Revodrive 350, er formfaktoren. SSD-en kommer her som full høyde og halv lengde PCI-E, likt et mindre grafikk-kort. Dette fjerner behovet for SATA-ledninger, og åpner for høyere teoretiske hastigheter fri for flaskehalsen i SATA 3.0.
Prisen per gigabyte kan forsvares med den ekstreme farten denne disken gir.
Revodrive 350 er for entusiaster, uten tvil. Prisen alene gjør at mange vil snu i døra, men vi vil likevel ikke nøle med å anbefale denne til alle som er interessert i, eller har en nødvendighet for meget rask tilgang til lagret data. Formfaktoren vil bli mer vanlig, og prisen per gigabyte kan forsvares med den ekstreme farten denne disken gir. Hvis du vil ha det raskeste som finnes på markedet i dag, så finner du en god unnskyldning til å bruke de ekstra kronene det koster.
Chromecast
Chromecast er et svært godt produkt, og den gjør i det store og hele nøyaktig det den lover. Den er spesielt kjekk å ha for å strømme innhold til TV uten å gå via ekstern enhet eller kjøpe ny smart-tv. Prisen er også såpass hyggelig, til like under 300,- kroner, at det går an å kjøpe en til hver eneste «dumme», gamle TV med HDMI-inngang, etter behov. Applikasjonsstøtten begynner også å bli svært bra, og med Googles SDK er det svært trolig at støtten blir utvidet til en rekke flere applikasjoner og tjenester.
Det enkle er ofte det beste, og det har Google bevist med denne dedikerte media-avspilleren.
Siden Chromecast er så liten og enkel, er den også kjekk å ta med seg på ferie eller på hytta. Alt den krever er trådløst nett og strøm over USB. Kvaliteten er god, avhengig av trådløst nett, og enheten spiller video i full HD uten problemer. Det enkle er ofte det beste, og det har Google bevist med denne dedikerte media-avspilleren. Det perfekte komplimentet til alle tv-er med hdmi-inngang.