– Jeg digger å være kvinne i it-bransjen
Beate Størkson kan skimte med hele tre gründervirksomheter på merittlisten, og hun er kanskje Norges eneste kvinnelige utvikler som lager fagapplikasjoner til bygg- og anleggsbransjen.
Beate Størkson er en av få kvinnelige gründere, om mulig kanskje den eneste, som utvikler fagapplikasjoner til bygg- og anleggsbransjen. Den unge kvinnen, som er i slutten av 30 årene, kan allerede skryte av å ha etablert tre gründer-virksomheter.
Veien inn
Størkson studerte EDB på gymnaset før hun startet på NITH. Etter endt studie var det enkelt å få jobb. Hun jobbet fire år i Evry før hun startet SaveIT, som hun solgte til Software Innovation i 2007.
I bindingstiden der jobbet hun med forretningsutvikling på ProArc, som er teknisk dokumenthåndtering til oljebransjen. Etter dette var veien kort til bygg- og anleggsbransjen.
– Jeg jobbet med å tilpasse ProArc til bygg- og eiendomsbransjen. Der ble jeg kjent med bransjen og behovene.
Til skyen
Størkson startet den første bedriften i 2001, da var hun 25 år. Selskapet SaveIT hadde etterhvert 40 millioner i omsetning, 80 kunder og 25 ansatte, og kunne dermed kalle seg størst i Norge på dokumenthåndtering til det private markedet. I 2007 solgte hun selskapet til sin tidligere arbeidsgiver - Software Innovation.
Etter endt bindingstid og konkurranseklausul startet hun Viscenario sommeren 2012. Det er dette firmaet som opptar det meste av arbeidshverdagen hennes den dag i dag.
Mobilplattformen Viscenario ble etablert grunnet Størksons erfaringer via sitt første gründerselskap. I SaveIT mått de ansatte selv reise rundt til kundene for å installere, feilrette eller dokumentere hver gang det var en hotfix eller ny versjon. Dette tok mye tid.
– Når jeg nå skulle utvikle min egen software ville jeg legge alt i skyen, forteller gründeren.
Størkson forteller at Viscenario er utviklet for å være brukervennlig. Hun ønsket å lage et produkt som gjorde at kundene kunne ha alle dokumenter og oppgaver med seg der de var. Med Viscenario trenger kundene kun å oppdatere appen på mobilen eller nettbrettet sitt.
En tredje bedrift
Så langt har Viscenario kunder i både Danmark og Nederland i tillegg til Norge.
I vinter startet Størkson selskapet Hauketind som utvikler apper til håndtering av strømleverandør-bytte. Dette er hennes tredje gründervirksomhet. Og skal man tro gründeren selv er kanskje dette en av grunnene til at den unge kvinnen tidligere i år ble nominert til å vinne Oda-prisen.
– Jeg tror jeg ble nominert fordi jeg tør å satse på det jeg tror på, og fordi jeg har gründet flere selskaper, forteller Størkson.
Oda-nominert
Hvert år deler kvinnenettverket Oda-Nettverk ut to priser: en personlig og en til en norsk it-organisasjon som har utmerket seg med aktiviteter, holdninger og synlighet for kvinner i bransjen.
Oda-prisen Person tildeles it-kvinner som fremstår med tydelighet og fremmer kvinner i it-bransjen gjennom både aktiviteter og holdninger. Målet med prisene er å fremme og synliggjøre kvinnelige rollemodeller og forbilder, og inspirere kvinner til å søke seg til teknologien.
Størkson var en av tre finalister, men måtte til slutt se seg slått av Berit Svendsen som er konserndirektør i Telenor Norge. Likevel er hun fornøyd med å ha kommet i finalen.
– Det var utrolig stas. En ting er å være nominert, men det er fantastisk å komme i finalen med to så sterke og dyktige kvinner som Berit Svendsen og Hilde Tank-Nielsen (regiondirektør i Evry), forteller hun.
– Hvordan synes du det er å være kvinne i it-bransjen?
– Jeg digger det! Jeg har aldri merket noe kjønnsutfordringer i jobben, sier Størkson.
Akkurat nå vil Størkson konsentrere seg om å få til vekst i Viscenario, likevel vil ikke gründeren i henne helt slippe taket.
– Går du med flere gründer-planer?
– Jeg har noen tanker, forteller hun.