Adobe-gjennombrudd med Gone Girl
Adobe Max/Los Angeles: Første helaftens Hollywood-storfilm redigert med Adobe Premiere Pro CC.
Filmen «Gone Girl» har nettopp hatt premiere i Norge og har fått mye medieomtale og gode karakterer fra filmanmelderne.
Adobe benytter nå den internasjonale filmlanseringen til å slå på stortromma.
PC World Norge fikk søndag møte de hovedansvarlige i redigeringsteamet til «Gone Girl»-filmen i Fox Studios i Los Angeles. Temaet var erfaringene med å gå over til Adobes løsning for videoredigering.
– Ingen har angret, var svaret fra redigererne på spørsmål fra PC World Norge/Computerworld om noen av dem lengtet tilbake til Avid og Final Cut Pro.
Adobe vil dytte ut Avid og Apple
Budskapet fra Adobe akkurat nå er at det er slutt på rollen som klassiske Avid har hatt som det rådende redigeringsverktøyet i filmbransjen, senere supplert av Apples Final Cut Pro.
Adobe Premiere Pro – i nyeste versjon kalt Premiere Pro CC 2014, der CC står for Creative Cloud – fikk en unik markedssjanse da Apple i 2011 oppgradert sitt Final Cut Pro-program til versjon Final Cut Pro X.
Apple drastiske ombygging av programstrukturen ble møtt med ramaskrik hos mange profesjonelle brukere i film-, kringkastings- og reklamebransjen. Adobe utnytter nå dette til fulle for å promotere sin egen programvare.
Apple har besvart kritikken med henvisning til at mange profesjonelle fortsatt holder seg til Final Cut Pro X, men i en god del miljøer får Adobe stadig flere tilhengere – og brukere.
Gjennombrudd med «Gone Girl»
Samtidig med at Adobe akkurat nå gjennomfører sin brukerkonferanse Adobe Max 2014 her i Los Angeles, med rundt 5000 deltakere, benyttet Adobe anledningen til å skysse besøkende journalister til en spesialvisning av «Gone Girl» i Fox Studios.
«Gone Girl» er et filmverk skapt av den Oscar-belønnede filmregissøren David Fincher, kjent blant annet for filmer som «The Curious Case of Benjamin Button» og «The Social Network», samt to episoder av «House of Cards» – og mange andre filmer.
«Gone Girl» har fått god mottakelse, også i Norge, med terningkast 5 hos VG og karakter 4 av 6 hos både Aftenposten og Bergens tidende, for å nevne noen.
Utrolig spennende film
PC World Norge/Computerworld driver ikke med filmanmeldelser, men vi slutter oss til dem som har gitt filmen bra karakter.
Filmen handler om de mange hemmelighetene som folk holder for hverandre, selv i de tilsynelatende mest vellykte ekteskap.
Mye rart kommer for en dag da kona i filmens hovedrolle-ektepar plutselig forsvinner, og etter hvert får filmen et dramatisk og overraskende forløp, der ektemannen blir anklaget for å ha myrdet sin kone. Ett av problemene er at drapsetterforskerne mangler et lik. Men det skal bli verre. Vår anbefaling: Se filmen.
Redigeringen er av ypperste klasse, utført av et team med mange meritter i amerikansk filmbransje.
Og det er altså her Adobe kommer inn, med Premiere Pro CC og tilhørende programmer, for eksempel effektprogrammet After Effects.
Dette er programvare som har vært igjennom vesentlige oppgraderinger og nyutvikling de siste årene, og som Adobe en god stund har prøvd å få større aksept for blant de profesjonelle.
Filmet i 6K
Premier Pro har nok blitt brukt til en del redigeringsjobber også i Hollywood de siste årene, men ifølge Adobe er «Gone Girl» den første større Hollywood-filmen som i sin helhet er redigert med Adobe Premiere Pro.
Ellers som Adobe selv uttrykker det, slik at vi unngår misforståelser: – The first major Hollywood feature film cut entirely in Adobe Premiere Pro CC.
Det hele startet med at teamet prøvde ut Adobes programvareløsning på en reklamefilm for Celvin Klein. Det gikk så bra at de bestemte seg for å bruke den samme Adobe-arbeidsflyten på den to og en halv timer lange spillefilmen «Gone Girl».
Opptakene ble gjort i 6K-oppløsning med et Red Dragon-kamera. Red produserer superdyre videokameraer for superhøy videokvalitet.
For ordens skyld tilføyer vi at filmkvaliteten og ikke minst den kjappe arbeidsflyten som «Gone Girl»-teamet hadde til rådighet, ikke kan sammenlignes med det en vanlig videoentusiast med Premiere Pro på hjemme-pc-en kan forvente. For eksempel ble vi fortalt om en lagringsløsning som noen ganger greide over 2,1 gigabyte i sekundet, takket vært samarbeidet med lagringsfirmaet OpenDrive.
Kraftig nok for action?
I spørsmålseksjonen etter paneldebatten på scenen fikk PC World Norge/Computerworld anledning til å spørre teamet om det noen gang i arbeidet med «Gone Girl» var noen som hadde angret på overgangen til Premiere Pro.
De så litt rart på hverandre, ristet på hodet, og så sa veteranen Peter Mavromates: – Nei, men det er noen få andre selskaper som var lei seg for at vi gikk over til Adobe.
På spørsmål om Adobe-løsningen var kraftig nok til også å kunne håndtere en mer utpreget action-film enn «Gone Girl», svart Kirk Baxter, Oscar-vinner for redigeringen av blant andre «The Girl with the Dragon Tattoo»: – Det er jo egentlig noen ganske kraftige action-scener i «Gone Girl» også, da.
Av hensyn til dem som ennå ikke har sett filmen, velger vi å la være å nevne den scenen Baxter særlig viste til.
Fortsettelsen av svaret hans bekrefter uansett at han synes Adobes videoprogramvare ikke ligger noe tilbake for de etablerte konkurrentene, selv om han heller ikke sier i klartekst at Adobe er bedre:
– Det er ingen plattform jeg har jobbet på som egentlig skiller noe særlig på action-scener og rolige scener, sa Baxter.