SUPERTELE: Nikon Coolpix P900 har et ekstremt brennviddeomfang. (Foto: Nikon)

Nikon P900: Kjekt med 2000 mm tele

Nikon Coolpix P900 er kanskje litt for stort til å passe inn i rollen som spionkamera. Men med 2000 mm tele kommer du veldig tett innpå motivet.

​ ​​​Og det stopper ikke der. Hvis du er villig til å ofre litt bildekvalitet, kan du aktivere den digitale zoomløsningen og fotografere med en brennvidde tilsvarende utrolige 4000 mm omregnet til 35-mm filmformat.

Ekstremt kamera

Dette er ekstreme verdier, og Nikon Coolpix P900 er da også på mange måter et ekstremt kamera.

I utgangspunktet er det et kompaktkamera, selv om det slett ikke er kompakt i vanlig forstand. Tvert imot er det ganske stort og tungt, sånn omtrent på linje med et mellomstort speilreflekskamera med standard zoomobjektiv.

Det «kompakte» med dette kameraet er bildebrikken, som er i typisk kompaktklasse, med en størrelse på 1/2,3 tommer, eller litt mer forståelig på 6,17 x 4,55 mm. Med andre ord omtrent på størrelse med en fingernegl.

Dette har både positive og negative konsekvenser.

Godt håndterbart

Det positive er at den lille bildebrikken gjør det mulig å oppnå ekstrem brennvidde i teleområdet uten at objektivet blir kjempestort, kjempetungt, uhåndterlig og ekstremt dyrt.

Hvis vi kunne ha tenkt oss et objektiv med tilsvarende brennvidde for fullformat-speilrfleks, er det nærmeste vi kommer fra Nikon selv en Reflex-Nikkor 2000mm f/11.

Dette var et spesialobjektiv fra 1970-tallet, uten zoom og med fast blenderåpning på f/11, nesten 60 cm langt og med en vekt på 17,5 kg. Det dukker opp et og annet eksemplar på bruktmarkedet i blant, til priser på godt over 30.000 dollar.

Med Nikon P900 slipper du altså å dra med deg et slik beist, og prisen er også overkommelig. Veiledende pris er 6190 kroner inklusive mva. Butikkprisene ligger på i underkant av 6000 kroner, ifølge Prisjakt.no.

Begrensninger

Det negative med den lille bildebrikken er naturligvis at det er sterke begrensninger på hvor mye man kan blåse opp bildene.

VRIDBAR: LCD-skjermen på Nikon P900 er vridbar, men ikke berøringsfølsom. (Foto: Nikon)

Dette er først og fremst et kamera for dem som nøyer seg med å vise bildene på skjerm på en eller annen måte, ikke for dem som ønsker å kjøre ut store fotoutskrifter eller som fotograferer for naturfoto-tidsskrifter med store krav til bildekvaliteten.

Selv om det sikkert høres besnærende ut for natur- og dyrefotografer å komme så tett innpå de farligste skapningene i naturen, vil dette kameraet neppe havne i mange profesjonelle fotobager. Men vi kan godt tenke oss at en del safari-turister gjerne vil ha det med seg.

Overraskende bra

Med disse forbeholdene må vi fastslå at kameraet – under de godværs-forholdene vi prøvde det utendørs – ga overraskende mange bilder av rimelig god teknisk kvalitet.

Lysfølsomheten kan settes opp til og med ISO 6400. Du kan til og med kjøre med ISO 12.800, om du vil, men da bare i sort/hvitt.

Alle testbildene på denne websiden, unntatt ett, er skutt på ISO 100. Kommer man over rundt ISO 800, begynner det å bli litt kornete og med andre former for bildestøy. Støyreduksjonen i kameraet bidrar dessuten fort til at detaljer viskes ut når man prøver å berge bilder med høy ISO.

Kameraet kan ikke ta bilder i RAW-format. Du kan derfor ikke angre på innstillinger du velger. Hvis du for eksempel velger å stille om kameraet til sort/hvitt, kan du ikke etterpå redigere fargene inn igjen, slik du kan med RAW-bilder.

Likevel vil vi fastslå at kameraet jevnt over byr på forholdsvis god bildekvalitet sammenlignet med superzoom-kameraer vi har prøvd tidligere – selv om det for ordens skyld er en god stund siden.

Foruten vippbar, men ikke berøringsfølsom 3-tommers lcd-skjerm med oppløsning på 921.000 piksler har kameraet en elektronisk søker med samme oppløsning. Den elektroniske søkeren kan ikke helt måle seg med det vi er blitt vant til på speilløse systemkameraer for tiden, men er grei nok.

Teletest

Nedenfor finner du en bildeserie vi tok fra parkeringsplassen på Ekeberg-restauranten i Oslo. Vi zoomet stadig tettere inn på Postgirobygget frem til 4000 mm tele, om enn med digital forstørring. Sjekk bildene:

BILDE 1: 24 mm vidvinkel. (Alle testfoto: Toralv Østvang)
BILDE 2: 35 mm vidvinkel.
BILDE 3: 60 mm - moderat tele.
BILDE 4: 96 mm tele.
BILDE 5: 185 mm tele.
BILDE 6: 320 mm - kraftig tele.
BILDE 7: 650 mm - supertele. 
BILDE 8: 1400 mm - super-supertele.
BILDE 9: 2400 mm - vi har glidd over til digital zoomforsterking.
BILDE 10: I mål på 4000 mm, ved hjelp av digital zoom.

Tekniske data

Nikon Coolpix P900 kan altså skilte et objektiv på 83 ganger zoom fra tilsvarende 24 mm vidvinkel til 2000 mm tele. Det faktiske brennviddeomfanget er 4,3-357 mm.

Lysstyrken er f/2,8 i vidvinkelmodus og f/6,5 i telemodus.

Kameraet har optisk bildestabilisator for stillbilder og en kombinasjon av elektronisk og optisk vibrasjonsreduksjon under videoopptak. Bildestabiliseringen ser ut til å fungere bra. Nikon påstår at den gjør det mulig å ta bilder i så svak belysning at det tilsvarer opptil fem trinn lengre lukkertid enn det man klarer å ta uten kamerarystelser med vibrasjonsreduksjonen avslått.

CMOS-brikken har en effektiv oppløsning på 16 megapiksler med 4:3-bildeproporsjoner.

Lukkertiden går fra 1/4000 sekund til 15 sekunder.

Nikon følger moten og har utstyrt kameraet både med støtte for trådløs kommunikasjon inklusive NFC (nærfeltskommunikasjon) og for GPS.

Full HD-video kan tas opp i opptil 1080/60p-kvalitet. Zoommikrofonen følger i noen grad zoombevegelsene til kameraet.

Menysystem er rimelig oversiktlig, og man kan velge norsk som menyspråk.

Dimensjonene er 139,5 x 103,2 x 137,4 mm, og med batteri veier kameraet cirka 900 gram.

Konklusjon

Nikon Coolpix P900 er definitivt et nisjekamera for spesielt interesserte. De som velger P900, får et kamera som både ser og kjennes litt ut som et vanlig speilreflekskamera, selv om det naturligvis ikke er snakk om utskiftbar optikk her. Det bare ser slik ut.

Man må ha et spesielt ønske om å komme særdeles tett innpå motivet for å velge P900 fremfor for eksempel et rimelig speilreflekskamera eller et speilløst kamera i moderat prisklasse.

Og fullt utbytte av den ekstreme telebrennvidden får man egentlig ikke uten at man i mange tilfeller må ta med seg kamerastativ når man skal ut å fotografere.

Men for dem som vet hva de vil ha og hva de går til, og som vil ha lang brennvidde uten å måtte slepe på monsteroptikk, anbefaler vi gjerne Nikon Coolpix P900.