Norskutviklet foto- og videolys
En rimelig, norskutviklet foto- og videolys-løsning styrt fra iPhone kan snart være i produksjon.
Finansieringen ser ut til snart å være i boks for et norskutviklet foto- og videolys-system som kan gi profesjonelle lyseffekter for både amatørfotografer, videoentusiaster og profesjonelle foto- og videofolk.
Kick
Kick er navnet på en liten belysningsenhet, som består av en rekke LED-lamper plassert i en enhet omtrent på størrelse med en iPhone. Enheten styres trådløst fra en iPhone ved hjelp av en app som heter, ja, naturligvis: Kick App.
Målgruppen er alle dem som har kastet seg over mulighetene som digitalfoto og digitalvideo byr på i dag, enten det er folk som nøyer seg med å fotografere og filme med sin smarttelefon, som benytter et stort eller liter HD-videokamera eller som både fotograferer og tar bilder med kompaktkamera eller et moderne speilreflekskamera.
Den siste gruppen ser ut til å være særlig interessant for den norske gründeren Morten Hjerde og hans medarbeidere og samarbeidspartnere.
Med disse kameraene har hjemmevideo fått en renessanse med høykvalitets-video: Video av familie og barn, musikkvideoer, skateboard-videoer og mye annet. Men speilrefleks-basert video er også blitt populært i så vel semiprofesjonelle som profesjonelle video- og film-miljøer.
Ikke minst her øyner Morten Hjerde og hans kompanjonger et stort marked for mer profesjonell belysning, men ikke til de skyhøye prisene som profesjonelle studiolys-løsninger ligger på.
Når – eller hvis – Kick Light-enheten kommer i produksjon, får brukerne en liten, håndholdt belysningsenhet som bokstavelig talt streamer lys i alle farger og fasonger fra iPhone-en.
Fra iPhone-en kan man stille inn hvilken fargetemperatur man vil å lyset.
Leirbål-lys uten leirbål
Riktignok finnes det allerede billige LED-lysløsninger som gjør det mulig å variere fargetemperaturen på lyset. Men Kick Light byr å veldig mye mer.
For eksempel kan man kjøre en liten videosnutt av et leirbål – eller sankthans-bål for den saks skyld – på iPhone-skjermen. Hvis man setter fingeren mot et punkt i bålet, vil Kick App-en sample det blafrende lyset og streame det til lysboksen. Når denne rettes mot motivet, for eksempel er person som sitter i halvmørke, vil blafrende lys reflekteres fra personen og inn i videoopptaket. Uten at man har vært nødt til å fyre opp noe bål for å skape denne lyseffekten.
På samme måte kan man illudere lys fra lynglimt, legge på tordenlyd-effekt på videoopptaket og få det til å se ut som om man har filmet en person ute i kraftig uvær. Mens personen kanskje satt hjemme i sin egen lune stue under opptaket.
Systemet vil by på utallige kreative muligheter både for amatører og profesjonelle. I tillegg til å streame lys fra videoopptak er det innebygd en rekke ferdige lyseffekter som man kan benytte.
Naturligvis ligger den stor begrensning i at vi snakker om en liten «lyskaster» med begrenset rekkevidde. – Du greier nok ikke å lyse opp en katedral med den, sier Morten Hjerde. – Men det er her moro begynner.
Kick på Kickstarter
Akkurat i disse dager kan det hende at moroa begynner også for folkene bak Kick Light. Produktet er nettopp lansert på Kickstarter, en nettbasert finansieringsløsning som gründere kan benytte til å få vanlige folk til å «forhåndskjøpe» og sponse produkter som ennå ikke er satt i produksjon, nettopp med det formål å få reist nok penger til å få råd til å starte produksjonen.
Riktignok har man langt fra noen garanti for at man får finansieringen i orden. Dersom målet man har satt seg ikke oppnås, får supporterne pengene tilbake, og prosjektet kommer ikke videre, i hvert fall ikke via Kickstarter.
Kick Light er nettopp lansert på www.kickstarter.com og har som mål å få inn 115 000 dollar. Dette beløpet må nås innen 18. juli. Allerede under et døgn etter lanseringen var den magiske 30-prosentgrensen nådd.
Gode målsjanser
Statistikkene viser nemlig at Kickstarter-prosjekter som på et tidspunkt når 30 prosent av målet sitt, har 90 prosent sjanse for å komme i mål. De som når 30 prosent allerede i løpet av de første dagene av kampanjen, har enda bedre odds.
– Vi tenkte vi ville trenge 300 backere for å få inn de 34 000 dollarene som er vår magiske 30%-grense. Nå ser det ut til at vi når denne viktige milepælen med færre supportere; det betyr at hver backer legger igjen mer enn vi turte håpe på. Og vi ligger an til å nå grensen etter bare et døgn på Kickstarter, sier Morten Hjerde.
Teamet som nå tvinner tommeltotter mens de venter spent på å få om finansieringen går i orden, består foruten Hjerde av en app-utvikler fra Oslo og en interaksjonsdesigner fra USA.
Du finner mer info om Kick Light-kampanjen på Kickstarter.
Og gründernes firma Rift Labs.