BESKYTTET: Med metallpanel på veggene og nettinggjerde på verandaen prøver Bjørn G. Johannesen å beskytte seg mot stråling fra Telenors mobilantenne. Foto: Telecom Revy

Går til sak for å slippe mobilstråling

Han vil bli kvitt mobilantenna utenfor huset sitt. Nå blir det rettssak mot Telenor.

I mange år har Bjørn G. Johannesen på Ulvøya i Oslo vært i knallhard konflikt med Telenor. Grunnen: En basestasjon på taket til dagligvarebutikken tvers over gata for Johannesens bolig. Den 16. til 18. mars ender saken i rettsvesenet.

- Stråling fra egen telefon kan jeg selv begrense, men stråling gjennom min bolig til/fra alle andres 24 timer i døgnet kan jeg gjøre lite med utover å strålingsisolere huset, skriver Johannesen i en melding til Computerworld.

Saken dreier seg om en mobilmast Johannesen mener er unødvendig. Ifølge Johannesen er tre antenner montert på pipa i butikken over gata for hans bolig. Johannesen frykter helseskader på grunn av stråling.

Han mener også antennen ikke er nødvendig, at andre operatører greier å gi mobildekning på Ulvøya uten å ha antenner i nærmiljøet.

- Vårt hus kan bli eksponert med minst 100 ganger den stråling som hevdes å være typisk for Oslo, skriver Johannesen. Han krever derfor at Telenor skal flytte senderne.

Rolig Telenor

- Jeg ser fram til denne rettsaken i Asker og Bærum Tingrett med stor ro. Hvis vi mot formodning måtte ta ned basestasjonen, vil det uvegerlig bety at mange av øyas vel 240 husstander vil miste sin innendørsdekning. Vi har målt strålingen ved Johannesens hus til 1/1000 av grenseverdien til Statens Strålevern.

Det sa dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Telecom Revy i forrige uke.

- Paradoksalt nok gjør dårlig mobildekning at vi blir utsatt for mer mobilstråling når vi bruker telefonen, siden telefonen må bruke kraftigere signalstyrke for å få kontakt med basestasjonen, sier Amundsen.

Ifølge telekom-avisa (som også er Computerworlds søstertidsskrift), blir dette første gang stråling fra basestasjoner blir tema i en norsk rettssal. 

Mener han får bedre dekning

- Hva håper du å oppnå med rettssaken?

- Bedre dekning, mindre ressursforbruk, redusert stråling samt redusert helserisiko, skriver Johannesen.

- Er du redd for å få landets mobilbrukere som fiender, hvis du lager problemer for mobildekningen?

- Nei, min sak vil ikke lage problemer for mobildekningen.

Johannesen har blant annet montert metallpanel på veggene og et stort nettinggjerde på verandaen sin for å beskytte huset mot strålingen.

Samfunnsproblem

Lars Klæboe er forsker i Statens strålevern og skal være ekspertvitne i den kommende rettssaken. Han mener det ikke er grunn til å tro at antennene skal påvirke helsen til folk som bor i nærheten.

- NKOM (tidligere Post- og Teletilsynet) har vært der og målt. De målte en promille av grenseverdien. Det er veldig lavt, sier Klæboe til Computerworld.

Han mener det ikke finnes noe vitenskapelig dokumentasjon som viser at eksponering på nivåene som er der, er helseskadelige. Derimot mener han at om Johannesen skulle vinne fram, og danne presedens for mobilnettet, ville det kunne få enorme konsekvenser for samfunnet.

- Da har man to valg: Enten må man bygge ut enormt mange basestasjoner, som sender svært svake signaler, eller så må man godta at det blir enorme områder som ikke har mobildekning, sier han.

- Problemet er at folk flest ikke helt vet hva de skal tro. Det er et samfunnsproblem at folk får redusert livskvalitet fordi de frykter at dette skal være skadelig, sier Klæbøe.