Skjermen kan gjøre deg syk
Eksponering fra skjermer har økt, og i en arbeidslivsundersøkelse oppgir 45 prosent at de har opplevd øyetretthet eller andre plager. Spesielt blir vi stresset av blått lys, som i verste fall kan forårsake alvorlige lidelser.
Flere og flere, både i Norge og ellers i verden, sitter klistret til pc-skjermen brorparten av en vanlig arbeidsdag. Hjemme brukes mye av tiden på pc, mobil eller nettbrett.
Økt eksponering til lys fra disse skjermene fører til plager, som stress, øyetretthet, dårlig søvn og i verste fall alvorlige lidelser.
Nesten halvparten plages av skjermen
Ifølge Norges Optikerforbund sliter så mange som 500.000 av de halvannen million norske arbeidstakerne som jobber foran skjermen hele eller store deler av dagen med øyeplager. I en undersøkelse fra Infact, utført på vegne av skjermdistributøren MMD, oppgir hele 45 prosent av de 1.055 respondentene at de har opplevd helseplager på grunn av skjermbruk. Det er også forskjell mellom kjønn, og kvinnene er mest rammet med en andel på 54 prosent. 11 prosent av kvinnene oppgir dessuten av de "ofte eller alltid" opplever helseplager etter skjermbruk. Totalt syv prosent mellom 18 og 44 år (både kvinner og menn) oppgir det samme.
Tallene fra Infact ligger trygt på linje med lignende undersøkelser som er utført i Norge de siste ti årene, og gjennomsnittet som oppgir skjermbruk-relaterte plager har ligget mellom 30 og 60 prosent.
Med tanke på at digitaliseringen av samfunnet og utbredelsen av personlig teknologi øker med rakettfart, blir skjermrelaterte helseplager et viktig tema fremover. For selv om utviklingen på skjermfronten på langt nær har stått stille, er det flere ting man bør tenke på for å oppnå bedre velvære selv etter mange timer foran pc-skjermen.
Overdreven bruk kan være helsefarlig
Blant respondentene i Infact-undersøkelsen oppgir 64 prosent at de bruker stasjonær eller bærbar pc på jobben. Menn bruker pc noe mer enn kvinner, med 66 prosent mot 61 prosent. I snitt bruker 23 prosent i aldersgruppen 18-44 år ni timer på pc-en hver dag, det yngre sjiktet noe mer enn de eldre. 45 prosent oppgir plager.
Her er det særlig "blått lys", fra både elektronikk og lyspærer, som plager oss. Mens blått lys gir bedre oppmerksomhet, økt reaksjonstid og hjelper på humøret på dagtid, kan det være direkte dårlig for helsen når det er mørkt. Overdreven eksponering til blått lys fører til både stressrelaterte plager og dårlig søvn. Begge er vanlige problemer i den moderne verden.
Som om ikke det var nok, mener Harvard Medical School i tillegg at blått lys om natten kan bidra til svært alvorlige sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer, overvekt, høyt blodtrykk og til og med kreft.
Sistnevnte er riktignok ikke bekreftet, og årsakssammenhengen er langt mer komplisert enn "blått lys om natten gjør deg tjukk og gir deg kreft". Da er utvikling av aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD) langt vanligere, og sammenhengen til skjermbruk og blått lys er godt dokumentert. AMD, som er forkalkning på netthinnen, er en av de mest alvorlige øyesykdommene og er dessuten i sterk økning i den industrialiserte verden.
De vanligste plagene er "heldigvis" begrenset til tørre og/eller irriterte øyne, kvalme eller hodepine.
Viktig med gode skjermvaner
Det er flere ting som kan gjøres for å forebygge helseplager selv om det blir mye tid foran pc-en på jobben. Her er noen forslag:
- Ta korte pauser der du fokuserer blikket på noe som er langt unna.
- Ikke sitt for nær, avstand til skjermen burde være mellom 50 cm og 70 cm.
- Vurder skjermbriller eller -filter, som blokkerer blått lys. Skjermbriller dekkes av arbeidsgiver.
- Unngå refleks. Plasser skjermen slik at lys og bevegelser fra vindu ikke reflekteres i skjermen. Unngå motlys. Dagslys bør komme inn fra siden.
- Tilpass lyset slik at lys på skjerm og i rommet matcher så godt som mulig. Unngå lyssterk skjerm i ellers mørkt rom, men arbeidsområdet skal ha sterkere belysning enn resten av rommet.
- Ikke glem å blunke. Du blunker vanligvis omlag 20 ganger i minuttet, men frekvensen kan falle drastisk når du stirrer på pc-skjermen. Dette gjør øynene tørre og irriterte.
- Unngå skjerm eller tv-titting to timer før leggetid, og ikke ta mobilen med i senga. Bruk svakt, rødt lys på soverommet.
- Gå en tur i solen, helst uten solbriller.
- Flere tips finnes blant annet i Arbeidstilsynets Veiledning om arbeid ved dataskjerm.