GUIDE: Gi den bærbare både harddisk og SSD

SSD for systemet og en vanlig harddisk i tillegg? Mange bærbare gir denne muligheten hvis man kaster ut den optiske enheten.

Publisert Sist oppdatert

Store SSD-er er dyre – gjerne må man ut med over 4 000 kroner for en SSD på rundt 500 gigabyte. I en stasjonær pc kan det være enkelt – en rask SSD til system og applikasjoner, samt en stor vanlig harddisk for lagring av data. Få bærbare har i utgangspunktet plass til to harddisker, men enkelte har det. Vi har sett en del større maskiner, da gjerne avanserte konsumentmaskiner eller profesjonelle mobile arbeidsstasjoner som har plass for to eller tre interne disker.

En opsjon flere produsenter tilbyr er en diskbrønn som erstatter den optiske enheten – dette gjerne for bedriftsmodeller. Slike finner man blant annet til en del modeller fra for eksempel Fujitsu, Lenovo og HP direkte fra produsentene. Man har her også løsninger som gjør at man kan bytte mellom den interne optiske enheten og den ekstra diskbrønnen på noen sekunder – uten bruk av verktøy. Skulle det være aktuelt å bytte, vil det være naturlig at man installerer operativsystem og primærapplikasjoner på enheten som er montert i pc-ens vanlige diskplass.

Men også for en del pc-er rettet mot konsumentmarkedet er det mulig å få en ekstra diskbrønn via en slik adapter. I noen tilfeller kan det være at siden på adapteren ikke blir i samme design som pc-en, men teknisk sett vil det fungere.

LES OGSÅ:

TEST: Seagate SSHD: Litt SSD, mest harddisk

En slik diskbrønn er ikke bare aktuell for kombinasjonen SSD og harddisk – naturligvis kan det også være aktuelt for bruk til to harddisker eller to SSD-er.

Man må her naturligvis gjøre en vurdering for hvor avhengig man er av den optiske enheten. Mange opplever imidlertid at det er svært sjeldent at den optiske enheten benyttes, og man har i senere tid også sett et større utvalg av bærbare som leveres uten integrert optisk. Skulle man ønske å ha en ekstern optisk enhet, for å slippe å fjerne harddisken- eller SSD-en man har i diskbrønnen, koster ikke en ekstern optisk enhet med usb-grensesnitt mer enn par hundre kroner.

Billig på Ebay

For mange pc-er kan diskbrønner for en ekstra disk være vanskelig å få tak i – dette selv om pc-produsenten i utgangspunktet har tilbudt dette. Det kan også være at prisen for en slik brønn er relativt høy.

For en del bærbare vi har undersøkt er ikke prisen mer enn rundt hundrelappen inkludert porto via direktekjøp på Ebay (med andre ord ikke auksjon, men kjøp til en fastsatt pris). Når prisen er under 200 norske kroner blir det ikke medverdiavgift eller fortollingsgebyr å betale. For eksempel undersøkte vi priser på brønn til flere modeller fra Dell og Lenovo.

Om man ikke finner en diskbrønn som er spesifisert til å passe akkurat den modellen man har, kan man sjekke om de to maskinene benytter den samme originale enheten fra produsenten. I en del tilfeller kan det være at dekselet på siden ikke passer helt med maskinens design, men at brønnen ellers passer og kan benyttes uten problemer.

For å søke opp denne typen produkter på Ebay kan man søke etter for eksempel '2nd hdd ', 'hdd caddy', 'hdd optical ' og lignende i kombinasjon med pc-produsenten eller modellnavn.

LES OGSÅ:

TEST: Sandberg Hard Disk Cloner: Smart diskkloner?

Vår pc

Undertegnede har byttet ut den optiske enheten med en diskbrønn i blant annet en Lenovo Lenovo Thinkpad W520, Thinkpad T61p og en Dell Latitude E6410.

De to sistnevnte maskinene begynner å bli noen år gamle, men gjør fortsatt en utmerket jobb ytelsesmessig i mange sammenhenger. Tar man for eksempel T61p-maskinen er den 5-6 år gammel og har Core 2 Duo-prosessor på 2,4 GHz, 4 gigabyte minne og en god skjerm med 1920x1200-oppløsning - fortsatt godt brukbart til en rekke oppgaver.

Diskbrønn for pc-en ble kjøpt på Ebay for rett i overkant av hundrelappen. Fra bestilling til levering tok det cirka to uker. Selskapet Fenvi stod bak produktet. Et besøk på websidene viser at selskapet leverer denne typen produkter til en rekke forskjellige bærbare.

Som regel er det enklere å skifte ut harddisken i en bærbar pc enn i en stasjonær pc. På undertegnedes bærbare pc-er er harddisken skjult bak en liten luke – man løsner én skrue og drar ut harddisken. Harddisken er videre festet i en brakett som er enkelt å ta av. Prosessen å montere ut harddisken og inn med SSD-en tar under fem minutter.

Lenovo og Dell - og flere andre - har maskiner som er designet for at den optiske enheten lett skal kunne erstattes med en harddiskbrønn. Dette gjøres uten bruk av verktøy – man flytter en bryter og et lite håndtak kommer sprettende ut, og den optiske enheten kan dras ut. Dette gjør det lett å eventuelt sette inn den optisk igjen. Flere produsenter har en slik løsning, mens det hos enkelte kan være nødvendig å for eksempel løsne skruer under pc-en.

Å sette harddisken inn i diskbrønnen og sette på plass diskbrønnen var også gjort på minuttet. Eneste her var at det egentlig var tiltenkt at harddisken skulle være montert i lignende brakettskinne som ved montering internt i pc-en. Et par små gummibiter raskt kuttet til gjorde at harddisken lå helt stabilt i diskbrønnen. Videre var det bare å sette på plass brønnen igjen.

Med AHCI-støtte for diskkontrolleren er det hotplug-støtte for maskinen også. Dette betyr at harddisken kan kobles fra og optisk settes inn mens pc-en er påslått.

Se også vår generelle guide for SSD-oppgradering .

mSATA

For en del pc-er uten optisk enhet kan det likevel være mulighet for å installere både SSD og harddisk - eller gi pc-en to SSD-er. Dette er pc-er som har SSD eller harddisk i vanlig 2,5-tommers formfaktor, men som i tillegg har en mSATA-kortplass. For mer informasjon om mSATA og oppgradering kan man se denne guiden .

LES OGSÅ:

TEST: Samsung SSD 840 Evo og Micron M500: To gode kjøp

(Opprinnelig publisert 13.10.2010. Oppdatert 13.8.2013)