TEST: Lenovo Thinkpad W520 - For de tyngste jobbene
Noen trenger mer pc enn andre....
Lenovo Thinkpad W520 tar utgangspunkt i Thinkpad T520, men W-en står for Workstation og finnes i versjoner som er kraftigere og har bedre funksjonalitet enn T520.
Mens rimeligste versjon av T520 starter på i overkant av 9000 kroner på det norske markedet, starter W520 på cirka 15 000 kroner – og strekker seg opp til over 35 000 kroner.
For T520 og W520 kan Lenovo levere en lang rekke av forskjellige konfigurasjoner. Primært kan man si at forskjellene er relatert til prosessor, minnemengde, harddiskstørrelse eller om maskinen har SSD.
Videre er det forskjeller knyttet til skjerm (oppløsning, lysstyrke, paneltype), wlan-kort, integrert 3G-modem eller ikke, grafikkprosessor, USB 3.0-støtte, batterikapasitet, garanti og servicetype og flere andre ting.
Egentlig kan det på websidene til Lenovo være vanskelig å se forskjellene mellom de modellene som finnes ute hos norske forhandlere.
Når det gjelder garanti leveres T520 og W520 med tre års garanti – det er imidlertid forskjell mellom modeller om det er 3 års på-stedet-service eller om pc-en blir hentet hos kunden for innsending.
LES OGSÅ:
Kraftplugg
Modellen vi fikk til test var en av de kraftigere modellene i W520-serien, med firekjernet Core i7-2820QM-prosessor på 2,3 GHz (3,4 GHz TurboBoost) og Nvidia Quadro 2000M-grafikkprosessor, samt Full HD-skjerm (1920x1080) og integrert skjermkalibrator (Pantone Huey PRO). Dette er en konfigurasjon rettet mot dem som har svært store krav til den ytelsen på den bærbare pc-en – for eksempel til profesjonell jobbing med bildebehandling, videoredigering, 3D-visualisering/DAK og andre som har mer særskilte behov.
Skjermen har meget god fargegjengivelse. Lysstyrken målte vi til cirka 260 cd/m2, hvilket er bra. I tillegg til høy ytelse er skjermkvalitet et sentralt element for den kundegruppen Lenovo ser for seg for W520. W520 er ellers ISV-sertifisert i henhold til en rekke profesjonelle programvareløsninger innenfor blant annet 3D/DAK – for eksempel for AutoCAD og en lang rekke andre programmer fra Autodesk.
Quadro 2000M-grafikkprosessoren blir en mellomløsning for profesjonelle grafikkprosessorer fra Nvidia. De kraftigere Quadro-prosessorene ser man imidlertid gjerne i pc-er som er større enn W520. Ifølge Nvidias plattformguide blir Quadro 2000M den kraftigste løsningen anbefalt for 15,6-tommers pc-er, mens de kraftigere blir for 17-tommers pc-er.
W520 kan også leveres med den rimeligere Nvidia Quadro 1000M-grafikkprosessoren – denne kan man også få på T520, samt at T520 også kan leveres uten dedikert grafikkprosessor.
Det er også en løsning som kan benyttes sammen med Intels integrerte grafikkprosessor, slik at Quadro-grafikkprosessoren kun aktiveres når det er behov for den ekstra ytelsen den gir. Dette er et viktig element for at pc-en også skal ha lang batteridriftstid.
Vår testmodell hadde 500 gigabyte 7 200 o/min-harddisk, men pc-en kan også leveres med SSD. Det er også mulig å erstatte den optiske enheten med en diskadapter slik at man kan benytte to disker. Populært for mange kan være å benytte både SSD og harddisk i samme pc.
LES OGSÅ:
Konstruksjon
Thinkpad T-serien, som W-serien er basert på, er bortimot legendarisk når det gjelder byggkvalitet. Sett opp mot undertegnedes fire år gamle Thinkpad T61p er det designmessig ikke den store utviklingen – og det kan man for så vidt også si om Thinkpad T-modeller som er enda eldre. Det ser kanskje ikke fryktelig spenstig ut, men man har valgt å prioritere det praktiske og funksjonible.
Generelt virker byggkvaliteten meget bra, og plasseringen av porter og taster er gjennomtenkt. Tastaturet er særdeles bra, og det samme kan sies om styreflaten. På T520/W520 har Lenovo fortsatt separate knapper. På en del andre nyere modeller, som for eksempel Thinkpad X1 og X220, har knappene blitt en integrert del av styreflaten, hvilket kan kreve litt tilvenning og noe ikke alle foretrekker. Styrepinne er også på plass for dem som foretrekker det.
I motsetning til mange andre 15,6-tommers-pc-er har Lenovo valgt å ikke gi tastaturet egen nummerisk del – noe nok noen kunne ønsket at det hadde. For bruk av pc-en i mørket er det et lys øverst på skjermen som kan slås på for å lyse ned på tastaturet.
LES OGSÅ:
Vekten på pc-en er i overkant av 2,8 kilo. Det er med andre ord ingen direkte lettvekter, men sett opp i mot konfigurasjon, utstyr og batteri er det egentlig ikke en høy vekt heller. Ifølge spesifikasjonene er startvekten for T520 og W520 cirka 2,6 kilo. Modellene med mindre batteri er litt lettere.
Man kan imidlertid merke seg at W520 leveres med en strømforsyning som er omtrent dobbelt så stor som for andre vanlige pc-er. Effekten på strømforsyningen er 170 watt – dette for å kunne drive pc-en under hard belastning samtidig som batteriet lades. På en ellers normalt kraftig 15,6-tommres-pc er strømforsyningen gjerne 85-100 watt. Man har i noen tilfeller sett maskiner hvor man har prioritert liten størrelse på strømforsyningen, hvilket har gjort at lading kan ta lang tid om pc-en er i bruk, eller at maskinen faktisk henter strøm fra batteriet samtidig som den står på strøm.
Trenger man en ekstra strømforsyning for å slippe å bære den store med seg mellom hjem og kontor, er prisen cirka 800 kroner, hvilket ikke er så ille som vi først hadde fryktet. Også T520 leveres i konfigurasjoner som har en større strømforsyning enn det som er standard - den store strømforsyningen for T520 er på 135 watt.
Varmeutvikling og støynivå har vi i utgangspunktet ikke noe å utsette på. Man kan imidlertid merke seg at aktiverer man Intel Turbo Boost, teknologien som gjør at prosessoren under en del forutsetninger overklokker seg selv, går viften hele tiden - i hvert fall var dette tilfellet på vår modell med firekjerneprosessor. Aktivering og deaktivering av Turbo Boost kan enkelt gjøres via Lenovos strømstyringsprogramvare. Denne programvaren gir ellers gode muligheter for å sette opp egne strømstyringskonfigurasjoner.