TEST: Qpad OM-75 Pro Gaming Optical Mouse - Tilbake til fremtiden
Qpad har valgt noe så «gammeldags» som optisk sensor i sin nye mus.
Det er noen år siden vi testet Qpads første spillmus, 5K, som var meget presis og hadde overlegen komfort. Nå er selskapet klar med en ny spillmus. Rent bortsett fra det kritthvite skallet ser OM-75 omtrent identisk ut med 5K. Det er gode nyheter, for komforten er helt på topp.
Det er imidlertid mer som skiller de to musene. Viktigst er at OM-75 er utstyrt med en optisk sensor i stedet for laser, som er å finne i nesten alt annet av mus. En av de store forskjellene fra andre spillmus er hastigheten OM-75 kan levere. Avanserte lasermus er gjerne gode for opp mot 6 000 dpi, OM-75 stopper på sin side på 1 600 dpi. Det kan virke litt tregt, men ifølge Qpad har man heller fokusert på presisjon, responstid og signalprosessering.
De første par rundene i Battlefield 3 føltes da også ganske annerledes enn med de fleste av de andre spillmusene vi har testet. Det gikk ikke alltid like raskt å snu seg rundt, og med kun to dpi-nivåer, 800 eller 1 600, hadde vi heller ikke like stort spenn i hastigheter å velge i. Samtidig var OM-75 meget presis. Noe av den minimale hakkingen man tidvis kan oppleve på lasermus, var ikke merkbar her. I stedet var alle bevegelsene silkemyke. Det gjorde sitt til at vi rett og slett måtte legge om spillestilen noe, men når det først var gjort fungerte det meget bra.
Plugg inn og spill
Qpad OM-75 er plug-and-play, slik at du strengt tatt ikke trenger å installere drivere. Du kan gjøre det om du vil, og får da mulighet til å programmere om flere av knappene på musa med for eksempel makroer. I driverprogramvaren kan du også slå av lyset i rullehjulet, om du skulle ønske det. Du har imidlertid ingen mulighet til å justere de fastsatte hastighetene.
Vi testet OM-75 på en relativt voksen Qpad CT Battlefield 3-musematte, og opplevde gliden som meget god. Musa hadde heller ingen problemer med å lese underlaget, og kombinasjonen av de to ga meget presise og passelig raske bevegelser. Vi har også testet andre spillmus på den samme musematten, med samme resultat. Det var kun et par litt eldre bærbarmus med ikke fullt så avanserte sensorer som hadde problemer med å lese det flerfargede underlaget. Totalt sett en stor, god og behagelig musematte – og så klart veldig tøff.
Konklusjon
Er du ute etter en meget presis, men kanskje ikke så fryktelig rask spillmus, kan Qpad OM-75 være verdt en titt. Du vil nok oppleve den som relativt annerledes enn de fleste spillmus med lasersensor, og det krever litt tilvenning for å få ting til å sitte skikkelig. Vi måtte legge om spillestilen noe for å få rundene i Battlefield 3 til sitte skikkelig, men det tok ikke mange omgangene før vi var tilbake der vi hørte hjemme, mot toppen av listene. Med en pris på rundt 400 kroner er det heller ikke fryktelig dyrt å gi OM-75 en sjanse.
Det er imidlertid spesielt en ting vi savner på OM-75. Vi hadde nemlig gjerne sett at det var mulig å selv sette opp hastighetsnivåer, men disse er kodet i selve sensoren.