TEST: Razer Blackwidow Ultimate 2014 - Barskt tastatur med "piratkopier"
Razer påstår å ha utviklet nye tastaturbrytere spesielt tilpasset gamere, og det vil de ta godt betalt for.
Tidligere i måneden slapp Razer nyheten om at deres ingeniører og forskere har sittet sperret inne på laben i lengre tid - eller i alle fall jobbet hardt med utvikling. Oppgaven var å lage en mekanisk tastaturbryter som helt fra starten av var utviklet med gamere i tankene. Tastaturbrytere flest er tross alt tiltenkt mer generell bruk, og noen av dem er spesielt tiltenkt dem som skrive mye.
En av våre favoritter, siden vi skriver mye, er Cherry MX Blue. Det er en bråkete bryter med en både merkbar og godt hørbar tilbakemelding i det bryteren aktiveres. Tastaturer med MX Blue føles litt som å knatte i vei på en gammel skrivemaskin. En flott bryter i et skribenttastatur, men ikke fullt så godt egnet til spilling.
SAMLETEST:
Det har ikke hindret Razer i å i flere år bruke nettopp MX Blue i sine Blackwidow-tastaturer. Hvorfor de har valgt akkurat denne bryteren til et tastatur som i hovedsak har vært rettet mot gamere, og kanskje aller helst de som foretrekker skytespill, er vi ikke helt sikre på. Vi har imidlertid et par teorier om hvorfor det har blitt sånn.
Bråk for massene
Vi tror at hovedgrunnen er at MX Blue er en bryter det er lett å demonstrere at virkelig er annerledes enn et membrantastatur. De lineære bryterne, MX Red og MX Black, sklir jevnt ned og føles slik sett likere et membrantastatur. MX Blue derimot både høres mekanisk ut og føles mekanisk. Så får det helle være at det ikke er den beste bryteren til den jevne gamer.
Så hva har Razer valgt å gjøre når de nå, etter sigende, har utviklet sin egen gaming-bryter helt fra bunnen av? Vel, ut fra det vi kan se, har de valgt å rett og slett ikke utvikle sin egen bryter fra bunnen av.
Noe av det som er litt kjekt med mekaniske tastaturer, er at det e svært enkelt å plukke av tastene. Det gjør det til en mye enklere jobb å rense tastaturet i ny og ne, og det gjør det mye enklere å tulle med tastene på tastaturet til kolleger eller kompiser. Og det gjør det mulig å undersøke bryterne litt mer nøye.
TEST:
Kjent bryter?
Under tastene på 2014-modellen av Razer Blackwidow sitter det Razer Green mekaniske brytere, en bryter med taktil tilbakemelding. Den klikker omtrent halvveis ned i nedslaget, slik at du både kjenner og hører at tasten er aktivert. Akkurat som med Cherry MX Blue altså.
For å gjør Razer Green bedre for gamerne har Razer valgt å flytte aktiveringspunktet noe høyere opp, og denne bryteren aktiveres på 1,9 millimeter, mot 2,2 millimeter på MX Blue og to millimeter på MX Red. Det skal i teorien gi mulighet for noe raskere tasting, gitt at du klarer å vende deg til å fare videre til neste tast, eller slippe opp tasten i det du treffer aktiveringspunktet.
TEST:
Vekten, eller motstanden, i Green-bryteren er på 50 gram, det samme som med MX Red og 10 gram lettere enn MX Blue. Vår erfaring er at MX Red er en anelse lett, men Razer Greens motstand ved aktivering løser de problemene i alle fall vi har hatt med MX Red. Det er altså ting som taler til fordel for Razers nyutviklede tast, kontra Cherry MX Blue.
Kinakopi med Razer-logo
Etter å ha brukt tastaturet en liten stund, er det imidlertid også ting som taler mot den nye bryteren. En ting er at den for så vidt ikke er utviklet av Razer, og at den vel ikke faktisk er utviklet fra bunnen av med gamere i tankene. Da vi løftet opp tastene fant vi nemlig ikke bare Razers logo på bryterne. Like nedenfor Razer-logoen var det en liten logo til, en logo som tilhører kinesiske Kailh.
Kailh er en kjent produsent av billige og litt middelmådige Cherry MX-kopier. Selskapet kopierer alle de vanlige Cherry-bryterne, og det kan se ut til at Razer Green er en litt endret variant av MX Blue-kopien - Kailhs vanlige Blue-kopi har samme 60 grams motstand som originalen.
Hvorvidt vi bare hadde veldig uflaks, eller om det er litt sånn at Kailh-bryterne ikke helt holder mål, tør vi ikke si alt for sikkert. Det var nok mest at vi har hatt uflaks, men vi tenker nå uansett at det kanskje ikke er et veldig godt tegn at vi fikk utlevert et Blackwidow Ultimate 2014 med delvis defekt bryter under Tab-tasten. Tasten er litt av og på når vi trykker på den, og når vi skal bytte mellom programmer hender det tidvis at vi bytter raskere enn ønsket. Andre ganger, som når vi skal se resultatlista i Battlefield 4, må vi treffe nøyaktig riktig punkt på nedslaget for at den ikke bare skal stå og blinke på skjermen.
TEST:
Mer slark enn med originalen
Vi har testet en etter hvert ganske solid bunke mekaniske tastaturer, de aller fleste utstyrt med Cherry MX Red-brytere. Våre favoritter, gitt vår kombinasjon av mye skriving og nesten like mye spilling, er imidlertid MX Blue og MX Brown.
Mens vårt Qpad-tastatur med MX Blue har solide, stramme og fine brytere under tastene, virker Razer Blackwidows Green-taster en anelse mer slingrete og slarkete. Det er fortsatt en behagelig bryter til skriving, for all del, men Kailh og Razers lett modifiserte MX Blue-kopi av føles ikke like god som originalen.
Etter å ha brukt mange tusen tegn på å avsløre Razers bryterbløff, fundere litt over hvorfor de har valgt å gjøre det slik og prøvd å finne ut hvordan de "nye" bryterne faktisk er i praksis, kan det være greit å ta en titt på andre sider av Razer Blackwidow Ultimate.
Som før, men med billigere brytere
Designmessig er 2014-utgaven av Razer Blackwidow Ultimate identisk med fjorårets utgave. Det er litt typisk Razer; litt kantete og passe barskt. Razer har valgt å gjøre som de fleste andre som leverer mekaniske spilltastaturer, og bak hver tast sitter det en liten led-pære. Akkurat som bryteren selv, og Razer-logoen, er lyset grønt. Ved hjelp av funksjonstasten i kombinasjon med to av F-tastene, kan du justere lysstyrken opp og ned - eller slå lysene helt av.
I motsetning til en del andre, har Razer valgt å holde Blackwidow Ultimate relativt enkelt. Her er det ingen ekstrataster, utover fem makrotaster på venstre side. Ønsker du å styre mediespilleren eller lydnivå skjer det på samme måte som lysjusteringen, ved hjelp av funksjonstasten i kombinasjon med F-taster. Vi liker at det er relativt enkelt, og ikke overlesset av alskens ekstrataster vi aldri bruker. Gjennomgang for usb og lyd er på plass, plassert på høyre side. Bortsett fra at usb-pluggen kom litt i veien på musematta, likte vi løsningen godt.
TEST:
Vi savner håndleddsstøtte
Det vi ikke er fullt så like god fornøyd med, er ergonomien. Uansett om du skriver eller om du spiller mye, blir det fort til at du sitter noen timer om dagen foran pc-en. Da er det en fordel å ha et tastatur som ikke tærer for mye på håndleddene dine. Da kunne det vært kjekt med en håndleddsstøtte.
På Razer Blackwidow Ultimate har du kun relativt bratte 3,5 centimeter med plast å hvile hendene på. Det gjorde i alle fall at vi ble mer slitne i hendene enn med for eksempel Corsair K70 og Logitech G710+, som har behagelige håndleddsstøtter. Over tid kan nettopp det bli et problem, og vi hadde helst sett at Razer leverte med en håndleddstøtte.
Når du kobler til Razer Blackwidow Ultimate kan du velge å installere Razers Synapse-programvare. Her kan du for eksempel justere lysene i tastaturet, om du vil ha dem av, på eller som pulserende lysshow. Du kan også velge at tastaturlysene slår seg av når skjermen går i sparemodus.
Eller du kan velge innstillingene på "Gaming mode"-funksjonen, som kan aktiveres via tastaturet. Det lar deg enkelt deaktivere ting som Windows-tasten, Alt+Tab og Alt+F4. Og sist, men ikke minst, kan du programmere de fem makrotastene på venstre side av tastaturet. Driverne er på ingen måte nødvendig for å bruke tastaturet, og med mindre du har planer om å bruke makrotastene, klarer du deg nok fint uten.
Underlige valg
Helt hvorfor Razer atter en gang har valgt å gå for en bryter med så pass kraftig, taktil tilbakemelding som dette, med en bryter som er en forsiktig modifisert kopi av Cherry MX Blue, vet vi ikke. I tillegg til vår teori om at det med klikkete og bråkete brytere er lettere å virkelig vise kundene i butikken at "se her, dette er noe annet, ser du", kan det nok ha noe med økonomi å gjøre.
TEST:
Selv med litt tilpasninger, tør vi gjette at den kinesiskproduserte Razer/Kailh Green-bryteren er ganske mye billigere enn en tyskprodusert Cherry MX-bryter. Det betyr så klart ikke at tastaturet er billigere enn fjorårets versjon med MX Blue, men nok heller at Razer tjener en god slump ekstra på hver tastatur de selger.
Og nettopp det med prisen er et viktig ankepunkt her. Razer skal ha over 1 200 kroner for Blackwidow Ultimate med de nye bryterne, ganske nøyaktig det samme som det koster for fjorårets MX Blue-utgave. Vår erfaring er at bryterne ikke er like behagelige og presise som MX Blue, og de små endringene som er gjort har hatt minimalt å si til praktisk bruk. Er du innstilt på å kjøpe et Razer Blackwidow, er vår anbefaling dermed å få tak i 2013-modellen - den er fortsatt i salg i mange butikker.
Men så var det dette med å kjøpe spilltastatur med en klikkete bryter med tung tilbakemelding da. Vi liker den typen brytere, med det er fordi vi skriver mange, mange tusen tegn hver bidige dag, og den typen brytere er perfekt til nettopp skriving. Også har det så klart noe med nostalgi å gjøre, for klikkete brytere minner om gode gamle IBM-tastaturer fra tidlig 80-tall, og på gode, bråkete tastaturer fra 90-tallet. For de som primært er ute etter et tastatur til spilling, er det andre brytere som er bedre.
TEST:
Gode alternativer
Er du på jakt etter et rent skrivetastatur er altså en bryter som Razer/Kailh Green en kurant løsning, men vi mener du gjør mye smartere i å velge et tastatur med en ekte Cherry MX Blue-bryter. Vår favoritt da er Qpad MK-80, som er et enkelt og meget god tastatur - og noe rimeligere.
Er du derimot litt mer der at du vil ha noe som er en god kombinasjon av et godt skrivetastatur og et god spilltastatur, er du bedre tjent med et tastatur med Cherry MX Brown-brytere. Dette er en bryter som minner litt om MX Blue, med en tilbakemelding midt i nedslaget, men uten alt bråket du får med MX Blue og Razers nye bryter. MX Brown er en ganske lite brukt bryter, men vår favoritt Logitech G710+ har nettopp denne bryteren - og også dette er billigere.
For deg som i all hovedsak er ute etter et kapabelt spilltastatur er det MX Red eller MX Black som gjelder - og nok etter hvert også den kommende MX RGB-bryteren som Corsair vel har enerett på det neste året. Her får du et jevnt nedslag og lite støy. Der gjør det mulig å for eksempel trykke raskere på samme tast gjentatte ganger. Forskjellen på Red og Black er tyngden. Førstnevnte er relativt lett, mens sistnevnte er ganske tung. Av de to foretrekker vi MX Black til spilling, da denne er tung nok til å unngå en del feilslag på tastene. Av gode alternativer er Corsair K70 med MX Red eller et av Qpads MK-tastaturer med MX Black.
TEST:
Konklusjon
Vi har brukt Razer Blackwidow Ultimate 2014 til vanlig hverdagsbruk, til å skrive lengre artikler og til å spille med. Til vanlig, hverdagslig bruk og til skriving fungerer tastaturet greit. Det fungerer for så vidt kurant nok til spilling også, men vi var ikke like effektive som med et tastatur med en lineær bryter.
Samtidig som Blackwidow Ultimate dukker opp, skal det også komme en Stealth-versjon av det samme tastaturet. Denne har en bryter kalt Razer Orange. Dette ser ut til å være en kopi av MX Brown, og har fortsatt taktil tilbakemelding, men skal være relativt stille. Vi håper å kunne komme tilbake med test også at Blackwidow Ultimate Stealth så fort det lar seg gjøre.
Det er litt vanskelig å bli klok på Razer Blackwidow Ultiamte. Joda, det har sine styrker, og det fungerer jo, men det har en brytertype som ikke er videre god egnet til spilling, og det koster mye. Spesielt når vi nå vet at det her er snakk om kinesiskproduserte brytere fra en kjent billigprodusent, kontra dyre tyskproduserte brytere fra Cherry. Her virker det rett og slett som om Razer har forsøkt å ta en spansk en, i håp om å tjene noen ekstra kroner. Når du får langt bedre tastaturer med originale og bedre Cherry-brytere fra omtrent halvparten av prisen av et Blackwidow Ultimate, blir det rett og slett bare litt dumt. Og ganske sleipt.
TEST: