TEST: Multicom Xishan W550S - Mye pc for pengene

Med god skjerm, kurant ytelse og stor SSD er Multicoms nye arbeidshest et godt valg.

Publisert Sist oppdatert

Vi har testet en rekke bærbare pc-er fra norske Multicom opp gjennom årene, og som oftest vært godt fornøyd. Vår erfaring er at man ofte får godt bygde pc-er med gode spesifikasjoner, samtidig som prisen er en del lavere enn det en må regne med for pc-er fra en av de store produsentene, som Dell, HP eller Lenovo.

Denne gangen har vi hatt Multicom Xishan W550S inne til test, en bærbar pc selskapet ser for seg at er aktuell for små bedrifter og hjemmebrukere. Xishan W550S har 15,6-tommers skjerm og kommer i tre utgaver, hvor den enkleste og rimeligste modellen, som koster like under 6 000 kroner med Windows 8.1, leveres med Intel Core i3-prosessor og harddisk med en terabyte lagringsplass. Toppmodellen er på sin side utstyrt med en Intel Core i7-prosessor, SSD og harddisk, og koster omtrent 8 500 kroner med Windows 8.1.

Det er også mulig å få levert pc-ene uten operativsystem, for dem som måtte ønske det. Skulle behovet være der, kan du eventuelt velge Pro-versjonen av Windows 8.1, og legge på noen hundrelapper, eller du kan få pc-en levert med Windows 7 i ymse varianter. Sistnevnte kan fortsatt være aktuelt for en del bedrifter, og for hjemmebrukere som har Windows 8-skrekk.

Gode spesifikasjoner

Vi valgte å hente inn den Xishan W550S-varianten Multicom selger mest av, og som koster rundt 7 400 kroner med Windows 8.1 ferdig installert. Det må sies å være en relativt pen pris. Våre søk viste at ytterst få sammenlignbare pc-er å finne. De fleste pc-ene i dette prissegmentet er både svakere og dårligere utstyrt. Skal man ha noe mer sammenlignbart, med stor SSD, og kanskje en harddisk i tillegg, må en gjerne legge på i alle fall et par tusenlapper på prisen.

 

Inne i det litt anonyme, men stilrene og ganske tynne skallet som utgjør den 2,2 kilo tunge pc-en, har Multicom valgt å plassere en Intel Core i5 4210M-prosessor. Dette er en mer «normal» prosessor enn de ofte brukte U-prosessorene fra Intel.

Fordelen med en M-prosessor er at ytelsen er et par hakk kvassere enn med U-modellene, samtidig som også den integrerte grafikken er et hakk raskere. Ulempen er at strømforbruket er noe høyere, og du dermed må regne med noe kortere batteritid enn med en tilsvarende utstyrt pc med for eksempel Intel Core i5 4210U. Bedre ytelse på bekostning av litt batteritid altså. Hvor mye batteritid, kommer vi tilbake til senere i testen.

Bortsett fra en noe enklere prosessor, er Core i5-modellen av Xishan W550S likt utstyrt som toppmodellen med Core i7. Det vil si at du her får åtte gigabyte minne, ved hjelp av en enkelt brikke, som dermed kan utvides med en ekstra minnemodul, til 16 gigabyte om ønskelig. Noe som glimrer med sitt fravær er raskeste type wlan, altså 802.11ac. Her må du ta til takke med 802.11n, som for så vidt er raskt, men ikke like imponerende som ac.

SSD og harddisk

Du får også en SSD på 240 gigabyte til operativsystem og programmer, i tillegg til en vanlig harddisk på en terabyte til lagring. For de fleste bør SSD-en ha rikelig med plass til programmer og til og med noen spill. Så kan man lagre video, dokumenter, bilder og musikk på harddisken. At det i det hele tatt er plass til to lagringsenheter i den ganske slanke pc-en er ganske imponerende. Det er noe vi er vant med at er mulig i større og tyngre bærbare, eller at man må ofre den optiske stasjonen til fordel for en ekstra harddisk. Her er imidlertid den optiske stasjonen fortsatt på plass.

 

Den 15,6 tommer store skjermen er utstyrt med IPS-panel, som etter hvert ser ut til å ha blitt standard i stadig flere bærbare pc-er. IPS-paneler gir bedre fargegjengivelse og innsynsvinkel enn de enklere TN-panelene, som tidligere var de mest brukte. Oppløsningen på 1920x1080 piksler er helt kurant, og gir god arbeidsflate på skjermen. Det er ikke like imponerende som de heftigste bærbarskjermene om dagen, som kan by på enda høyere oppløsning og skarpere bilde, men til vanlig bruk duger Full HD fortsatt mer enn godt nok. Noe lavere vil vi imidlertid ikke anbefale på en skjerm av denne størrelsen.

God ytelse

Vi har brukt pc-en til variert bruk, fra surfing og tekstbehandling til videoavspilling og litt enkle spill. I løpet av testperioden har vi brukt pc-en både med og uten strømledningen tilkoblet. I bruk vanlig bruk opplevde vi aldri noen mangel på krefter. Takket være en passelig sprek prosessor og SSD-en, både starter programmer raskt og kjører fint når de først er i gang. Også oppstarten av selve operativsystemet er gjort unna på et par strakser, i alle fall før du fyller pc-en alt for full av programmer og tillegg.

Våre ytelsestester viste da også at Multicom Xishan W550S leverer rikelig med ytelse til daglige gjøremål, og selv til litt tyngre bruk. Det skulle da egentlig bare mangle, med en pc til over 7 000 kroner.

Vel så interessant var testresultatene i PCMark 8, som viste at Xishan W550S også fint skal takle tyngre oppgaver som bilde- og videoredigering. Skal du drive mye med den slags skader det imidlertid ikke å doble minnemengden for å sikre at alt flyter fint, selv om det for så vidt fungerer helt kurant også med åtte gigabyte minne. Vi likte ellers godt at pc-en oppførte seg svært så sivilisert i testperioden, med meget lavt støynivå og lite varmeutvikling. Kun da vi kjørte de aller tyngste testen dristet kjøleviften seg til å gi litt lyd fra seg.

Batteritid som forventet

Vi var så vidt innom forskjellene mellom Intel Core i5 i U- eller M-variant, hvor U-variantene er noe svakere, men samtidig kan by på en god del bedre batteritid. Med en U-variant kan det være at Xishan W550S hadde hatt enda et par timer med bruk å by på uten ledningen koblet til, men våre batteritester viser at det ikke står så aller verst til med Intel Core i5 4210M-prosessoren heller.

Til å teste batteritid bruker vi testprogrammet Powermark, hvor en kan måle basert på forskjellige brukskriterier. Vi har testet batteritid til blandet bruk, med surfing, tekstbehandling, surfing, video og litt spill, og til mer typisk kontorrelatert bruk.

 

Da vi testet med blandet, og til dels ganske tung bruk, klarte vi å tyne så vidt over fire timer batteritid ut av Xishan W550S. Det anser vi som et kurant resultat, om enn ikke overvettes imponerende. Sett opp mot spesifikasjonene er det godt innenfor det vi forventet.

I testen som tok for seg mer jobbrelatert bruk, med mindre fokus på underholdning, og mer fokus på kontorapplikasjoner, ble resultatet noen hakk bedre. Da ga pc-en først opp etter omtrent seks timer. Det gir batteritid nok til å få gjort unna en del jobb selv om man er borte fra kontorpulten og et stykke unna nærmeste stikkontakt.

Konklusjon

Multicom Xishan W550S er kanskje ikke den mest spennende pc-en som er å få kjøpt. Designen er enkel og stilren, men ikke kjempelekker. Vekten på 2,2 kilo er kurant for en pc på 15,6 tommer med så pass gode spesifikasjoner som her.

Det pc-en imidlertid er, er en godt utstyrt arbeidshest til en relativt rimelig pris. Her får du god ytelse til alt fra enkel dagligbruk til tyngre oppgaver. Noen spill-pc er det ikke, med kun integrert grafikk, men er du ikke alt for kravstor kan den brukes også til litt spill i ny og ne.

Til hovedoppgaven fungerer den ypperlig, med god ytelse, rask oppstart og rikelig med lagringsplass. En god og passe lyssterk skjerm trekker også opp inntrykket, og vi har ingen problemer med å anbefale Multicom Xishan W550S både til litt avanserte hjemmebrukere og til dem som vil ha litt ekstra i småbedriften.