Smarte rottefeller gir mindre søl
Mobildekningen utvides til nye grupper når Anticimex tar i bruk smartteknologi. Mindre gift i det fri er bare én fordel.
Nye rottefeller utstyres med sim-kort og varsler selv når de må tømmes. Det er helt nødvendig når raskere og mer dyrevelferdsorienterte metoder tas i bruk for avliving.
Gift, et miljøproblem med følgeskader for annen vill og tam fauna, er ut. Rottegift er også en utfordring for de bedriftene som er sertifisert etter en miljøstandard, der forpliktelser om reduseringa av farlige utslipp er et krav.
Spyd og støt
Nå avlives dyra i kloakkanlegget med spyd, mens rotter over bakken avlives med et kraftig elektrisk støt. De mobilutstyrte fellene sender et varsel til skadedyrhåndteringsfirmaet Anticimex når det er på tide å tømme fellene.
Rottene flytter seg inn i varmere områder når høsten og vinteren kommer. Det vil si at avløpsanlegg og kjellere er utsatt for ubudne gjester.
Gnagerne utgjør en fare og skader elanlegg, rør og bygninger for over 60 millioner forsikringskroner i året. I tillegg er de en sanitær utfordring.
Minst 40 tonn rotter
Det er en omfattende utfordring som må løses.
Med de smarte internettoppkoblede rottefellene har vi et langt mer effektivt våpen mot rottene.
– I København har de regnet ut at det er ca. fire rotter per hundre meter avløpsledning. Med samme bestand i norske byer blir det ca. 88.000 rotter i Oslos kloakksystem, mens det for eksempel i Trondheim og Bergen svinser henholdsvis 25.000 og 20.000 rotter rundt i kloakken. Et rottepar blir til 1.000 individer på ett år. Med de smarte internettoppkoblede rottefellene har vi et langt mer effektivt våpen mot rottene enn noen gang tidligere, sier Stein André Larner, administrerende direktør i Com4 i en pressemelding.
Den vanligste rotta i kloakkanlegget er brunrotta (Rattus norvegicus), en art som er gråbrun med lysere underside, opptil 29 cm lang kropp og 23 cm lang hale, vekt 140–500 g.
Det er med andre ord rundt 40 tonn med rotter bare i avløpsanleggene i Oslo.
Brunrotter er altetende, og meget fruktbare. Drektigheten varer 21 dager, og kullene kan bestå av opptil 14–15 unger, forteller Store Norske Leksikon.