TEST: Mobilen dør i vinterkulda
Oppsiktsvekkende test viser at moderne smarttelefoner ikke tåler nordisk vinter. Verst er iPhone.
Noen av telefonprodusentene mener deres produkter ikke skal brukes i minusgrader - andre garanterer at de skal fungere med temperaturer ned mot -20 grader.
Ifølge Apple kan deres iPhone benyttes i temperaturer mellom 0 og 35 grader. Med andre ord, bruk utendørs under en norsk vinter er ikke noe som anbefales. Konsekvenser har man også sett tidligere – blant annet med brukere har opplevd at glasset på iPhone har sprukket i lave temperaturer. Blir telefonen ødelagt under slike forhold, vil Apple ikke godta dette som en garantisak.
HTC og Nokia oppgir ikke temperaturområder som telefonene skal benyttes i på sine nettsider eller i manualene. Samsung derimot garanterer at deres telefoner skal kunne benyttes i temperaturer mellom -20 og +50 grader.
Ut i kulda
Våre kollegaer i finske PC World (MikroPC) har satt produsentenes utsagn på prøve. De 15 mest solgte modellene på det finske markedet, og tre andre modeller for referanse, ble tatt inn til test. Testene ble utført på et teknisk forskningsinstitutt i Finland hvor et «værrom» ble tatt i bruk. Man startet å teste ved 0 grader, og temperaturen ble derfra redusert i steg på fem grader.
MikroPC har ikke testet om telefonene byggmessig sett blir mer sårbare av kulden - kun om de fortsetter å fungere. Mens man fra før vet at iPhones glasskonstruksjon er sårbar, kan også andre telefoner bygget i plast/polykarbon få svakheter på grunn av at kald plast kan bli stivere og lettere bli ødelagt.
LES OGSÅ:
Feiler først: iPhone 4S
Ved 0 grader fungerte alle telefonene. Man skulle imidlertid ikke ned til mer enn -5 grader før de første problemene kom: iPhone 4S rapporterte simkort-problemer, mens Nokia N9 klaget over at batteriet var nesten tomt.
Temperaturen gikk videre ned til -10 grader. iPhone 4S klaget da over lite strøm på batteriet og slo seg av kort tid etterpå. Alle telefonene med LCD-skjermer begynte å få problemer, for eksempel med at skjermoppdateringen tar begynte å ta svært lang tid. Telefoner med AMOLED-skjermer tålte den lave temperaturen bedre.
Billigere er bedre?
De fleste smarttelefonene tålte ikke temperaturer lavere enn -15 eller -20 grader. Selv om de var påslått, sluttet de å fungere når de ble forsøkt brukt.
De vanlige mobiltelefonene klarte seg bedre enn smarttelefonene. Telefonene i dette segmentet ble først ubrukelige i -25 grader.
Noe overraskende klarte telefonene fra sør-koreanske Samsung seg bedre enn de finske Nokia-telefonene. Bare en av smarttelefonene fungerte normalt da temperaturen gikk ned til -30 grader. Det kan for så vidt være kaldt i Sør-Korea – på fredag var det -6 grader i Seoul – men man hadde vel trodd at finske ingeniører var mer oppmerksom på kuldeproblematikken. Samsungs Galaxy SII slo seg ikke av før temperaturen var -35 grader. Selv rett før den slo seg av, var det ikke antydninger til problemer med oppdatering eller følsomhet for skjermen.
-35 grader var det laveste en smarttelefon tålte i testen. Flere av de vanlige telefonene klarte denne temperaturen, selv om skjermoppdateringene kunne være trege. Når temperaturen gikk ned til -40 grader, var det to telefoner som fortsatt fungerte - en billig Nokia C1-01 og en fem år gammel Nokia E65.
LES OGSÅ:
Batteriet er problemet
Årsaken til at mange av telefonene slutter å fungere etter hvert som temperaturen faller, er kjemiske prosesser i batteriene. Når temperaturen faller, skjer den kjemiske prosessen langsommere, samtidig som den lave temperaturen gir høyere motstand inne i batteriet. Batteriet klarer da verken å levere stabil spenning eller nok ampere til å drive telefonen. Selv om batteriet er fullt oppladet, oppfatter telefonen det som om batteriet er tomt.
I tillegg så man også forskjeller mellom skjermteknologiene, og at AMOLED-skjermer fungerte bedre enn LCD-skjermer. LCD-skjermer er bygget opp av flere lag – blant annet bestående av flytende krystaller og et tynn-film-transistor-lag som har som oppgave å styre punktene på skjermen. De flytende krystallene er hovedproblemet, ettersom de vil bruke svært lang tid på å endre seg under lave temperaturer.
(Oversatt og tilrettelagt av Clas Mehus)
LES OGSÅ: