- Utenkelig å ikke ha en funksjon som den Difi dekker i dag
Difi har gjennomgått seg selv og venter på moderniseringsministerens dom. Skatteetatens Karl Olav Wroldsen mener at det Difi trenger er politiske vilje og støtte.
– Vi trenger Difi som leder av en samordnet og helhetlig offentlig it-utvikling, og som en sentral funksjon for styring av de nasjonale felleskomponentene, sier Karl Olav Wroldsen.
It-direktøren i Skatteetaten var med på å starte Faos-rapporten (Felles arkitektur for offentlig sektor) i 2006. Da tok han til ord for en statlig styring, han mente det var behov for et styringsorgan.
– Det mener jeg fremdeles at vi må ha. Allerede da vi arbeidet med Faos-rapporten ble behovet for en tverrsektoriell styringsfunksjon trukket frem som en forutsetning for denne. Gitt utviklingen siden den gang, er det i dag utenkelig å ikke ha en funksjon som den Difi dekker i dag, sier han.
Usikker fremtid
Difi, som er underlagt KMD (kommunal- og moderniseringsdepartementet), skal forvalte ikt-politikken i offentlig sektor, men fremtiden for Direktoratet for forvaltning og ikt er usikker.
Tidligere i år konkluderte Agenda kaupang med at Difi ikke har levert på mål og forventninger. Rapporten tegnet et dystert bilde, og mener at Difi mangler nødvendige rammebetingelser og at direktoratet detaljstyres fra departementet.
– Det er helt nødvendig å ta kraftige grep, sa konsulent Gitte Haugnæss, som ledet evalueringsarbeidet, i januar.
Rådet fra Agenda kaupang var at Difi burde prioritere de overordnede oppgavene, og styrke rollen som strategisk pådriver og samordner, og heller nedprioritere operative oppgaver.
Mer makt og penger
På bakgrunn av Agenda kaupangs evaluering, har Difi-direktør Ingelin Killengreen gransket rapporten og levert sine forslag til Departementet. Hun anbefaler at KMD må gi Difi mer makt, mer penger og flere folk for å gjøre en bedre jobb.
– Status nå er at rapporten blir gjennomgått av departementet, kan seniorrådgiver Helge Kvandal i KMD fortelle.
– Difi har kommentert på denne, og oversendt alt til KMD.
Noe mer får vi ikke vite, KMD har ikke mulighet til å gi mer informasjon på nåværende tidspunkt.
Nok en ikt-melding
Moderniseringsminister Jan Tore Sanner har satt i gang arbeidet med en ny stortingsmelding om offentlig ikt-strategi. Begrunnelsen for at det er behov for en ny melding, er ifølge statssekretær Paul Chaffey å avklare noen hovedretninger i ikt-politikken.
I forbindelse med den nye stortingsmeldingen samlet Sanner flere av Norges ikt-hoder for å få svar på hva som bør være de tre viktigste prioriteringene i regjeringens nye ikt-politikk. Responsen var klar, flere ønsket en felles dirigent som får reell innflytelse og myndighet til å bestemme over de største offentlige ikt-prosjektene.
– Kan ikke Difi være dette?
– Det er behov for en statlig organisasjon som har ansvaret for å koordinere, sier Finansbyråd Eirik Lae Solberg. Han kan se for seg at Difi tar den rollen.
For å få en mer fremtidsrettet forvaltning i stat og kommune, mener han det er viktig å ha en medspiller. Men hvem dette blir mener han det er opp til staten å vurdere.
Politisk støtte
Wroldsen mener det er viktig for offentlig sektor å ha en felles styring med de store linjene.
– Kan Difi klare dette?
– Gitt den nødvendige politiske vilje og støtte så mener jeg at Difi vil kunne klare det, sier it-direktøren.
Wroldsen mener at utfordringen ligger i å få kommune-Norge i en samlet struktur, og dette er noe han vet at Difi er opptatt av.
Spent på utfallet
It-direktøren mener at Difi generelt sett har kommet ganske langt. Selv om rapporten sier noe annet. Agenda kaupang hevder at Difi har levert på det små, ikke det store.
– Å bygge opp en slik funksjon vil nødvendigvis ta tid i et offentlig system, slik vi har det.
– Difi-rapporten blir gjennomgått av KMD nå. har du noen tanker om hva utfallet blir?
– Jeg er spent på utfallet, sier Wroldsen, men han ønsker ikke å kommentere det noe ytterligere. Han mener KMD må få anledning til å vurdere rapporten, gjøre seg opp en mening om den og eventuelt foreta de justeringer som departementet mener er nødvendige.
Likevel har han noen meninger om saken.
– Det Klart at å gjøre Difi svakere på it-området ikke vil være en fordel for den offentlige it-utviklingen.
Wroldsen mener at Difi må sikre seg et nivå og en ferdighet som gjør at de blir lyttet til.
– Å skulle styre it-utviklingen i offentlig forvaltning – som omfatter både stat og kommune, er en formidabel oppgave.