TEST: OCZ Revodrive 350 - Rask råtass

Med hjelp fra den nye eieren Toshiba, har OCZ med Revodrive 350 gjort sin første store satsing innen SSD på PCI-E.

Publisert Sist oppdatert

Senest i desember i fjor publiserte PC World en ønskeliste over teknologi vi ønsket å se mer av. Høyt oppe på den listen var mer tilgjengelig SSD lagring over PCI Express, og nå virker det som om OCZ har hørt våre ønsker.

Den største, og umiddelbare, forskjellen mellom vanlige SSD disker og Revodrive 350, er formfaktoren. SSD-en kommer her som full høyde og halv lengde PCI-E, likt et mindre grafikk-kort. Dette fjerner behovet for SATA-ledninger, og åpner for høyere teoretiske hastigheter fri for flaskehalsen i SATA 3.0.

Rask, raskere, raskest

Installeringen er enkel, man klipper kortet enkelt inn i PCI-e sporet, starter maskinen og installerer den medfølgende driveren. Disken dukker så opp i Windows, og er klar til bruk. Noe av det nyskapende med Revodrive 350 er at man kan installere og laste operativsystemet direkte fra den. Dette har tidligere ikke vært mulig for mange PCI-e SSD disker, og er med på å gjøre disken enda mer attraktiv i den evige jakten på kort oppstartstid.

OCZ ble kjøpt opp av Toshiba i fjor etter at selskapet slo seg selv konkurs. Dette har fått konsekvenser av det gode slaget i Revodrive 350, der Toshiba står for NAND flash brikkene som er brukt i denne disken.

Revodrive er basert på OCZ's egen VCA chipset, og har i denne versjonen også blitt oppdatert til et PCI-e x8 kort for raskere operasjoner enn tidligere modeller. Kortet er også billigere enn før, selv om prisen nok for mange vil være høy. Vår modell, på 480 gigabyte, kommer med fire SandForce SSD prosessorer, mens den billigere modellen på 240 gigabyte stiller med to slike prosessorer og oppnår ikke helt de samme hastighetene. Størrelsen på diskene er litt mindre enn de fysiske størrelsene, vår 480 gigabyte disk har en faktisk størrelse på 512 gigabyte, men OSC reserverer noe av denne plassen for slitasjeutjevning og ytelsesoptimalisering.

Ytelse

For denne disken er kanskje den raskeste vi har sett på vår testbenk her i PC Worlds hovedkvarter. Disken både lover og leverer lesehastigheter opptil 1800 MB/s og skriver til disk opptil 1700 MB/s. Vi så hastigheter høyere enn dette når vi testet med verktøyet Atto. Atto tester spesifikt for disker som skal brukes til lagring. Når det kommer til ytelse, målte vi rundt det OCZ hevder; 140,000 IOPS (input/output operations per second). Dette er ekstremt raskt.

OCZ har ikke hatt det beste ryktet på seg for å produsere feilfrie disker, og hadde på et tidspunkt en feilprosent på nesten 40 prosent på en av sine SSD-er. Selskapet har derimot tatt grep rundt hva slags teknologi og deler de tar i bruk, og vi har sett lite som tyder på at OCZ faller tilbake på gamle vaner.

Når det kommer til skrivebelastning har OCZ vurdert det dithen at Revodrive 350 skal tåle 50 gigabyte daglig i tre år. Dette er minimumsverdier, så de fleste som installerer denne i en hjemme-pc vil se betraktelig lenger levetid for denne disken.

Dataene på disken kan krypteres direkte med 128-bit AES-kryptering i maskinvaren. Krypteringen settes opp i BIOS.

Prisen blir fremdeles høy, med rundt 13 kroner per gigabyte. Finurlig nok er den betraktelig dyrere for den mindre 240 gigabyte modellen, med over 17 kroner per gigabyte.

Konklusjon

Revodrive 350 er for entusiaster, uten tvil. Prisen alene gjør at mange vil snu i døra, men vi vil likevel ikke nøle med å anbefale denne til alle som er interessert i, eller har en nødvendighet for meget rask tilgang til lagret data.

Formfaktoren vil bli mer vanlig, og prisen per gigabyte kan forsvares med den ekstreme farten denne disken gir. Hvis du vil ha det raskeste som finnes på markedet i dag, så finner du en god unnskyldning til å bruke de ekstra kronene det koster.