– Droner bør erstatte politihelikoptre
Politiet bør vurdere om droner skal erstatte landets politihelikopter, mener eksperter og politifolk. En aktuell drone, «Huginn X1», veier to kilo, kan fly i 25 minutter og kan overføre live kamerabilder.
– Politiet bør gjøre vurderingen nå. Ikke for at de nødvendigvis skal bruke dem, men fordi det allerede er reelt supplement til politihelikopter som observasjonsplattform. Dronene kan delvis erstatte funksjonene til helikopteret og tilføre andre funksjoner.
Det sier direktør Tore Tennøe i Teknologirådet, som anbefaler å vurdere droner som et potensielt supplement til politiets nåværende luftkapasitet. Det skriver rådet i en høringsuttalelse som svar på stortingsmeldingen om terrorberedskap i kjølvannet av 22. juli.
Brukes i 86 land
«Ubemannede systemer representerer en betydelig reduksjon av kostnad responstid og behov for personellressurser sammenlignet med konvensjonelle helikoptre. Samtidig gjør en størrelse ned i noen få gram at slike systemer kan operere på steder som er utilgjengelige for helikoptre,» utdyper Teknologirådet i uttalelsen.
– Droner må vurderes for å bruke ressursene fornuftig i politiet.
Fordelen med droner for bruk i politiet er kostnadsreduksjon og økt fleksibilitet. Dronen kan tas med i politibilen. Men det viktigste er at politiet raskere kan få overblikk over et nærområde, sier Tennøe.
– Etter 2000 har det vært en rask utvikling. 86 land bruker nå droner i hæren og i beredskap. De aller fleste blir brukt til rekognosering og overvåkning, sier Tennøe, som forventer en sterk utvikling i årene som kommer. Dronene har fått bedre autopilot og blitt enklere å håndtere. Vi har bedre sensorer. Man har datakapasitet til å behandle informasjonen dronene sender, sier Tennøe.
Mer skjult overvåkning?
– Hvilke funksjoner utfordrer personvernet?
– Et viktig poeng er at et helikopter har en overvåkningsfunksjon, men du hører det og ser det. Det kommer ikke til alle steder. Frykten for mer skjult overvåkning, er begrunnet. Kjøreregler for når, til hva og av hvem det skal brukes må være en del av vurderingen.
– Er det mulig å sikre oss mot misbruk?
– Ja. Det er derfor vi har politikk, sier Tennøe.
I første omgang bør dronene være et supplement, mener Teknologirådet.
– Når myndighetene første ser på opprustning av politihelikoptre, bør de også vurdere hvilken rolle droner skal spille på kort og lang sikt. Det er viktig å få en offentlig og politisk diskusjon fordi problemstillingen berører viktige verdier om om sikkerhet og åpenhet, sier Tennøe.
– Kan gjøre samme jobben
I siste utgave av Politiforum demonstreres det danskproduserte quadropteret «Huginn X1», som veier to kilo og er utstyrt med et avansert kamera. Dronen kan fly i 25 minutter og kan overføre live kamerabilder fra cirka to kilometer unna, skriver Politiforum.
Politifolk i Follo mener at en drone kan gjøre mye av den samme jobben som et politihelikopter.
– Dronen har i det hele tatt bruksverdi i alle situasjoner der vi trenger å observere [...] Den er mobil, veier lite og er enkel å sette opp. Bare for noe så enkelt som å skulle søke etter en gjerningsperson i et definert område, vil denne væra et kjempesupplement, sier politioverbetjent Roy Bjelland i Follo politidistrikt til Politiforum.
Politet fremdeles tause
19. februar i år februar sendte Politiets data- og materiellteneste (PDMT) en foranalyse til Politidirektoratet (POD), med et følgebrev som mer enn insinuerte at politiet undersøkte mulighetene for droner. «Teknologien anses nå til å være på et nivå som tilsier at politiet bør vurdere dette som et verktøy,» skrev PDMT i brevet til POD. Foranalysen, som Computerworld ikke fikk tilgang til, anbefaler å nedsette en arbeidsgruppe med mandat til å vurdere om og hvordan politiet kan bruke droner.
Hverken PDMT eller POD har kommentert eller offentliggjort innholdet i selve rapporten, siden de regner foranalysen som internt notat. POD vil heller ikke nå si noe om hvor de er i prosessen med å behandle analysen. POD ønsker heller ikke å kommentere eventuell bruk av droner ytterligere, og henviser til uttalelsen de ga sist Computerworld skrev om temaet.
Les også: Vil ha dronar i politiet
– Den teknologiske utviklingen kan gi politiet nye muligheter for å utnytte ressurser og løse oppdrag mer effektivt. Vi har ikke tatt stilling til bruk av droner foreløpig, men det er et av flere nye teknologiske felt vi antakelig vil vurdere nærmere i tiden framover, sier Rune Andersen i PODs beredskapsavdeling.
– Viktig med åpen prosess
Tennøe i Teknologirådet tror på offentlig debatt av problemstillinger knyttet til bruk av droner.
– Jeg forstår at POD har sine prosedyrer på saksbehandling og det er positivt at de utreder det nå. Men vi tror alle er tjente med at vi har en offentlig diskusjon. I USA tok ikke politiet diskusjonen i forkant, og som en konsekvens har enkelte delstater nå vedtatt at de stopper bruken av droner, uten en åpen prosess. Den prosessen tror vi er viktig. Den diskusjonen må vi ta. Og det regner jeg med kommer, særlig når 22. juli-kommisjonens rapport nå skal følges opp i praksis, sier Tennøe.
Droner i politiet
|