Surface Pro 4 – bedre, men ikke lenger alene
Microsofts siste Surface-versjon har tatt skrittet opp blant de beste, men er det bra nok?
Surface Pro 4 er på mange måter veldig like forgjengeren Pro 3. De er nesten identiske i utseendet; Pro 4 er bittelitt tynnere og lettere enn Pro 3, og et par knapper har blitt flyttet fra siden til overkanten av hybriden. De fleste forbedringene ligger altså under panseret, men det er også her jobben gjøres og Pro 4 imponerer nok til å vurdere en oppgradering om du har Pro 3.
Størrelsen til tross, Microsoft har klemt inn en større skjerm med bedre oppløsning, fra 12 tommer og 2160x1440 hos Pro 3, til 12,3 tommer med en oppløsning på 2736x1824. Dette er gjort kun ved å krympe rammen rundt selve skjermen. I tillegg har Pro 4 fått et nytt tastatur, der tastene er litt mindre med litt mer plass mellom. Dette utgjør en overraskende stor, og positiv, forandring. En annen oppgradering fra Pro 3 er at Surface nå har en ny vifteløsning som gjør at prosessoren kan kjøres maksimalt, noe den slet med i Pro 3.
Skjermens oppløsning er såvidt stor nok til at man bør skalere opp skriftstørrelsen, men selve skjermen produserer ellers nydelige farger og en meget god innsynsvinkel.
Innmaten
Skylake blir dermed hovedargumentet for en eventuell oppgradering. Den nye prosessoren fra Intel er av sjette generasjon, og fås i varianter fra m3, i5 eller i7. Vår testmodell er utstyrt med en i5-6300u, 8GB ram og en 256GB harddisk; vi anser denne for å være den mest interessante modellen i Microsofts Surface-sortiment. Prisen på denne er 13.990 kr, og du får da med penn, men kritisk nok ikke tastatur, som kommer på 1.500 kr i tillegg. Tastaturet er dog blitt mye bedre og mer behagelig i bruk
Til normale arbeidsoppgaver så vi ikke de helt store forbedringene fra Pro 3, men det var heller aldri meningen. Når vi derimot testet 3D-ytelsen så vi opptil 50 prosent økning. En del av grunnen til dette er den forbedrede kjølingen, som tidligere nevnt. Det er absolutt ikke en spillmaskin, men om du trives med spill som er et par år gamle, og ikke er veldig kresen på grafikk klarer Pro 4 seg helt fint.
Skuffelsen kom når vi testet levetiden på batteriet. Når vi testet i MobileMark fikk vi ut rett under 8 timer for Pro 4, mens vi for Pro 3 fikk et lite stykke over 8 timer.
Hello
Surface Pro 4 integrerer den nye kamera-teknologien som muliggjør Windows Hello. Kort fortalt, dette lar deg åpne pc-en kun ved ansiktsgjenkjenning. Fordi den tar i bruk IR, trengtes det svært lite lys for å gjenkjenne ansiktet, og vi er meget imponert over hvor raskt påloggingen gikk. Vi testet med et bilde uten hell, og har lett forelsket oss i den nye måten å logge inn på.
På kontoret
Surface Pro 4 er en arbeidsmaskin, og en pen en sådan. Derfor var det gledelig å se at vi, etter litt om og men, fikk brukt den gamle dockingløsningen vi hadde til Pro 3. På grunn av tykkelsen på Pro 4 er det et lite gap mellom selve docken og maskinen, men dette lar seg lett løse enten ved å holde maskinen rett når du plugger den inn. Microsoft har sågar lovet en løsning med et lite stykke plast som sklir inn mellom docken og maskinen for å holde den på plass. Denne skal være gratis og skal kun betales frakt på. Det finnes også en ny dock, som ser mer ut som en kombinasjon av strømadapter og dock. Denne er mindre og betydelig lettere å ta med seg for de som måtte ønske det.
Lik docken kan du også bruke ditt gamle Pro 3 tastatur om du vil, men vi vil oppfordre til å prøve det nye og forbedrede tastaturet. Pennen er igjen et kapittel for seg selv. Denne gangen har Microsoft droppet det lille tøystykket som holdt pennen på plass i Pro 3, og gått for en magnet-løsning der den festet på siden av maskinen. Det ser litt penere ut, men det er enda lettere å miste pennen hver gang vi puttet Pro 4 i sekken. Pennen forøvrig er god, og har en del løsninger for å starte opp OneNote eller Cortana. Cortanan er foreløpig ikke tilgjengelig på Norsk, så vi testet denne på Engelsk.
Konklusjon
Siden sist har det dukket opp en mengde konkurrenter i samme form-faktor som Surface. Vi har sett på en tidlig versjon av HPs Elite X2, og vi er meget imponert av det vi ser der, spesielt med tanke på bedriftsbruk. Her får vi også nyvinninger som trådløs docking og fingeravtrykksleser. Den blir tilgjengelig i Februar i Norge, og vi kommer til å teste denne grundig.
Så, ikke lenger alene, men foreløpig er Surface Pro 4 kongen på haugen, i hvert fall her i Norge hvor i ikke har Surface Book tilgjengelig. Prisen er stiv, men man får også mye for pengene når man kan eliminere nettbrett-behovet. Anbefales.