Nordisk-baltisk handlingsplan for 5G
Det vil bli etablert et nordisk-baltisk handlingsplan for 5G. Det har Samferdselsdepartementet proklamert i Barcelona i går.
Innholdet i planen skal følge opp forslag som blir presentert på Digital North, en nordisk-baltisk konferanse om digitalisering som arrangeres i Oslo 25. april i år.
Smartere transport
- Vi skal gjøre byene og transportsystemene våre smartere. Derfor jobber vi målrettet med spesielt to ting: fiber og et lynraskt mobilnett som kan takle enorme mengder med enheter. For å realisere potensialet vil vi nå styrke samarbeidet med våre naboland og gjøre vår region attraktiv for gründere og investorer. En felles handlingsplan med landene i Norden og Baltikum vil være en viktig del for å sikre dette, sier statssekretær Reynir Jóhannesson.
Innbyggerne i de nordiske og baltiske landene ligger langt fremme i å ta i bruk nye teknologier og kommunikasjonstjenester.
På den årlige Mobile World Conference i Barcelona har Johannesson diskutert mulighetene for et 5G-samarbeid sammen med Finlands kommunikasjonsminister Anne Berner og Sveriges bolig- og digitaliseringsminister Peter Eriksson. De går inn for at det skal utarbeides en nordisk-baltisk handlingsplan for 5G.
- Neste generasjon mobilnett [5G] er så mye mer enn bare en raskere versjon av 4G som vi kjenner i dag. Det blir en plattform for innovasjon og verdiskapning, og vi ser allerede at norske selskap og gründere har begynt å posisjonere seg i dette markedet. Her er det store muligheter og vi ønsker bidra til å posisjonere Norge riktig når vi nå tar turen til mobilkongressen i Barcelona, sier Jóhannesson.
Tiltak for 5G
Hensikten med planen er i hovedsak følgende:
- Frigjøre frekvenskapasitet raskt for å legge til rette for testing, forskning og innføring av 5G-nettverk.
- Samarbeide med industrien på pilotprosjekter om 5G-tjenester gjennom offentlig-privat samarbeid (OPS), for eksempel gjennom universiteter eller offentlige virksomheter.
- Støtte innovasjon og utvikling av produkter og tjenester som gjør bruk av 5G-nettverk.
- Oppmuntre universiteter og offentlige forskningsprogrammer til å delta i utviklingen av ny bruk av 5G-tjenester.
- Fremme tidlig utrulling av 5G-nettverk i store urbane områder og langs viktige transportårer.
Telenor vil bli først
Telenor går sammen med Huawei for å bli først med 5G i Norge. Konsernet skal starte med å teste ut 5G i løpet av 2017, og planlegger lansering av nettet rundt 2020.
- 5G vil bli en revolusjonerende teknologiendring som blir selve fundamentet for all digital infrastruktur i framtiden. Kapasiteten i 5G er enorm og kan sammenlignes med en åttefelts motorvei med fartsgrense på 1.000 km/t. Enheter innenfor dekning skal oppnå hastigheter på mellom 1 og 10 Gbps, sier teknologidirektør Magnus Zetterberg i Telenor Norge.