Slik får du raskere trådløs-nett overalt

TEST: En trådløs usb-adapter kan gjøre underverker for nettverkshastigheten.

Publisert Sist oppdatert

Det er kamp om båndbredden i de trådløse nettverkene. Radiosignalene slåss med hverandre og med utallige fysiske hindringer – vegger, gulv og tak og mye annet.

Jo lenger unna ruteren som pc-en, nettbrettet eller mobilen din befinner seg, jo dårligere er naturligvis signalstyrken og jo langsommere overføres signalene.

Til slutt kryper signalhastigheten ned i krabbegir samtidig med at signalstyrken svinner hen, og det trådløse nettverket blir ubrukelig.

I mange trådløse miljøer, i boliger så vel som på arbeidsplasser, hoteller, flyplasser, kafeer og andre steder der wlan gjøres tilgjengelig, settes det opp repeater-løsninger som forsterker signalene og forbedrer dekningen der ruteren ikke når frem godt nok.

Likevel havner man oftere enn man ønsker i miljøer der signalene er for svake, eller hvor nettet oppleves som tregt. Da er det kjekt å ha med seg en medbrakt repeater eller signalforsterker.

Oppsiktsvekkende forbedringer

Alfa Network Nordic er på banen med en trådløs usb-adapter med skikkelige antenner – modellbetegnelsen kommer straks. Vi har prøvd den i forskjellige settinger og har fått mange lovende og noen ganske oppsiktsvekkende forbedringer av kommunikasjonen mellom pc-en og det trådløse nettverket.

Første gang vi testet den trådløse usb-adapteren, fikk vi så oppsiktsvekkende gode resultater at vi ikke turte gå ut med dem.

Her må det en grundig kontrolltest til, tenkte vi. For testing av trådløs nettverkshastighet er litt som å skyte på levende blink. Ikke minst i våre lokaler, inkludert testlaben, som befinner seg i det som må være et av de mest wlan-tette områder i hovedstaden. I hvert fall virker det slik. Vi må ofte bla langt nedover skjermen for å komme til bunnen av listen over wlan vi kan «se». Til og med hotspotene på bussene som kjører inn og ut av Oslo Bussterminal rett under oss, popper opp på skjermen.

Derfor ble det mange testrunder med gjentatte tester for å sikre at vi hadde gode gjennomsnittstall der åpenbare avvik kunne strykes. I tillegg dukket det opp stadig nye problemstillinger underveis, så det ble en tidkrevende test.

DOKK: Med den medfølgende dokkingstasjonen er det lett å sikre optimal plassering uavhengig av pc-en.

Vi må ta mange forbehold, og det eneste sikre vi kan si at du kan ikke være sikker på alltid å få bedre resultat med en slik adapter enn du gjør uten.

På den andre siden målte vi i noen tilfeller opptil firedobbel hastighet på kommunikasjonen mot det trådløse nettverket vi var tilkoblet med adapteren, selv om det var et unntak.

Alfa Network

Alfa Network AWUS036HAC AC1200 Dual Band Ultra Fast Wifi USB 3.0 Adapter er det klingende navnet på den trådløse usb-adapteren vi har testet.

Vel, produktnavnet kunne ha vært litt kortere. Den norske distributøren kaller den gjerne for AWUS036AC.

Produktet leveres av Alfa Network Nordic, som forsyner Norden med nettverksprodukter fra taiwanske Alfa Network. Porteføljen består av over 250 nettverksprodukter.

802.11n eller 802.11ac?

Det er rimelig å anta at det er 802.11n som er det mest utbredte standarden for trådløse nettverk i Norge i dag. Standarden ble påbegynt i 2002 og endelig godkjent i 2009. Mange av oss sitter på en noen år gammel pc som støtter 802.11n, men ikke den nyere 802.11ac. Vi er en viktig målgruppe her.

«Vår» testadapter har en A og en C i produktnavnet. Dette indikerer at adapteren støtter 802.11ac-standarden, som ble utviklet fra 2011 og godkjent i januar 2014. Det betyr blant annet støtte for trådløs overføringshastighet på opptil 433 Mbps i enkeltantenne-løsninger til flere gigabit per sekund i MU-MIMO-systemer. 802.11ac har generelt bedre støtte for retningseffektive MIMO-antennesystemer og flere andre forbedringer fra 802.11n-standarden.

Sammen med den medfølgende programvaren sørger AWUS036AC-adapteren altså for at pc-en eller Mac-en du benytter, kan kommunisere på 802.11ac-nivå med rutere som kjører på denne standarden, selv om wlan-utrustningen i pc-en bare håndterer 802.11n.

Dette opplevde vi praksis slik: En rimelig pc som vi hadde inne til test, en Acer Extensa 2500 Series, og som åpenbart var litt svak på wlan-utrustning, greide ikke å kommunisere i 5 GHz-båndet mot den trådløse 802.11ac-kompatible ruteren på PC Worlds testlab, bare i 2,4 GHz-båndet.

Dette betyr langsommere kommunikasjon og ikke minst betydelig større risiko for at kommunikasjonen hemmes av andre trådløse nettverk og en masse annet utstyr som også bruker 2,4 GHz-båndet – alt fra trådløse mus til mikrobølgeovnen i kantinen.

Etter at AWUS036AC-adapteren ble tilkoblet og programvare og drivere installert, greide Acer-pc-en å kjøre i 5 GHz-båndet under 802.11ac-protokollen med til dels betydelig raskere overføring – og ikke minst større rekkevidde. Alfa Network holder altså hva de lover.

Antennene viktig

Men vi gjorde også et par andre oppdagelser.

På en ny og litt dyrere bærbar Toshiba-pc som hadde full 802.11ac-støtte innebygd, opplevde vi også forbedringer både i hastighet og rekkevidde, selv om forskjellene ikke ble så store her – og i én test også omvendt.

Og – dette er viktig for mange med litt eldre pc-er – selv mot rutere som kjørte i 802.11n-modus, greide AWUS036AC-adapteren å øke både hastighet og rekkevidde til dels betydelig. Dette skyldes utvilsomt at de to 14 cm-antennene på adapteren håndterer signalene mye bedre enn de innebygde antennene i pc-ene.

Slik fungerer den

Usb-adapteren ser ut som en usb-minnepinne med to antenner, som kan vris og vendes for optimale mottaksforhold. Adapteren plugges direkte inn i usb-kontakten på en bærbar pc eller bærbar Mac. Siden den er litt bred, vil mange sikkert bruke den medfølgende usb-kabelen som har en liten dokkingstasjon for adapteren i den ene enden.

Adapteren støtter USB 3.0. Dette hadde ikke noen praktisk betydning i vår test mot 802.11n-rutere, men i et rendyrket 802.11ac-miljø kan det ha stor betydning under strømming av video og lignende.

Med adapteren medfølger det en cd med programvare, inkludert programmet Wireless-AC Network Utility, som overtar for wlan-driveren i pc-en når adapteren kobles til. All programvaren finnes også for nedlasting.

I programvaren kan man slå av og på radioen i usb-adapteren, velge hvilket nett man skal koble seg til, taste inn passord og så videre. Adapteren viser blått blinkende lys når den er operativ.

Slik testet vi

Testen ble utført ved hjelp av testprogrammet Nettfart fra Post- og Teletilsynet. Programmet kjøres i en nettleser. Testen ble kjørt minst tre ganger på hvert sted, og resultatene vi tok vare på, var gjennomsnittstallene der åpenbare plutselige avvik ble luket bort.

I testen brukte vi to Windows-pc-er fra henholdsvis Acer og Toshiba, der bare sistnevnte hadde 802.11ac-støtte, samt en tre år gammel MacBook Air, også uten 802.11ac-støtte. (På denne maskinen sluttet løsningen å fungere etter at vi midtveis i testen oppgraderte til OS X Yosemite, men vi formoder at Alfa Network kommer med oppdatert programvare.)

Vi kjørte testen like ved en Buffalo AirStation WZR-1166DHP-ruter på vår testlab, deretter på min kontorplass 10 meter unna, i kantinen 25 meter unna og i resepsjonen 45 meter unna. På det siste stedet var det bare så vidt vi fikk inn noe signal i det hele tatt. Merk at ikke bare avstanden, men også lokalenes utforming og andre hindringer spiller inn her. Før vi satte i gang testen ordentlig, prøvde vi også en NetGear-ruter som Alfa-adapteren greide å få inn godt signal på i den andre enden av lokalene våre, 75 meter unna.

Resultater

Etter all testingen har vi mange flere testresultater tilgjengelig enn det er plass til her. Vi har valgt ut et ganske representativt eksempel.

Cirka 10 meter fra ruteren: Nedlasting til Acer-pc-en via innebygd 802.11n-antenne: 54 Mbps Nedlasting til Acer-pc-en via Alfa-adapteren: 92 Mbps Nedlasting til Toshiba-pc-en via innebygd 802.11ac-antenne: 91 Mbps

Cirka 25 meter fra ruteren: Nedlasting til Acer-pc-en via innebygd 802.11n-antenne: 19 Mbps Nedlasting til Acer-pc-en via Alfa-adapteren: 72 Mbps Nedlasting til Toshiba-pc-en via innebygd 802.11ac-antenne: 10 Mbps

Man ser at Alfa-adapteren har stor effekt for dem med 802.11n-utrustet pc når man kommuniserer mot en 802.11ac-ruter, og at den også bidrar til å forbedre signalstyrke og hastighet for dem som har en 802.11ac-basert pc når avstanden til ruteren er stor – på kort avstand er det ingen forskjell å snakke om.

Konklusjon

Alfa Network AWUS036HAC AC1200 ser ut til å holde hva den lover når det gjelder å forbedre signalmottaket og hastigheten på kommunikasjonen.

Effekten er best for dem som bruker en 802.11n-pc i et nettverk med 802.11ac-ruter. Men den kommer også til nytte i noen grad for dem som har pc som håndterer 802.11ac internt, og faktisk også for dem bruker adapteren mot rutere som ikke er 802.11ac-oppgradert.