BEHAGELIG: Utformingen gjør at Deathadder Chroma ligger meget godt i hånda.

TEST: Razer Deathadder Chroma - Raskere og mer fargerik

Godt utgangpunkt og gode oppdateringer til tross, noe mangler med Deathadder.

De siste uke har vi brukt Razers nye Chroma-serie til skriving, lytting og musing – om det er noe som heter det. Produktene i Chroma-serien er for så vidt ikke helt nye, men litt oppdaterte versjoner av tidligere Razer-favoritter.

Mens Blackwidow-tastaturet virket å ha fått litt forbedrede brytere, var det de mangefargede lysene som var den store forskjellen fra forrige variant. For hodesettet Razer Kraken 7.1s del var det egentlig bare fargejusterbare lysdioder i klokkene som var nytt.

TEST: Qpad MK-70 – Helt enkelt, helt genialt

Denne gangen har vi tatt en titt på det siste medlemmet i trespannet som er Razers fargesprakende Chroma-serie, spillmusa Deathadder Chroma.

Ny sensor og nytt lys

Som med de to andre Razer Chroma-dingsene, er også Deathadder Chroma bare en oppdatert versjon av en av selskapets allerede eksisterende mus. Det er heller ikke første gang Deathadder kommer i fornyet utgave, men altså første gang med fargejusterbare lys – som ved hjelp av driverpakken kan synkroniseres med tastaturet og hodesettet. Tøft, men ikke supernyttig på hodesett og mus, litt kjekker på tastaturet – noe du kan lese mer om i testen av Blackwidow Chroma.

Razer Deathadder Chroma ser ut som sine eldre søsken. Designen er tilpasset høyrehendte, som så mange spillmus er. De myke linjene, perfekt høyde og lengde, samt behagelig plastmateriale, gjør at Deathadder Chroma ligger særdeles godt i hånda. Deathadder Chroma er utstyrt med stoffkledd ledning som er passe føyelig, slik at den ikke legger særlige hindringer i bevegelsen dine.

TEST: Turtle Beach Ear Force Z60 - God lyd fra alle kanter

De ulike, norske nettbutikkene har vært relativt lite kreative da de bestemte seg for pris, for Razer Deathadder Chroma koster i skrivende stund fra 598 til 599 kroner. Ikke de helt store prisdifferansene der altså.

For den prisen får du en mus som nå, i tillegg til fargeskiftende lys, er utstyrt med en ny og lynrask sensor. Og i motsetning til den store majoriteten av spillmus på markedet, er sensoren optisk, ikke laserbasert. Optisk sensor til tross, er Deathadder Chroma en av de mest reponsive og raske musene som er å få kjøpt om dagen, med sensitivitet på hele 10 000 dpi.

Som laser, bare bedre

Normalt sett har det vært slik at lasermusenes store fordel har vært hastighet, altså høy dpi – ofte kombinert med mulighet for å finjustere egne dpi-nivåer. Optiske sensorer har på sin side vært tregere, og gjerne med fastlåste dpi-nivåer. Fordelen med optisk har vært at presisjonen gjerne er en del bedre, med jevnere og mer presise bevegelser. Den siste tiden har skillet mellom laser og optisk blitt stadig mindre.

Vi har brukt Razer Deathadder Chroma til alskens dagligdags bruk. Ting som å surfe, suse rundt i Windows og til Photoshop. Også har vi så klart brukt den til å spille. Vår erfaring er at Deathadder Chroma ikke bare har en lynrask sensor, den byr også på meget god presisjon – og muligheten til å programmere den etter eget ønske.

TEST: Logitech G502 Proteus Core - Latterlig rask spillmus

Dessverre blir programmeringen noe begrenset, all den tid Razer har vært ganske sparsommelige med knappene på Deathadder, Chroma inkludert. Her har du venstre- og høyreknapp, klikkbart, men ikke vippbart, rullehjul og to tommelknapper. Totalt fem knapper altså. Ikke akkurat rekordmange.

Savner knapper

Vi savnet spesielt dedikerte knapper til justering av dpi. Med Deathadder Chroma må du nemlig innom driverprogramvaren og tvinge en av de fem knappene du normalt ville brukt til andre ting, til å fungere som dpi-skifter. Vi valgte å legge dpi opp og ned til tommelknappene, og mistet dermed muligheten til å bruke dem til annet, for eksempel til navigasjon i programmer. Trasige greier.

Driverprogramvaren er for øvrig noe litt for seg selv. Ved hjelp av Razer Synapse har du muligheten til å programmere alskens funksjoner på det forskjellige Razer-utstyret ditt, og det fungerer for så vidt rimelig bra. Vi synes bare det er litt pussig at Razer insisterer på å kjøre programmet som en delvis skytjeneste. Ved hver omstart maste Synapse for å finne ut om vi ville bruke profilene vi hadde lagret i skyen, i stedet for å bare starte opp og holde kjeft. Og trenger egentlig driveren til spillutstyret ditt å kommunisere med nettet?

TEST: Steelseries H Wireless - Mange muligheter, mye penger

Konklusjon

Normalt sett ville vi sagt at du likeså godt kunne valgt den vanlige versjonen av Deathadder om du var på jakt etter en ny spillmus. Lys som skifter farge er vel for de fleste ikke verdt den ekstra hundrelappen. Nå har det seg imidlertid sånn at Razer har gjort mer enn å diskofisere Deathadde Chroma. Sensoren er både raskere og mer avansert enn i standardutgaven av Deathadder, og vel verdt en ekstra hundrelapp.

Så er spørsmålet om det er noe poeng å velge Deathadder Chroma, fremfor en god spillmus fra en annen produsent. Og der er vi ikke helt sikre. Det avhenger rett og slett ekstra mye av preferansene dine denne gangen.

I utgangspunktet er svaret ja. For Deathadder Chroma er meget behagelig å bruke, både på grunn av god komfort, og på grunn av en suverent presis og lynrask sensor. For undertegnedes del er imidlertid mangelen på egne dpi-knapper en så pass stor ulempe, for ikke å snakke om savnet etter en «snikskytterknapp» ala Corsair M65 eller CM Storm Reaper, til valget blir vanskelig. Presisjon og komfort, eller muligheten til å sette hodeskudd på en kilometers avstand i Battlefield 4?

LES OGSÅ:TEST: Razer Blackwidow Chroma - Dyrt, fargerikt og behageligTEST: Razer Kraken 7.1 Chroma - Fargerik kringlyd med harry-lys