TØFF: Alienware 13 er tøff uten å tippe over i det rånete. (Alle foto: Kjetil Aakvik Gogstad)

TEST: Alienware 13 – Bra til spill, kraftig som kontor-pc

Med ekstern grafikk kan den lille og allerede gode Alienware 13 bli et råskinn.

Dell har et bredt utvalg av bærbare pc-er til alskens formål, men skal du ha det heftigste selskapet har til moro, er det Alienware som gjelder.

Tidligere har vi blant annet testet Alienwares voksne 17-tommer, men denne gangen er turen kommet til selskapets tilbud i den motsatte enden av skalaen.

Alienware 13 skiller seg ut fra det meste av små bærbare om dagen. For mens vanlige bærbare til konsumenter og bedrifter blir bare tynnere og lettere, er Alienware 13 både tykkere og tyngre – og relativt mye sprekere. Dette er ment som en spillbærbar, tross alt.

Designen er typisk (nyere) Alienware, altså tøff uten å være altfor rånete. Det går i litt kantet design, grått metall og sort, gummiert plast. Tykkelsen på litt over 2,5 centimeter gjør at Alienware føles relativt tykkfallen sammenlignet med de fleste bærbare vi tester om dagen. Vekten på to kilo er ikke all verdens, men tungt til en 13-tommer å være.

SKRYTEFAKTOR: Alienware-logoen gir både litt ekstra skrytefaktor og høyere pris.

Større enn normalen

Det er imidlertid en grunn til både tykkelsen og vekten. Innvendig skjuler det seg relativt kraftige komponenter. Dell har ikke tatt helt av, nok både på grunn av begrensninger på kjølemuligheter, og også med tanke på å holde prisen på et ikke altfor skremmende nivå.

Alienware 13 kommer i tre forskjellige utgaver. De to rimeligste koster rundt 9.500 kroner og 10.000 kroner. Forskjellen på de to er at den rimeligste har lavere oppløsning, 1366x768 piksler, mens den dyrere har 1920x1080-pikslers oppløsning.

Ellers er spesifikasjonene identiske. Du har en Intel Core i5 4210U på 1,7 gigahertz (med automatisk overklokking opp til 2,7GHz ved behov), åtte gigabyte minne, 1 TB harddisk og Nvidia Geforce GTX 860M.

Det finnes også en modell med Intel Core i7 og Geforce GTX 960M, og ellers de samme spesifikasjonene, men med 1366x768-pikslers oppløsning. Denne koster omtrent 11.500 kroner.

LES OGSÅ: Test av Multicom Kunshan P651S - Snertent råskinn

Dyre oppgraderinger

Som med Alienware-maskiner flest kan du gjøre endringer i spesifikasjonene før du legger inn bestillingen din. Det er for eksempel mulig å endre fra harddisk til SSD. Du har valget mellom 256 eller 512 gigabyte SSD i m2-variant. Pristillegget er henholdsvis 1.215 og 2.715 kroner. Du kan også doble minnemengden, noe som koster 1.165 kroner.

Vår testmodell var modellen med et godt IPS-panel med FullHD-oppløsning, men oppgradert fra harddisk til SSD på 256 gigabyte. SSD-en gir bedre lastetider og ytelse i både programmer og spill, men prisen for oppgraderingen virker litt i overkant stiv, gitt at prisdifferansen i løs tilstand ligger på rundt 500 kroner.

OVERRASKER: Vi fikk levert bedre spillytelse enn vi hadde ventet.

Intel Core i5-prosessoren Dell har valgt til Alienware 13, 4210U, er ikke blant de kraftigste. Dette er en prosessor som har vel så mye fokus på lavt energiforbruk som på ytelse. I en liten pc som dette passer den imidlertid godt. Ytelsen er omtrent på nivå med en god bedriftsbærbar når du bruker vanlige applikasjoner.

Det er også kurant med ytelse til spill her, og kombinert med Geforce GTX 860M gjør den at Alienware 13 gjør en fin jobb som en ekstra portabel spillbærbar.

Rask på reisen

Våre ytelsestester viste at Alienware 13 også kan gjøre seg fint som jobbærbar når du er ute på reise, eller som en liten og hendig stundent-pc, samtidig som du kan kose deg med spill når arbeids- eller skoledagen er omme.

I tillegg til å teste ytelsen i typiske kontorprogrammer og til vanlig, dagligdags bruk, har vi også testet Alienware 13 som spill-pc. Resultatene i 3DMark viste at Alienware 13 liker seg best når den får spill å prøve seg på. Til tross for svakere prosessor endte vi på omtrent samme resultater som da vi testet Toshiba Qosmio X70. Her hjelper det at Alienware 13 har en noe kraftigere grafikkprosessor og SSD.

God spillytelse

En kommer så klart ikke i mål med bare 3DMark. Skal en teste en spillbærbar, må det litt spilling til også. Vi har testet Alienware 13 med forskjellige spill, men brukte som vanlig det meste av tiden med «Battlefield 4» og «Grid Autosport».

I «Battlefield 4» endte vi opp med en snittbilderate på omtrent 50 bilder per sekund med 1920x1080-oppløsning og detaljnivået stilt til «High». Det gjør spillet greit spillbart med fin bildeflyt. Da vi stilte detaljnivået til høyeste nivå «Ultra», falt bilderaten til et snitt på omtrent 40 bilder i sekundet. Det er fortsatt spillbart, men ikke helt optimalt.

Resultatene ble noe bedre i «Grid Autosport», hvor vi klokket 62 bilder per sekund i snitt med 4X-kantutjevning og detaljene stilt til «High», mens det falt til rett rundt 50 bilder per skund med detaljene stilt til «Ultra».

Begge disse spillene er relativt tunge spill som krever sitt av pc-en, og med så pass gode resultater bør den lille Alienware-maskinen være godt rustet også for andre nye og tunge spill. I alle fall om du styrer unna de tyngste detaljinnstillingene.

Stasjonær bærbar med ekstern grafikk

Ønsker du å ta fatt på tyngre spill, eller stille alt til høyeste nivå, er det for så vidt også fint mulig med Alienware 13. Det krever bare at du legger en del tusenlapper til i det. Alienware kan nemlig også ta jobber som stasjonær pc hjemme.

Dell tilbyr en ekstern grafikkortboks til Alienware 13 som ekstrautstyr. Her kan du installere et eget grafikkort etter eget ønske. Boksen koster i overkant av 2.000 kroner ekstra. I tillegg må du altså ha et grafikkort, og da gjerne et litt kraftigere ett, om det skal ha noe for seg. Da går det fort noen tusenlapper til.

PLUGG: Alienware 13 er relativt tykkfallen, sammenlignet med andre (svakere) 13-tommere.

Løsningen gir deg imidlertid muligheten til å hente mye ekstra ytelse ut av Alienware 13 når du kobler den opp til en ekstern skjerm hjemme. Vi har dessverre ikke fått testet denne boksen i denne omgangen.

Om valget av prosessor i U-serien ikke virker som det mest åpenbare til en spillbærbar, viste våre tester at det kan ha noe for seg. Ytelsen er kurant til variert bruk og spill. Samtidig kan Alienware 13 skilte med en batteritid som er langt bedre enn de vi er vant med fra typiske spillbærbare, uansett størrelse.

Overbevisende batteri

Når vi tester en spillbærbar, forventer vi ikke stort mer enn et par timers batteritid til variert, vanlig bruk. Alienware klarte det dobbelte av normalen, og vel så det. Til variert hverdagsbruk, som surfing, video, litt spill, musikkavspilling og skriving holdt Alienware 13 det gående i over 5,5 timer.

Da vi målte batteritiden til typisk kontorbruk, ble resultatet enda bedre. Over syv timer er rett og slett imponerende i en så pass liten bærbar, som i tillegg gjør en god jobb som spill-pc.

Alienware 13 er utstyrt med Windows 8.1 og et knippe ekstra programmer fra Dell. Vi lærte oss fort å like ansiktsgjenkjenning ved pålogging, samt muligheten til å styre og konfigurere en rekke funksjoner på pc-en.

Vi satte også pris på at Dell har valgt solide komponenter på lyd- og nettverkssiden. Lydkortet er levert av Creative, og gir bedre lyd og flere justeringsmuligheter enn dem vi normalt ser i bærbare pc-er. Høyttalerne er også overraskende gode til en bærbar å være, og duger fint til spill, og til og med kurant nok til musikk. Det er ikke ille i en så liten bærbar. Nettverkskortet er levert av Killer, som retter seg spesielt mot spillinteresserte. Her har du god oversikt over nettverksbruken, og rutiner inne for å optimalisere nettverksbruken mot spill.

LES OGSÅ: Test av Asus G751JY - Stillegående hissigpropp

Konklusjon

Alienware 13 er en relativt kapabel spillbærbar. Til tross for ikke altfor heftige spesifikasjoner, som en ganske svak prosessor og mellomklassegrafikk, biter den greit fra seg i spill. Vi klarte å spille «Battlefield 4» greit, selv med de høyeste grafikkinnstillingene – selv om du gjør deg selv en tjeneste ved å skru nivået litt ned for bedre flyt.

Størrelsen og vekten er det heller ikke mye å utsette på, gitt at dette er en pc som er kraftigere og har en noe annen målgruppe enn dagens slanke og lette 13-tommere til bedrifts- eller privatbruk. Designen er tøff, og relativt stilren til en spillbærbar å være. Byggekvaliteten virker også å være meget god. Noe annet er egentlig ikke å forvente, gitt prisen.

Og det egentlig eneste virkelige ankepunktet her er nettopp prisen. For skal du ha en konfigurasjon som virkelig gjør nytte for seg, bør du i alle fall legge til en SSD, og gjerne også doble minnemengden. Da blir Alienware 13 plutselig en ganske så dyr pc – og den er ikke direkte billig i utgangspunktet.

Det som kan redde mye, er at dette er en spillbærbar du kan bruke som senter i en erstatter til den bærbare pc-en hjemme. I alle fall om du investerer i den eksterne grafikkortboksen og et kurant grafikkort. Kombinerer du dette med en grei skjerm, et tastatur og en mus, har du plutselig en svært så god spill-pc, som du også lett kan ta med deg når du vil spille borte fra hjemmet.

Les flere tester av spillbærbare her.