TEST: Razer Blackwidow Chroma - Dyrt, fargerikt og behagelig

Noe har skjedd siden sist vi testet Razers topptastatur. Nå er det nemlig bra.

Tidligere i år testet vi Razers gamle slager, det mekaniske tastaturet Blackwidow, i oppdatert versjon. Mens tidligere års utgaver av tastaturet hadde vært utstyrt med Cherrys taktile og ganske høylytte MX Blue-brytere, var 2014-versjonen utstyrt med «egenutviklede» Razer-brytere.

En kjapp titt under tastene viste imidlertid at det ikke var helt sant. Der skjulte det seg nemlig brytere fra den kinesiske kopiprodusenten Kailh, et selskap som nyter godt av at Cherrys patent på bryterdesign har gått ut. Kailh-bryteren hadde imidlertid litt andre spesifikasjoner enn produsentens andre brytere. Den var tilpasset Razer, men fortsatt en litt trasig MX Blue-kopi.

Vi var ikke overbevist. Bryterne var litt slarkete og «billige», og vi mistenkte at byttet i bryter var mer økonomisk motivert enn ut fra et ønske om å tilby kundene en bedre bryter. Og det i et tastatur til over 1 200 kroner.

Fikset og justert

Det kan se ut til at Razer har satt Kailh til å jobbe mer med bryteren siden den gang. Vi har nemlig brukt den siste tiden til å teste Razers nye toppmodell, Blackwidow Chroma. I praksis er det nøyaktig samme tastatur som forrige gang, men denne gangen har det, som flere andre mekaniske tastaturer den siste tida, fått nye led-lys under bryterne. Likevel virker det som om det er mer som er endret enn bare lysene.

"EGEN": Det kan se ut til at Razer og Kailh har gjort en liten jobb med bryteren, for de er markant bedre enn da vi testet Blackwidow Ultimate 2014.

Tidligere var det nok for tastaturprodusentene å benytte seg av ensfargede lys under tastene, om det nå var blått, rødt, hvitt eller grønt. Det er tydeligvis ikke nok lenger, for den siste tiden har det dukket opp flerfarget lys i tastaturer fra både Corsair og Logitech, og nå også fra Razer. Fargene under tastene er nemlig den store oppdateringen fra Razer Blackwidows Ultimate 2014.

Razer Blackwidow Chroma har den samme designen som vi har blitt vant med fra tidligere. Det ser barskt ut, i matt sort og med litt stramme kanter. Som tidligere følger det ikke med håndleddstøtte, men takket være en relativt skrå front fungerer det likevel kurant. Vi hadde nå uansett gjerne sett at det var litt mer å hvile håndbakene på.

Med litt ekstra

Tastaturet er utstyrt med de vanlige tastene, plassert i en fullstørrelse tasteflate. I tillegg har du fem programmerbare taster til venstre på tastaturet. Kjekt for dem som liker å bruke egne, forhåndsprogrammerte tastekombinasjoner når de skal spille.

FARGERIKT: Du har, i alle fall på papiret, 16,8 millioner fargevariasjoner å velge mellom, og en drøss av måter å vise dem på. DISKO!

Programmerbart er også hvordan lysene oppfører seg. I det daglige kan du velge mellom en haug lysvarianter. Som standard skifter lysene sakte farge gjennom omtrent hele fargespekteret, og har du flere Chroma-dingser, synkroniseres lysene på dem. På skrivebordet her ligger det et Blackwidow Chroma og en Deathadder Chroma, i tillegg til et Kraken 7.1 Chroma som for det meste er plassert på undertegnedes skalle. Med driverne installert viser de tre samme, skiftende farger, og hjemmekontoret ser ut som, for å si det på 80-talls, rene diskoet på nattetid.

Du trenger selvsagt ikke å ha hverken pulserende eller skiftende farge og lys. En del kan nok finne det en anelse forstyrrende over tid. Skulle du foretrekke fast farge, er det så klart fullt mulig også. Eller du kan slå lysene helt av, eller du kan dempe dem litt. Du har i det hele tatt overdrevent mange muligheter til å styre lysene. Og det er jo bare moro.

Tilpass lysene til spillet

Spesielt liker vi funksjonen med å forhåndsprogrammerte profiler, som om så kan bindes til et spesielt program eller spill. Vi laget blant annet en egen lysprofil som aktiveres i det vi starter Battlefield 4. Her lyser bare de viktigste tastene i spillet, mens resten av tastaturet er mørkt. I tillegg har taster med forskjellige funksjoner fått forskjellige farger. Tøft, og også litt nyttig. Razer har lagt inn flere slike profiler du kan velge som utgangspunkt, for alt fra FPS og RTS til DOTA og MOBA. Totalt skal Razer Blackwidow Chroma klare å vise 16,8 millioner farger. I praksis er det ikke like lett å skille grader av de forskjellige fargene, men på papiret kan det nok stemme.

Vel så viktig som lysene under bryterne, er hva lysene er festet til. De små led-lampene er nemlig en del av det Razer fortsatt kaller sin «egen» bryter. Mens vi, som nevnt, ikke var særlig fornøyd med denne bryteren forrige gang, ser det altså ut til at det har skjedd en skjerping fra både Razer og Kailh.

FPS-OPPSETT: Vi laget en egen lysprofil med de viktigste BF4-tastene. I det vi starter BF4 får vi nå lys og forskjellige farger som matcher spillet.

Bryteren har fortsatt de samme spesifikasjonene, og er altså en kopivariant av Cherrys meget behagelige MX Blue. Det innebærer at det er en taktil bryter, altså med motstandsendring ved aktivering, og med et tydelig klikk i det bryteren aktiverer. Bryteren har en vekt, eller motstand, på 50 gram, 10 gram lettere enn MX Blue.

Bedre bryter

En forskjell fra Cherry-bryteren, som vi i praksis ikke har merket veldig mye til, er at Razers Kailh-bryter aktiveres litt tidligere. Aktiveringen skjer etter omtrent 1,9 millimeter, rundt tre millimeter tidligere enn med MX Blue. Det skal kunne gi litt raskere respons, uten at vi er så raske og fintfølende at vi har merket den store forskjellen.

Selv om det er den samme bryteren som i 2014-utgaven av Blackwidow Ultimate, bare med nytt lys, er det noe litt annerledes med den. Bryteren føles strammere og mer presis. Den plagsomme slarken og den «billige» følelsen er borte, og vi sitter igjen med en god, behagelig og presis bryter. Razer Blackwidows Chroma er rett og slett et mye bedre tastatur enn det vi testet da vi mer eller mindre slaktet Ultimate-versjonen tidligere i år.

Konklusjon

Hat er kanskje et litt sterkt ord. Det var mer kraftig skuffelse som gjorde seg gjeldende da vi testet Razers nye Blackwidow med «egne» taster i vår. Det var dyrt og slarkete, og bare en stor skuffelse.

Derfor var vi egentlig klar for å bli skuffet igjen, bare med flere farger enn forrige gang. Overraskende nok uteble skuffelsen. I stedet sitter vi igjen med et godt inntrykk av Chroma-utgaven av Razer Blackwidow.

Tasteresponsen er svært behagelig, og bryterne føles stramme og presise. Vi elsker Cherrys MX Blue-bryter, som med taktil tilbakemelding og et skrivemaskinaktig klikk gjør at vi drømmer oss tilbake til trege IBM-pc-er fra tidlig 80-tall.

Og jammen er ikke Kailh-bryteren nesten like god denne gangen. Razer Blackwidow Chroma er herlig som et skrivetastatur, og fin-fint til spilling. Til vår type spilling, mest skytespill, kan nok en lineær bryter passe bedre, men vi har ikke hatt problemer med å herje på slagmarken i Battlefield 4 med Blackwidow Chroma heller.

Selv om lysene aller mest virker som en gimmick, er det ikke fritt for at vi liker dem godt også. Ikke minst er det stilig, og litt nyttig, å kunne lage egne lys og fargeprofiler for de forskjellige spillene våre. Så får det heller være at vi føler oss litt fjortis, der vi sitter og koser oss med å tulle rundt med fargekombinasjoner og blinkende tastaturlys.

Det er altså nesten bare positive ting å si om Razer Blackwidow denne gangen. Helt fritt for nedturer er det imidlertid ikke. Og nedturen dreier seg egentlig ikke så mye om selve tastaturet, bortsett fra at vi savner en håndleddsstøtte for å gjøre det litt mer ergonomisk riktig. Nedturen går på pris, for dette er et dyrt tastatur. Hele 1 500 kroner må du regne med å gi for Blackwidow Chroma. Det er veldig mye penger for et tastatur, og gjør det til et av de aller dyreste spilltastaturene du får tak i.