Lyse Smart i 50 000 hjem i 2015
Mer enn 50 000 norske hjem vil Lyse Smart ha koplet opp i løpet av året. Rogaland utgjør tyngdepunktet.
- Vi tar sikte på å installere AMS med smart gateway i 46 000 husstander i Rogaland i år. I tillegg kommer noen tusen hjem i nybygg mange steder i landet der installasjonen ikke nødvendigvis er forbundet med nye strømmålere, sier administrerende direktør i Lyse Smart Jan Holm.
En liten datamaskin (Smartly Gateway) monteres i boligens sikringsskap. Maskinen er koblet til internett, og kan trådløst styre boligens alarmsystemer, lys- og varmekilder.
Stor etterspørsel
- Det er meget stor interesse for Smartly både nasjonalt og internasjonalt . Gjennom de første installasjonene i Rogaland vinner vi nyttig erfaring slik at vi kan garantere kvalitet og funksjonalitet. Vi har selvsagt en langsiktig nasjonal og internasjonal plan I første omgang samarbeider vi tett med Altibox og deres partnere som har mange nybyggavtaler der ønsket om smarthusteknologi er stort. Det velsmurte lokale apparatet til Altibox er også en betydelig fordel for oss, sier Holm.
Altibox har rammeavtaler med en rekke boligutbyggere som for eksempel JM. Selvaag. Naturlig nok er det enklere å komme inn med smarte løsninger i nybygg enn i etablert boligmasse. For Altibox er selvsagt smarthusløsningene en konkurransefordel – en ekstra tjeneste på toppen av basistjenestene Internett-aksess og TV.
- AMS og nybygg er de raskeste og beste døråpnerne for våre smarthus-løsninger. Startinvesteringen ligger på rundt 15 000 kroner for en sluttkunde. Det er også i nybygg vi enklest når et større volum i samme område. Det er lys, varme, trygghet og sikkerhet som er de tjenestene flest etterspør. Men i tråd med en ikke ubetydelig eldrebølge er det også en større etterspørsel etter tiltrettelagte eldre omsorgsboliger fra kommune Norge og fra utbyggermarkedet, sier Holm.
- Tingenes Internett er i skuddet. Hva med smarte kjøleskap, senger med sensorer og smarte TVer?
- Samarbeid med leverandører er nøkkelen i mange tilfeller. Sikkerhet og energi er mest aktuelt, men vårt system utvides fortløpende etter behov med de sensorstyrte dingser folk måtte ønske å ha på nettet.
- Terskelen synes større i eldre bygninger?
- Det er noe mer installasjon, men ingen stor utfordring. Jeg bor selv i et hus fra 1918 med Smartly installert, sier Holm.
Ønsker spilleregler
- Vi ønsker klare spilleregler for denne teknologien fra myndighetene. Vi ser at Google/Nest og andre sterke selskaper er inne på området. I konkurransen er det ingen ulempe for oss å få de riktige spillereglene for personvern og annet. Det systemet vi i Lyse Smart leverer gir kunden selv full kontroll over sine data uten at vedkommende behøver å frykte overvåkning og markedsføring basert på fysiske faktorer i hjemmet, sier Holm.