ØKONOMI:

DANSK: DNV Ventures første kjøp er allerede gjort og fondet eier nå det danske selskapet 2021.AI. Dette er et scaleup-selskap innen ansvarlig AI. (Foto: DNV)

DNV Ventures jakter ansvarlig AI

DNV Ventures lanserer et «Trust in AI»-fond og leter nå aktivt etter selskaper innen ansvarlig kunstig intelligens (AI).

Publisert Sist oppdatert

DNV Ventures investerer i selskaper som passer inn i DNVs formål «safeguarding life, property and the environment».

Ønsket med det nyetablerte fondet er å investere i selskaper som utvikler teknologier og løsninger som sikrer at kunstig intelligens er pålitelig, etisk og transparent.

Det går frem av en pressemelding fra selskapet. Ifølge meldingen har DNV Ventures så langt kartlagt over 300 potensielle investeringsobjekter.

Kjøpte dansk

Den første investeringen er allerede gjort, og DNV Ventures eier nå det danske selskapet 2021.AI. Dette er et scaleup-selskap innen ansvarlig AI, som blant annet tilbyr programvare som implementeres sammen med løsninger for kunstig intelligens, som ifølge meldingen skal sikre pålitelighet, og at EUs «Artificial Intelligence Act» etterleves.

JAKTER: Leder av DNV Ventures, Kaare Helle. (Foto: Nina E. Rangøy)

– Denne satsingen skal bidra til at teknologien skaleres på en sikker og bærekraftig måte. Det skjer svært mye på dette området og etterspørselen etter løsninger som bygger tillit til kunstig intelligens vil øke betraktelig, spesielt i lys av EUs forordning om kunstig intelligens, som ble lansert i august, sier Kaare Helle, leder av DNV Ventures.

Det han viser til er at AI Act har virkning fra 1. august.

Styrker posisjon

EUs forskning viser at opptil 15 prosent av alle AI-modeller er, eller kommer til å bli, implementert i kritisk infrastruktur i sektorer som helse, energi og transport i løpet av de neste årene.

– DNV har tung erfaring fra blant annet maritim sektor, energisektoren og helsesektoren, noe som gjør at vi både forstår kunstig intelligens isolert, men også hvordan det fungerer sammen med andre komplekse systemer i disse sektorene. Ved å kombinere DNVs forskning på tillit til kunstig intelligens og å gjennomføre flere investeringer på dette feltet, styrker vi vår posisjon innen ansvarlig AI og AI-governance, sier Kjetil Ebbesberg, Group CFO i DNV og leder av investeringskomiteen for DNV Ventures.