FORNYELSE: – HP Norge har fornyelse i førersetet, selv etter 50 år, sier norgessjef Verner Hølleland i HP Norge. (Foto: Toralv Østvang)

HP Norge vokser på skilsmisse​

HP Norge vil utfordre kopimarkedet og bli pioner på produksjon som utføres med 3D-skrivere. Uten å si opp noen.

Dette er status for HP Norge ett år etter at HP-konsernet ble splittet i to. Det var første november 2015 at et av verdens største it-selskaper, HP, ble delt i to separate virksomheter, etter en lang forberedelse til skilsmissen.

HP var tidligere kjent som Hewlett-Packard etter navnene på de to gründerne som startet selskapet i California i 1939. Før oppsplittingen i fjor hadde konsernet 315.000 ansatte på verdensbasis.

Etter oppsplittingen har Hewlett Packard Enterprise (HPE) primært tatt seg av større bedriftskunder, med fokus på server- og nettverksløsninger.

HP Inc. ble på sin side utformet for å ta seg av salg av pc-er og skrivere til både bedrifts- og forbrukermarkedet. Her til lands er denne delen blitt hetende HP Norge.

Manglet ikke på skepsis

Skilsmissen ble kommentert i det vide og det brede da den ble gjennomført, og det manglet ikke på skepsis blant bransjeanalytikere og it-journalister.

– Å splitte opp selskapet vil ikke magisk gi hver halvpart et nyfunnet fokus, het det i en av artiklene om saken her hos Computerworld.

Administrerende direktør Verner Hølleland i HP Norge mener at erfaringene som er høstet i løpet av året, viser at skepsisen var ubegrunnet.

Oppdelingen av selskapet har skapt grunnlag for en innovasjonsbølge som vi neppe ville ha sett om HP ikke var blitt delt i to, hevder Hølleland. Veien fra ide til beslutning er blitt mye kortere.

3D-revolusjonen

Et av områdene som engasjerer Hølleland sterkt for tiden, er selskapets satsing på 3D-print. Selv om mange av oss har inntrykk av at dette er en teknologi som bare er i sin spede begynnelse, er Hølleland overbevist om at vi allerede er på vei inn en ny industriell revolusjon.

– Jeg har vært i HP i over 17 år og har aldri opplevd så mye innovasjon i selskapet som nå. Et av de beste eksemplene er 3D-printing. Vi står foran en epoke der produksjon vil gå fra å være analog til digital på kort tid, sier Hølleland.

Produksjon ved hjelp av 3D-printere vil skape nye arbeidsplasser i Norge.

Han mener HPs lange erfaring som skriverleverandør, ikke minst innen konstruksjon av mikroskopiske dyser til blekkskrivere, kommer godt til nytte i utviklingen av 3D-skrivere.

HP arbeider også tungt med å utvikle løsninger for å gjøre 3D-skrivere i stand til å produsere komponenter og produkter med innebygd elektronikk, selv om det ennå gjenstår noe før 3D-printere også kan produsere kretskort.

– Produksjon ved hjelp av 3D-printere vil skape nye arbeidsplasser i Norge. Vi vil kunne ta tilbake arbeidsplasser som tidligere er forsvunnet ut av landet, sier HP Norge-sjefen.

Utfordrer kopileverandørene

HP er kjent som en av de store leverandørene av skrivere, men har til nå ikke hatt den rette teknologien på plass til å utfordre de store leverandørene innen A3-utskriftsløsninger, også kjent som kopimaskinmarkedet. De mest kjente merkenavnene her er Konica Minolta, Xerox, Ricoh og Canon.

I dette markedet, hvor det årlig selges rundt 20.000 maskiner i Norge, har HP foreløpig en beskjeden markedsandel, for tiden på rundt seks prosent.

3D-PRINT OG MOBIL: Norgessjef Verner Hølleland viser frem noen av HPs nye 3D-printere på pc-skjermen. I den andre hånden HP Elite x3-dokkingstasjonen med smartmobil som kjøres som fullverdig Windows 10-pc. Foto: Toralv Østvang

Nå har HP Norge ambisjoner om å øke markedsandelene her til tosifret prosenttall.

Det ene verktøyet er å sette inn ny blekkskriverteknologi i kampen mot de rådende laserskriver-løsningene i A3-markedet. HP har utviklet et skrivehode i full papirbredde som først ble tatt i bruk i kontorskrivere for A4-markedet og som nå er videreutviklet til A3-format.

– Dette blir vårt våpen i kopimarkedet, sier Hølleland. Med «pagewide»-skrivehode kan disse skriverne kjøre ut opptil 80 sider i minuttet, og dette til mye lavere kostnader enn tradisjonelle A3-laserskrivere, ifølge HP.

Det andre verktøyet er laserteknologi som HP nylig ervervet ved det overraskende oppkjøpet av Samsungs skriverdivisjon.

Skuffelser?

På spørsmål fra Computerworld om det også har vært noen skuffelser knyttet til oppsplittingen av HP, svarer Hølleland at det i så fall må være nedbemanningen som er skjedd i HP internasjonalt – og som var varslet på forhånd. Disse kuttene har særlig rammet backoffice-apparatet og i noen land også i salgsorganisasjonen.

HP Norge faktisk har flere ansatte nå enn ved oppsplittingen.

HP Norge har ifølge Hølleland heldigvis vært forskånet fra nedbemanning det siste året, bortsett fra at det har vært noe frivillig avgang som ikke er blitt erstattet, men han synes likevel det er trist at så mange dyktige HP-medarbeidere globalt er blitt overtallige i prosessen.

På den andre siden gleder han seg over at HP Norge faktisk har flere ansatte nå enn ved oppsplittingen. Tallet nærmer seg 65 medarbeidere.

Hølleland er også stolt over at HP Norge har greid å videreføre den gamle HP-kulturen med å gi tilbake til samfunnet som selskapet er en del av. I Norge har dette vært til glede for Fattighuset og Barnekreftforeningen i Oslo og Akershus.