PROTOTYPE. Fieldmade og Sopra Steria har vist fram en helhetlig prototype under en militær konferanse i Frankrike. På bildet (f.v.) Bruno-Mikaël Nicolas - forsvars- og sikkerhetsdirektør Sopra Steria Frankrike, administrerende direktør Christian Duun Norberg i Fieldmade og John Berland, som er innovasjonsdirektør Sopra Steria. (Foto: Sopra Steri)

Sikter mot Forsvaret med 3D-printing av reservedeler

Fieldmade og Sopra Steria utvikler en løsning som lar deg 3D-printe reservedeler – hvor enn du befinner deg.

Publisert Sist oppdatert

Oppstartsselskapet Fieldmade og konsulentselskapet Sopra Steria har gått sammen og utvikler nå en løsning for 3D-printing, som skal gjøre det mulig å produsere reservedeler på steder hvor logistikk kan være utfordrende.

– Du vil ikke lenger måtte frakte store mengder deler og komponenter, og oppbevare disse i varelagre. Dette vil snu opp-ned på mange bransjer og områder, kanskje spesielt forsvarssektoren, sier John Berland, innovasjonsdirektør i Sopra Steria, i en pressemelding.

Fieldmade skal stå for det mobile konseptet som gjør det mulig å 3D-printe deler i plast, kompositt og metall. Dette skjer i en container som kan transporteres til utilgjengelige steder og krevende miljø. Tidligere har 3D-printing vært utfordrende på grunn av et begrenset utvalg av digitale "oppskrifter". Derfor er Fieldmade i samarbeid med Sopra Steria, for å utvikle et skybasert, digitalt varelager - i første omgang for Forsvaret. Der er målet å kunne søke og velge blant tusenvis av oppskrifter og bruksanvisninger.

Dersom en reservedel mangler, vil en ny kunne skrives ut umiddelbart

– Skyplattformen vil utgjøre selve ryggraden i konseptet. Den skal koble et globalt økosystem av industriaktører og produsenter sammen i ett nettverk. Dersom en reservedel mangler, vil en ny kunne skrives ut umiddelbart, forteller Christian Duun Norberg, gründer og administrerende direktør i Fieldmade.

Slipper å vente

Duun Nordberg mener Forsvarssektoren vil nyte godt av den norske nyvinningen. Sopra Steria og Fieldmade viste nylig fram en helhetlig og fungerende prototype av konseptet på en militær konferanse i Paris.

– Dersom noe går i stykker og du mangler en reservedel, kan konsekvensene være store. Den operasjonelle evnen går ned mens du venter på nye deler. I verste fall går det på sikkerheten løs for militært personell, sier Duun Nordberg.

Sopra Steria og Fieldmade jobber nå med et pilotprosjekt for å bekrefte at alt fungerer som det skal. Kritiske reservedeler testes, for å sikre at de fungerer optimalt når det gjelder. Blokkjedeteknologi sørger for at eierne av oppskriftene får betalt for bruk.

– Lansering for et internasjonalt forsvarsmarked er rett rundt hjørnet. Løsningen vil spare store transport- og lagringskostnader. og gjøre operasjoner mer effektive. I tillegg ser vi en fantastisk oppside for miljøet, med lavere utslipp fra både produksjon og transport, sier Berland i Sopra Steria.