FORNYELSE: – HP Norge har fornyelse i førersetet, selv etter 50 år, sier norgessjef Verner Hølleland i HP Norge. (Foto: Toralv Østvang)

HP innovativ 50-åring

HP Norge feirer nå 50-årsjubileum for sin tilstedeværelse her i landet. – Men vi er like innovative som en oppstartsbedrift, forsikrer HP Norge-sjefen.

Det norske HP-jubileet finner sted bare et par år før morselskapet fyller 80 år. Hewlett-Packard Company ble startet i Palo Alto i California 1. januar 1939. Til sammen bidrar de to jubileene til å fortelle oss at it-bransjen definitivt er blitt en moden bransje. Men på ingen måte utdatert.

– HP fremstår i dag som et selskap som ikke bare overlevd i 50 år, men som et selskap som fortsatt har mye å bidra med og som fortsatt har innovasjon i førersetet, sier Verner Hølleland.

Han er norgessjef for HP i jubileumsår, og fikk så vidt klemt inn en kjapp telefonprat med Computerworld i en kort pause mellom møter i Brüssel dagen før jubileumsfeiringen skulle finne sted i HP-hovedkvarteret på Fornebu.

Men selv ved 50-årsjubileet er selskapets norgessjef mer opptatt av å se fremover enn bakover i tid.

– Endringene kommer raskere og raskere. Vi kommer til å oppleve større endringer de neste 10 årene enn i de forrige 50 årene, sier Hølleland.

Startet i 1967

Det var i 1967 at HP-mannen Ian McGeorge – nå 80 år gammel og bosatt på Billingstad i Asker – startet opp HP i Norge, og han var administrerende direktør for HP her til lands til 1985. Senere arbeidet han i mange år med personalpolitikk og lederutvikling i HP internasjonalt.

Etter ham har norgessjefene for HP kommet og gått, og seks av dem var å finne blant de rundt 130 tidligere HP-ansatte som var invitert til 50-årsfeiringen for HP Norge på Fornebu onsdag 18. oktober.

Dessuten ble det også en sammenkomst for dagens HP-medarbeidere den dagen. HP Norge har omlag 70 ansatte.

I tillegg kommer Hewlett Packard Enterprise, som holder til i nabolokalene på Fornebu. Det var i 2015 at HP-konsernet ble delt i to. Virksomheten for enterprise-produkter og tjenester ble samlet i Hewlett Packard Enterprise, mens PC- og skriver-virksomheten ble lagt til HP Inc., som altså er HP Norge her til lands.

TEAMET: På Fornebu leder Verner Hølleland (til høyre) et team av rundt 70 engasjerte medarbeidere, her representert ved Hans Petter Espelid (til venstre) og Andreas H. Augdahl. (Foto: Toralv Østvang)

– Enterprise-selskapet og HP Norge er gode venner og gode kontornaboer, forsikrer Hølleland.

– Fremskritt for Norge

På spørsmål fra Computerworld om hva som har vært de viktigste forandringene som HP har brakt med seg her til lands de siste 50 årene, svarer Hølleland at HP har bidratt til en omfattende teknologisk innovasjon i Norge.

– Våre produkter har vært store bidragsytere til fremskritt for Norge gjennom disse årene, sier Hølleland.

Han vedgår at noen år har vært bedre enn andre. – Men HP Norge fremstår i dag som en særdeles sprek 50-åring, sier han.

Ikke minst er Hølleland overbevist om at HP kommer til å bidra sterkt til det han mener er den viktigste teknologiske endringen som kommer det neste tiåret: 3D-printing. Dette vil medføre en dramatisk omlegging av produksjons- og fabrikasjonsvirksomheten her i landet, ifølge Hølleland.

Han trekker dessuten frem helsevesenet som en sektor der HPs teknologi har hatt stor betydning for utviklingen de siste tiårene.

Fra Bryn til Fornebu

Dagens HP Norge-sjef kom til selskapet for 19 år siden via Compaq, den amerikanske PC-produsenten som HP kjøpte opp. Fusjonen ble fullført i 2002. I Norge førte sammenslåingen til at HP overtok Compaqs lokaler på Bryn i Oslo og hadde hovedkvarteret der i noen år, før selskapet besluttet å bli med på å utvikle det store it-miljøet rundt den nedlagte flyplassen på Fornebu i Bærum, der HP nå holder til.

På spørsmål om hva han vil trekke frem som viktigste HP-budskap i anledning det norske 50-årsjubileet, svarer Hølleland: – Det viktigste for meg er å få frem den unike historien som HP har å se tilbake på, både i it-sammenheng og på selskapsbasis. HP har stått for en unik bedriftskultur helt fra grunnleggelsen i USA, «The HP Way», og dette er noe vi kan være stolt av i dag.

HP står for høy respekt for medarbeidere og medmennesker, for kompromissløs integritet, for målrettet vekst, for samarbeid og ikke minst for bærekraft og samfunnsansvar, sier Hølleland.

Nye muligheter

Om fremtidsutsiktene sier Hølleland at det er god grunn til å se lyst på fremtiden for HP og de neste årene med innovasjon.

– Dette er avgjørende for digitaliseringen av Norge, og vi vil være med å bidra til å skape nye muligheter og arbeidsplasser, sier Hølleland.