HP rekrutterer 3D-printpartnere
Norge er blant de prioriterte markedene for HPs satsing på 3D-utskriftsteknologi brukt til masseproduksjon.
Hittil har 3D-skrivere vært brukt mest til å lage prototyper i små opplag, men nå kommer de for masseproduksjon i fabrikkene i norsk industri.
Norge er altså prioritert når HP satser på 3D-utskriftsteknologi brukt til masseproduksjon. Dette bekrefter norgessjef Verner Hølleland hos HP Norge overfor Computerworld.
Nye partnere
HP har nå inngått samarbeid med et 30-talls partnere i Nord-Amerika og Europa for å få fortgang i arbeidet med å overtale industribedrifter til å ta i bruk 3D-utskrift som en del av masseproduksjonen av komponenter og varer, melder IDGs nyhetstjeneste.
80 prosent av kanalpartnerne for HPs nye 3D-satsing mot industrien er nye partnere for selskapet, heter det. I tillegg til salg gjennom partnere vil HP også gjøre en del direkte fremstøt i egen regi mot dette markedet.
Det var på konferansen Rapid 2017 i Pittsburgh i delstaten Pennsylvania nylig at HP kunngjorde sin videre strategi for satsingen på industriell 3D-utskriftsteknologi.
17. mai fulgte HP opp med å lansere sitt første produksjonsklare komplette kommersielle 3D-utskriftssystem som ikke bare kan brukes til design og prototyp-produksjon, men også til masseproduksjon: HP Jet Fusion 3D Printing Solution.
Lagvis oppbygging
Konferansen som ble holdt i Pittsburgh, var myntet på bedrifter som er engasjert i utviklingen av såkalt «additive manufacturing», et begrep som gjenspeiler hva industriell 3D-utskrift dreier seg om.
Som kjent arbeider 3D-skriverne ut fra prinsippet om lagvis oppbygging av produkter ved at skriverne via små dyser spruter ut et pulver eller «flytende» plastmateriale i lag på lag. Grunnlaget for produktet som «skrives ut», er en digital 3D-modell som produktutviklerne har bygd opp på datamaskinen.
Det som produseres med 3D-skrivere, er i hovedsak deler og komponenter som skal inngå i større produkter. Utskriftsmodulen i en HP Fusion 3D-skriver er på omlag 40 x 30 x 40 centimeter.
Les mer om HP og deres 3D-planer (krever abonnement)!
Titusener av komponenter
Den nye generasjonen industrielle 3D-skrivere har imidlertid kapasitet til ikke bare hundre- eller tusenvis av komponenter, men også til komponenter som det skal produseres mange titusener av.
Dette fremholdt sjefen for HPs 3D-utskriftsbusiness, Steven Nigro, under en presentasjon av teknologien for fagpresse og analytikere nylig.
USA-prisene for 3D-skriverne fra HP starter på rundt 130.000 dollar (i overkant av én million kroner), mens et komplett system med separat stasjon for etterproduksjon vil komme på 200.000 dollar (over 1,6 milliarder kroner), ifølge IDGs nyhetstjeneste.
Ingeniør-arbeidsplasser
Når 3D-skriverne baner seg vei inn i norsk industri, blir det ikke nødvendigvis skapt så mange nye tradisjonelle industriarbeidsplasser.
– 3D-teknologien kan imidlertid bidra til mange nye ingeniørarbeidsplasser og kan skape mye arbeid for it-folk, fremholder Verner Hølleland hos HP Norge.
Her til lands ser HP for seg at ikke minst deler av høyteknologi-industrien som tradisjonelt har vært knyttet til oljenæringen, kan bli et marked for industriell 3D-utskriftsproduksjon.
Les mer om HPs 3D-utskriftssatsing hos Computerworld USA.