Norsk teknologi med på måneeventyret
Det norske selskapet Myreze har bidratt til å skrive historie sammen med statskanalen i Kina.
Kineserne kunne skrive romfartshistorie da de torsdag gjennomførte verdens første myke landing på månens bakside. Noe hjelp fikk de også av et norsk selskap.
– Det var helt sprøtt. Vi er et lite selskap fra Bergen, sier Bjørn Myreze.
Han eier selskapet Myreze, som den siste tiden har jobbet tett med den kinesiske statskanalen CCTV i Beijing. Dette for å lage en lage en virtuell sanntids-versjon av månelandingen. Denne skal brukes i en dokumentar om romsonden Change-4, som landet på månens bakside.
Myreze forteller at medieselskapet, som spesialiserer seg på mixed reality, har gjort et lite oppdrag for den kinesiske statskanalen tidligere.
– Vi skjønte nok ikke helt hva det var vi tok del i, men så var det The Real Deal, sier Myreze, og avslører at de har vist om den historiske månelandingen en god stund før de fleste andre.
Norsk teknologi
CCTV skal ha ønsket å utfordre grensene med innovativ sanntids-teknologi for å utforske mulighetene med å bringe det nåværende kringkastings-miljøet inn i fremtiden. Ifølge Bjørn Myreze ønsket de seg et verktøy der de kunne fortelle hva som skulle skje på direkten.
Som et resultat av dette har Myreze designet verdens første 4K sanntids produksjon der statskanalen kunne forklare og vise tv-seerne i detalj hvordan dette skulle foregå live.
Tv-selskapet skal ifølge meldingen ha hatt et tett samarbeid med det norske produksjonsselskapet The Future Group og kinesiske CCTV i forbindelse med visualiseringen av en rekke scenarioer i forbindelse med månelanding-prosjektet.
Illustrasjoner
Blant annet skal de ha designet en detaljert illustrasjonen av et asteroide-treff, hvor en asteroide kommer inn fra verdensrommet med kurs mot månen.
Den andre forespørselen fra CCTV var siste del av dokumentarfilmen om månelandingen, hvor kameraet beveger seg over hele galaksen.
– Vi jobbet tett med CCTV fra deres hovedkvarteret i Beijing så vi kunne levere det beste resultatet som overhode var mulig, sier 3D-artist Jo Christian Figenschou, i en melding fra Myreze.
Han forteller at deres oppgave var å sørge for at den kinesiske stats-kanalen kunne bruke det norske verktøyet Frontier, som visuelt gjenskaper virkelighet live, til å illustrere reisen i sanntid.