Snart er Volte over oss

Volte heter det og betyr tale over 4G – tilnærmet IP-tale. Telenor er nær lansering. For kundene betyr det raskere oppkoplingstid og etter hvert mange nye mobiltjenester.

Publisert Sist oppdatert

Mobiloperatørene i Norge – spesielt de med fartstid – har ett stort problem. De må drive tre mobilnett samtidig og kommunikasjon på tvers av nettene skal fungere. Nye generasjoner mobilnett melder seg på med full tyngde, men det tar mange år å fase dem inn – normalt opp mot 10 år.

I mellomtiden må operatørene drifte tre ulike mobilnett og bygge intrikate broer mellom dem. Slik sett er Teliasoneras og Telenor utfordring – et de må drifte flere nett mens en nykommer som ICE etter hvert kan konsentrere seg opp ett. Det koster dem atskillige millioner.

Nå har mange av oss hatt LTE-basert 4G-nett et par år. Men med en gang vi skulle prate i mobilen måtte operatøren kople over på 3G-nettet via noe som kalles CD Fallback. Vi snakker i 3G-nettet og overfører data i 4G-nettet.

3G-nettet bygger på linjesvitsjet teknologi – 4G på pakkesvitsjet – et rent datanett. Operatørene sparer store penger ved Volte ved at de frigjør resurser og får en mer effektiv frekvensutnyttelse.

Volte i praksis

På en teknisk time for pressen hos Telenor torsdag overførte Bjørn Ivar Moen og den nye tekniske direktøren Magnus Zetterberg flere ulike samtaler over rent 4G-nett. Både 4G-mobiler mellom og også inn i 3G-nettet. Som kjent vil det ta mange år før vi alle har 4G-mobiler og ikke minst 4G-telefoner godkjent for IP-tale – Volte. T

Telenor kommer ikke med Volte i 2014, men mye tyder på at vi ikke er langt inne i 2015 før det skjer. Du vil få HD-lyd som i 3G. For de fleste er den største forskjellen de vil merke mye raskere oppkopling av samtalene -1-2 sekunder. Ren 4G sparer også batterikapasitet.

Etter hvert når 4G-dekningen blir 98 prosent vil man ikke være avhengig av 3G/4G-dekning for å snakke i telefonen. Og du kan overføre data mens du snakker i telefonen. Noe du ikke kan nå. Men for operatøren er det et mye mer effektivt som utnytter kapasiteten i begrensete frekvensressurser mye bedre enn i dagens talekommunikasjon.

Videotelefoni for alle

Og kanskje viktigere for de fleste av oss – det åpner for nye tjenester basert på IP – IMS Core. Telenor vil i første omgang profilere apear.in som kort sagt er videotelefoni over mobilen uten hensyn til hvilken 4G Volte-godkjent terminal du har og med en kodek som tilpasser seg tilgjengelig båndbredde. Enhver teleoperatør elsker båndbreddekrevende applikasjoner.

Videotelefoni er en slik – hver samtale krever flere megabit mens en ren talesamtale bare noen få kilobit. Forskjellen fra dagens applikasjoner er at videotelefoni blir en integrert del av selve grunntilbudet og tilgjengelig for alle – ikke avhengig av spesifikke applikasjoner.

Teknologien i Volte er også slik at det er mye lettere for operatøren å tilby også tale i wifi-nett som vi skrev om i går. Foreløpig har ikke Telenor noen proklamerte wifi-planer, men Volte er en teknologi som gjør det mye enklere å implementere tale på tvers av mobilnett og wifi-nett. Åpenbart er det også enklere å implementere en rekke interaktive mobiltjenester i 4G med Volte enn i 3G og 2G.

Når Telenor lanserer vil de ha forsikret seg om at alle nye mobiler i deres butikker alt er forberedt for Volte. Noen få er det allerede – andre av oss som har rimelig nye mobiler, må sannsynligvis kjøre en oppdatering.

Teliasonera i Norge har ikke sagt noe om når de kommer med Volte. ICE vil bygge hele sitt nye nett på 4G inklusiv Volte. 2015 blir året det for alvor tar av. Det vil neppe være det største incitamentet for kundene til å kaste seg over de nye smarttelefonene. Men et framsteg er det.