Derfor får du ikke raskeste LTE

LTE/4G teoretisk makshastighet er straks 450 Mbit/s. Det kommer antakelig først til Asia.

Publisert Sist oppdatert

Den teoretiske makshastigheten for 4G LTE datatrafikk kommer til å øke til 450 Mbit/s i løpet av neste år. Det betyr slett ikke at dette vil komme til din mobil med det første.

Båndbredde

Hvor høy hastighet du får på mobildataforbindelsen din, kommer an på en veritabel myriade av faktorer. Men en av de helt grunnleggende forutsetningene finnes i mobilnettverket, og det er hvor stort frekvensområde – båndbredde – mobiloperatøren din bruker til dette. Framtidige kapasitetsøkninger av nettverkets ytelse kommer blant annet til å bli basert på en teknikk som kalles «Carrier Aggregation», altså at mobiloperatøren slår sammen radiokanaler i forskjellige frekvensbånd og deretter behandler dem som én. Da vil den samlete båndbredden kunne bli så stor at ytelsen øker merkbart.

Tidligere denne måneden kunne brikkemakeren Qualcomm og utstyrsfabrikanten Ericsson demonstrere en ny makshastighet for 4G på 450 Mbit/s. Dette gjorde de under lansering av nye produkter som kommer på banen til neste år, og demonstrerte dem i samarbeid med den australske operatøren Telstra.

Demonstrasjonen brukte 60 MHz båndbredde, som var bygd opp av tre 20 MHz-kanaler i 700 MHz-, 1800 MHz- og 2600 MHz-båndene. At mobiloperatørene kommer til å trenge 20 MHz i hvert av de tre båndene betyr at 450 Mbit/s ut til brukerne er en teknikk som ikke blir tilgjengelig overalt.

Frekvensblokker

Problemet er at operatørene ikke nødvendigvis har så mye frekvensbånd å ta av. I USA og Europa har det vært vanlig å dele ut 10 MHz frekvensblokker når myndighetene har fordelt radiospektrum.

Dette så vi også i fjorårets 4G-auksjon her til lands. Da fikk både Telenor og Netcom tildelt til sammen 50 MHz båndbredde, spredt over 800 MHz-, 900 MHz- og 1800 MHz-båndene. Det var kun Ice, via selskapet Telco Data, som fikk mer enn 50 MHz spektrum i auksjonen – til sammen fikk selskapet tildelt 70 MHz.

Derfor spår markedsanalytikerne at vi først kommer til å se 450 Mbit/s LTE i enkelte asiatiske land, fordi frekvensforvaltningen har vært annerledes der.

Nå er det klart at Carrier Aggregation også kan brukes på lavere hastigheter enn den teoretiske makshastigheten. Ifølge Peter Carson, markedsdirektør i Qualcomm, vil majoriteten av nettverksoppgraderingene handle om lavere hastigheter, og i Europa er det mange operatører som har 300 til 375 Mbit/s innenfor rekkevidde med frekvensene de har, fortalte han til IDG News Service.

Klientstøtte

Det er ikke bare mobilnettverkene som må oppgraderes for å ta Carrier Aggregation i bruk. Klientene – smartmobilene – må også støtte denne teknikken for at dette skal fungere.

Akkurat nå er det ikke mange slike som støtter denne teknikken, Samsung Galaxy Alpha og Note 4, i tillegg til Huawei Ascend Mate 7, har begge støtte for Carrier Aggregation opp til 300 Mbit/s.

Apples nyeste iPhone-modeller støtter en versjon av denne teknologien som har en maksimal hastighet på 150 Mbit/s, i stedet for 300 Mbit/s. Det skyldes at disse produktene kun kombinerer to 10 MHz-kanaler, i stedet for to 20 MHz-kanaler. Dette er litt overraskende, tatt i betraktning at Apples smartmobiler kan håndtere flere frekvensbånd enn sine konkurrenter. Dette er ikke et problem i dag, men for iPhone 6-eiere som planlegger å bruke mobilen sin i mer en etpar år, vil dette bli en begrensning.

For nye produkter, vil dette bli et kortvarig problem. Qualcomm jobber med å bygge inn Carrier Aggregation som en standardfunksjon i sine kommende brikkesett for mobiler. Snapdragon 210 kommer til å støtte Carrier Aggregation med maksimum 150 Mbit/s, selv i rimeligere produkter. Slike er ventet på markedet i løpet av første halvår 2015.