5G-rift mellom europeiske land
Selv om EU har satt i gang tiltak for å minske sikkerhetsrisiko, er det flere europeiske land som går mot strømmen.
I 31 europeiske land viser en ny studie at kinesiske leverandører bidrar med over halvparten av landenes 5G-utstyr på slutten av 2022. I tillegg kjøper fremdeles store europeiske land som Tyskland, Polen, Portugal, Italia, Østerrike og Spania en vesentlig mengde kinesiske 5G-utstyr. Det rapporterer Cepa.
Dermed skiller de seg fra USA. Biden-administrasjonen har gjort flere tiltak for at USA skal være mindre avhengig av kinesiske leverandører. Blant annet signerte Biden lovverk som skal øke landets produksjon av halvleder og andre komponenter, med en tildeling på flere hundre milliarder kroner. USA signerte også en avtale om databrikke-produksjon i Taiwan.
Større i Berlin enn Beijing
Det er stor forskjell på EUs syn og medlemslandenes etterfølgelse. EU har vedtatt en såkalt verktøyboks for sikker bruk av 5G, som skal bidra til å minske sikkerhetsrisiko i nettverk. Dette støtter av lovgivingen til EU.
Enkelte land har totalt avskrevet seg med 5G fra Kina eller planlegger å gjøre det. Sverige, Frankrike, Romania og Danmark er blant disse landene, i følge Politico. Ikke alle følger etter: I 2022 var det 59 prosent av Tysklands 5G-RAN som kom fra kinesiske leverandører. Huawei har en større markedsandel i Berlin enn i Beijing. Dette påvirkes av at de i Beijing må dele markedet med XTE og andre.
Tysklands største operator, Deutsche Telekom, holder fast ved et strategisk partnerskap med Huawei. Tyskland står for 25 prosent av europeiske mobilkunder. Sammen med Italia, Polen og Østerrike utgjør det 50 prosent av europeiske mobilkunder. Disse landene er avhengige av kinesisk utstyr, noe som skaper en potensiell sikkerhetsrisiko for alle som bruker deres nettverk. På Kypros er 100 prosent av deres 5G-RAN kinesisk.