DIGITALISERING:

FØRERSETET: Å kjøpe bruktbil er alltid forbundet med en viss usikkerhet. Med denne løsningen er det mulig for bilkjøperen å sette seg i førersetet, bokstavelig talt. (Foto: Bilforhandlernes Utviklings Senter)

Sjekk bruktbilen med AI før kjøp

Kjøp av bruktbil gir uante muligheter for dyre tabber. Nå er det AI-baserte verktøyet Oscar Inspector lansert for folk flest. Tidligere er det bare vært tilgjengelig for proffmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Bak AI-verktøyet Oscar Inspector ligger 30 år med innsikt om bruktbiler gjennom over 20 millioner verkstedsjekker i Norge, gjennomført av 10 000 mekanikere og kontrollører. All informasjon er nå tilgjengelig med et enkelt søk.

– Dette er et system bilforhandlere bruker for å ikke gå på en smell med hensyn til dyre reparasjoner. Nå blir dette for første gang tilgjengelig for private bilkjøpere, sier Henrik Jaeck, CEO i Bilforhandlernes Utviklings Senter (BUS).

Oscar Inspector er resultatet av et samarbeid mellom BUS og deres teknologipartner 99x, som har vært med på å utvikle og perfeksjonere verktøyet gjennom flere år.

For folk flest

– 20 millioner verkstedsjekker gjennomført av 10 000 mekanikere og kontrollører gir voldsomt mye data. Oscar Inspector er en AI som analyserer disse dataene, og gjør profesjonell bransjekunnskap tilgjengelig for folk flest. Slik vil bruktbilkjøpere kunne spare store pengesummer, sier Odd Sverre Østlie, CEO i 99x.

BUS har utviklet it-løsninger for bilbransjen siden 1991, og det er deres innsikt som nå blir tilgjengelig for alle.

– Vi har sett hvordan våre profesjonelle kunder har hatt stor nytte av denne teknologien, og nå er det på tide at også forbrukerne får tilgang til de samme verktøyene. Vår målsetting er å skape et mer transparent og trygt bilmarked, hvor kjøpere kan handle med tillit og trygghet, sier Jaeck i BUS.

15 feil på egen bil

Å bruke Oscar Inspector er enkelt. Man legger inn bilens registreringsnummer og nåværende kilometerstand. Deretter vil verktøyet umiddelbart generere en detaljert rapport som viser potensielle feil og problemer som kan finnes på den aktuelle bilen.

Det koster 49 kroner å få lese rapporten. Det kan fort være vel investerte kroner.

Undertegnede har søkt på egen bil, og resultatet er 15 sannsynlige feil på en 10 år gammel Subaru Forester. Det er ikke umulig at det stemmer.

– Dette er et godt eksempel på hvordan kunstig intelligens gjør hverdagen vår lettere. Mennesker vil aldri kunne kontinuerlig oppdatere og gjøre nye analyser av et slikt enormt datagrunnlag, mens Oscar Inspector gir deg det på noen sekunder, avslutter Østlie.