TEST: Acer 5920G: Rimelig student-pc
Acer Aspire 5920G er en av mange gode pc-tilbud i forbindelse med skolestart. Den gir mye for pengene, men andre faktorer kan være viktigere.
Acer Aspire 5920G er en bærbar pc med 15,4-tommers skjerm som rettes mot variert bruk, enten det er generelle applikasjoner eller videoavspilling og tildels også spill. Mulighetene er der.
Aspire 5920G selges av en rekke forhandlere til priser mellom 5 500 og 7000 kroner. Det kan her være snakk om modeller som skiller seg litt fra hverandre på områder som prosessor, minne, diskstørrelse, batteri, optisk drev og grafikkprosessor. Den kanskje viktigste forskjellen kan ligge i batterilevetiden. Vi bemerker at modellen vi testet hadde et 8-cellers batteri med kapasitet på 65 watt-timer, mens vi ser en del forhandlere spesifiserer modeller med 6-cellers batteri.
LES OGSÅ: TEST: Ambisiøs Acer Aspire One
Det tekniske
Vår testmodell av maskinen hadde Intels Core 2 Duo T5550-prosessor med to kjerner på 1,83 GHz og totalt 4 megabyte buffer. Pc-en finnes også i versjoner med T5750-prosessoren som er litt raskere. I hvert fall i henhold til vanlig applikasjonsbruk, enkelt bildebehandling og videoredigering i vanlig oppløsning, vil disse gi prosessorkraft nok for svært mange.
Minnemengden på vår testkonfigurasjon var 3 gigabyte. Enkelte konfigurasjoner har også 4 gigabyte. Dette trenger egentlig ikke bety spesielt mye siden 32-bit-versjonene av Windows XP og Vista trolig ikke vil ha mer enn 3,25 gigabyte tilgjengelig for reell bruk.
En annen sentral forskjell teknisk er at 5920G-serien finnes med enten Nvidias Geforce 8600M GS-grafikkprosessor eller ATIs Mobility Radeon HD 3470-grafikkprosessor. Dette er for så vidt dedikerte grafikkprosessorer med DirectX 10-støtte og akselerert videoavspilling. De ligger i et segment som gir mulighet til å bruke pc-en til spill så lenge man ikke forventer å spille nyere titler med spesielt høy oppløsning og kvalitetsinnstillinger.
Maskinen har 320 gigabyte harddisk og dvd-brenner. Det finnes også 5920G-modeller med støtte for å lese Blu-ray.
Skjermen har en oppløsning på 1280x800. Dette vil for mange være ok, men vi tror også mange ville foretrukket høyere oppløsning. Dette ville imidlertid også kjørt opp prisen. Bildekvaliteten for skjermen er god. Skjermoverflaten er som for de fleste bærbare i konsumentsegmentet blank, hvilket under en del lysforhold gir en del refleksjoner.
Tilkoblinger og ekspansjon
Tilkoblingsmessig er maskinen relativ standard for segmentet. Man finner fire usb-porter, Firewire, 10/100/1000 Mbps Ethernet, Bluetooth og 802.11a/b/g (Intel). Man har med andre ord ikke støtte for 802.11n, som etter hvert har blitt ganske vanlig selv på rimelige maskiner i dag.
For tilkobling av ekstern skjerm har maskinen hdmi-port. Ønsker man å koble til en skjerm med dvi kan man bruke overgang (følger ikke med). Den primære fordelen med hdmi er at pc-en lett kan kobles til flatskjerms-tv-er for overføring av både bilde og lyd. Man har også s-video-utgang for analog tilkobling til tv.
For ekspansjon har maskinen en Expresscard/54-kortplass. Minnekortleseren støtter SD/MMC/MS/MS PRO/xD.
Acer Aspire 5920G har hdmi på plass. Det gjør tilkobling til nye tv-er enkelt. |
Design og konstruksjon
Maskinen følger design felles for mange av Acers konsumentmodeller i dag. Sett ut i fra segment og pris virker konstruksjonskvaliteten ok. Det rent utseendemessige får være en individuell vurderingssak. Designmessig er maskinen nok ment å appellere til ungdom. Vekten stoppet på nesten 3,3 kilo, hvilket er ganske tungt selv for en maskin med 15,4-tommers skjerm.
Man finner en rekke hurtigtaster, blant annet for medieavspilling, som kan være praktisk. Tastatur og styreflate virker i praksis bra.
Maskinen har et godt tastatur. Ute på sidene finner man hurtigtaster for blant annet mediavspilling og styring av wlan og Bluetooth. Vi kunne egentlig ønsket direkteknapper for volumkontroll i stedet for noen av hurtigtastene som er der i utgangspunktet. |
Ytelse
Ytelsestallene vi har blir såklart basert på nettopp den konfigurasjonen vi har testet. Som sagt leveres maskinen også med litt varierende prosessorhastigheter og Radeon HD 3470 i stedet for Geforce 8600M GS.
Maskinen har i henhold til vanlig applikasjonsbruk helt kurant ytelse. For spill leverer ikke 8600M GS spesielt imponerende tall, men maskinen gir for så vidt mulighet til å spille hvis man holder oppløsningen og kvalitetsinnstillingene nede i nyere spill. Vi har så langt ikke testet andre maskiner med Radeon HD 3470-grafikkprosessoren, og tør ikke direkte svare på hvordan denne vil være i forhold til 8600M GS. Noen stor forskjell tror vi ikke det vil være.
Forskjellige forhandlere kan selge forskjellige konfigurasjoner. Rent ytelsesmessig vil det ikke være de store forskjellene, men man kan være oppmerksom på forskjeller i henhold til type optisk enhet og batteri. Enkelte leverer dvd-brenner med Blu-ray-lese-støtte og i hvert fall vår testmodell hadde 8-cellers batteri. |
Batterilevetid
Batterilevetid er noe som kan variere sterkt på rimeligere pc-er. Vår 5920G-konfigurasjon leveres med et 8-cellers batteri (65 watt-timer). En del av 5920G-konfigurasjonene selges med 6-cellers-batteri.
Under Mobilemark 2007 hadde vi en driftstid på 3,5 timer med applikasjonsbruk og nesten tre timer med dvd-avspilling. Dette er et meget godt resultat i dette segmentet.
Programvare
Hvor vidt det er av betydning for folk flest er vi usikre på, men vi hadde helst sett av pc-produsentene lot være å fylle opp maskinene med all muligens rar programvare når den ble levert. Man må her igjennom en installasjonsprosess for Windows, og i stedet for at veldig mye programvare som mange ikke vil bruke blir installert, kunne man heller fått mulighet til å velge at denne skulle installeres.
Sett ut over dette er det også en del god programvare.
Konklusjon
I dette segmentet er det for tiden veldig mange maskiner og mange tilbud. 5920G-serien er en av de maskinene som er mest annonsert, spesielt mot studenter. For studenter kan denne være både et godt og et dårlig valgt. Vår anbefaling for studenter vil være å velge en mindre og lettere maskin hvis man forventer å frakte pc-en en del med seg.
Med det sagt, tatt utgangspunkt i at dette er en 15,4-tommers pc egnet for variert bruk kan den være et godt kjøp. Ytelsen og batteritiden er ok, og generelt er funksjonaliteten god. Vi tror imidlertid modellen uten Blu-ray og med ATI Mobility Radeon HD 3470-grafikkprosessoren kan være et bedre valg, men det er mulig at denne har litt dårligere batterikapasitet.
Pris: Fra ca. kr 5 500 - 7 000 inkl. mva. (konfigurasjonsavhengig) Internett: www.acer.no Pluss: Pris/funksjonalitet. Hdmi. Kurant batteritid. Minus: Ganske tung. Lav skjermoppløsning. Spesifikasjoner - Prosessor: Intel Dual Core 2 Duo T5550 - Minne (testet/max): 3 GB 667 MHz DDR2 / 4 GB - Brikkesett: M965 - Grafikk: GeForce 8600M GS - Harddisk: 320 GB, 5400 o/min. - Optisk: 8x Dvd-brenner - Vekt: 3,3 kg - Mål: ca. 37 x 27 x 3,1-4,4 cm - Garanti: 1 år. Skjerm: - Skjermstørrelse: 15,4" - Oppløsning: 1280x800 - Skjermoverflate: Blank Sikkerhet: - TPM: Nei - Fingerskanner: Nei Kommunikasjon: - Wlan: 802.11a/b/g/n - Bluetooth: Ja - Ethernet: 10/100/1000 Mbps - Modem: Ja. - UMTS/HSDPA: Nei - IR: Nei Tilkoblinger: - Usb: 4 stk USB 2.0 - Firewire: 1 stk 4-pin FW400 - Mikronfon: Ja - Hodetelefon: Ja - Digital lyd: Ja - VGA: Ja - DVI: Nei (via overgang) - HDMI: Ja - S-video: Ja - Serieport: Nei - Parallellport: Nei Kortplasser: - 1 ExpressCard/54 - Minnekortleser
|
LES OGSÅ: Fleksibel Centrino 2-pc