TEST: Acer Aspire S7 - En Acer vi har lyst på?

Det er lenge siden en Acer-pc har gitt «vil ha»-faktor. Nye S7 er et godt eksempel på en ny giv fra selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Acer har sagt at de skal forandre seg – man skal se en endring av selskapets profil. Pc-ene skal bli bedre – rettet mot de mer kravstore brukerne.

De siste årene har for så vidt Acer hatt en del modeller som er gode kjøp. Flere av Timeline-modellene har gjort det godt i våre tester. Det har nødvendigvis ikke vært spesielt spennende pc-er – tradisjonelle i designet, men man har fått mye for pengene og batteridriftstiden har gjerne vært blant det beste på markedet.

De rimeligere modellene skal selges under Packard Bell-navnet, mens man under Acer-navnet skal ha litt mer påkostede modeller. Nye Aspire S7 er en av de første modellene fra «nye Acer» - og det lover meget bra.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio Duo 11: Noe for seg selv

Berøringsskjerm

S7 leveres med skjerm på 11,6 eller 13,3 tommer. Modellen vi fikk til test var 13,3-tommeren. Skjermen holder høy klasse, med 1920x1080-oppløsning, IPS-panel som gir svært god fargegjengivelse og innsynsvinkler og høy lysstyrke. Lysstyrken er oppgitt til 350 cd/m2, men var faktisk litt over dette i våre tester. Høy lysstyrke gjør pc-en bedre egnet til å bli brukt utendørs eller steder hvor man får kraftig lys direkte mot skjermen – for eksempel på buss, tog, fra vinduer etc.

Berøringsskjerm er standard. Vi er ikke helt overbevist foreløpig om at dette er så veldig nyttig på en pc der skjermen ikke kan legges ned over tastaturet eller lignende for å bruke pc-en som et nettbrett. Dette er uansett en trend som mange produsenter har kastet seg på – blant annet Samsung og Asus kommer med oppgraderte modeller i dette segmentet som har berøringsskjerm. Egenskapene for berøringsfunksjonaliteten har vi ikke noe å utsette på.

Pc-en veide rett i underkant av 1,3 kilo, hvilket gjør den til en av de lettere 13,3-tommerene på markedet. Strømforsyningen på 330 gram er imidlertid en del tyngre enn hva enkelte konkurrenter har for modeller i samme segment.

Konstruksjonskvaliteten til maskinen har vi et generelt godt inntrykk av. Den er bygget i aluminium og plast. Skal man bygge en såpass tynn og lett pc er det kompromisser, men sett opp i mot blant annet Asus UX31A og Samsung 900X3 gir også S7 et svært godt inntrykk.

LES OGSÅ:

Høy oppløsning fra Acer

Merkelig tastatur

Det som kan være det største problemet med pc-en for enkelte vil være tastaturet. Her er det varierende behov og preferanser, men for dem som skriver mye er det ikke sikkert at S7 vil være en pc som passer spesielt bra.

I hvert fall for undertegnede falt ikke tastaturet helt i smak. Selve skrivefølelsen er for så vidt ikke av de dårligste i segmentet, men er ikke god. Tastene trykkes lite inn før trykket registreres. Videre er F-tastene kombinert med talltastene – for brukere som benytter F-tastene en del blir det en del bruk av Fn-tasten i tillegg. Den lille Shift-tasten på venstre side synes vi heller ikke er optimal og Alt Gr-tasten mangler helt.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad X1 Carbon: Karbonlett proff-pc

Maks 4 gigabyte

Flere konfigurasjoner av S7 er tilgjengelig der primære forskjeller vil være prosessorytelse og SSD-kapasitet.

Prosessormessig står valget mellom Core i7-3517U og i5-3317U. Begge tokjerneprosessorer, men i7-prosessoren kan stille med litt høyere klokkefrekvens, større hurtigbuffer og høyere TurboBoost-hastighet. Selv i5-en vil nok for de fleste gjøre en god jobb, men i7-en kan gi litt ekstra for de mer kravstore brukerne. i5- og i7-prosessorene i de fleste ultrabærbare maskinene er imidlertid en del svakere enn i5 og i7 fra vanlige bærbare. Men som vi sier for disse pc-ene generelt – til vanlig applikasjonsbruk gjør de en god jobb, og en rask SSD hjelper til. For de tyngre oppgavene kan det at pc-en leveres med maksimalt 4 gigabyte minne være større flaskehals enn prosessoren. Minnet sitter direkte på hovedkortet som i flere andre ultrabærbare – med andre ord ingen oppgraderingsmuligheter.

SSD-en i pc-en er spesiell. Den er i mSATA-formfaktor, som for så vidt er vanlig i ultrabærbare – SSD-en tar da mindre plass enn en tradisjonell løsning. Løsningen er imidlertid ikke tradisjonell – Acer benytter her en løsning som i praksis er to SSD-er integrert på samme kretskortet. De to SSD-ene er videre satt opp i RAID 0.

Dette gir på noen områder svært imponerende ytelsestall. Man skal riktignok ha et ganske spesielt behov for å merke forskjell mellom denne løsningen og en rask standard mSATA SSD. Mens vi ellers ser lesehastighet på oppti lrundt 500 megabyte per sekund for en god SSD i vanlige bærbare, hadde vi med Acer S7 lesehastighet på cirka 850 megabyte per sekund. Skrivehastigheten på over 650 megabyte per sekund blir også to-tre ganger høyere enn hva vi vanligvis ser. Også på mindre operasjoner er ytelsen høyere. Totalt endte vi opp med nesten 1200 poeng i testprogrammet AS SSD - det er det dobbelte av hva vi ellers ville regnet som svært bra og tre ganger høyere enn et resultat som vil være fult akseptabelt.

Av tilkoblinger finner man to USB 3.0-porter og micro-HDMI-utgang for tilkobling til skjerm eller tv. SD-kortleser er også på plass. Det er ikke støtte for kablet nettverk, men usb-adapter for 100 Mbps Ethernet føler med. Med pc-en får man også en beskyttende futteral.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook UX32VD: Når skjermen blir viktig

Batteri

Batterimessig imponerer ikke Aspire S7. Under Powermark-testen gir pc-en for så vidt et kurant resultat i vanlig applikasjonsbruk, med et resultat på cirka fem timer. Ser vi imidlertid på en del av de andre batteritestene vi kjører, ligger pc-en et stykke bak flere konkurrenter. På vår videoavspillingstest klarte pc-en tre timer og 19 minutter, mens den på kombinert websurfing og Spotify klarte to timer 41 minutter. På disse testene klarte for eksempel Asus UX31A over fem timer og nesten seks timer.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung 900X3C: Rålekker 13-tommer

Konklusjon

Konkurrenter for Aspire S7 vil være blant annet Asus UX31A, Samsung 900X3E og Dell XPS 12. Alle disse tre har skjerm med Full HD-oppløsning, lav vekt og omtrent samme størrelsen. Dell-en har 12,5-tommers skjerm, men samtidig fordelen av å kunne konverteres til et nettbrett – et litt tykt og tungt et sådan.

Acer S7 er en lekker maskin og har mange gode egenskaper. Hvis ikke berøringsskjerm er viktig, framstår imidlertid Asus UX31A og Samsung 900X3E som bedre valg. 900X3E er en oppdatert versjon av 900X3C som vi testet tidligere – sentralt er blant annet bedre skjerm med høyere oppløsning. Asus UX31A har også kommet i en versjon – med etternavn Touch - med berøringsskjerm, mens Samsung er forventet til å få dette på sin 900X3-serie etter hvert nå.

For Acer S7 trekker tastaturet og batteritiden ned. For de som har tenkt å benytte pc-en til de litt tyngre oppgavene er det også elementet med at man er begrenset til 4 gigabyte minne – en begrensning også Asus UX31A og Samsung 900X3-serien har.

S7 er absolutt en stilig pc – og en god pc, men dens svakheter gjør at det er en del den ikke vil passe spesielt godt for.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba Portégé Z930: Ekte lettvekter