TEST: Acer Ferrari One 200 - Liten rAcer?
Ferrari forbindes med lekkert design og høy ytelse. Passer Ferrari-navnet på Acers nye 11,6-tommers-pc?
Acers rekke av Ferrari-modeller henger sammen med selskapets sponsoravtale med Ferraris Formel 1-team. De første Ferrari-modellene fra Acer kom på markedet for 4-5 år siden. Tidligere har det vært fokus på litt større maskiner, og Ferrari One 200 er den minste modellen til nå. Felles for maskinene har vært AMD-prosessorer, med den bakgrunn at også AMD er en av sponsorene for Scuderia Ferrari.
Utseendemessig skiller pc-en seg uten tvil ut. Skjermlokket er knallrødt og har en Ferrari-logo. Håndleddsområdet er karbonfiberimitasjon og sett opp i mot andre maskiner fra Acer med samme grunndesign for chassiset finner man her enkelte detaljer i krom og enkelte smådetaljer som er endret. Er det stilig? Det får være opp til den enkelte å avgjøre. For undertegnede som er Formel 1-entusiast faller det på en måte i smak, samtidig som man synes at skjermlokket kanskje hadde sett tøffere ut i karbonfiberimitasjon enn i rødt.
CULV-konkurrent
Acer Ferrari One 200 er ingen racer maskinvaremessig. Dette er en pc man kan si går i konkurranse med mange av maskinene man har sett den siste tiden basert på Intels CULV-plattform. Lav pris og mobile egenskaper er prioritert foran ytelse. Vekten på 1,5 kilo, skjerm på 11,6 tommer og ellers små mål gjør at dette er en pc som er lett å frakte med seg.
Pc-en er basert på AMDs Vision-plattform. Prosessoren som benyttes er Athlon Neo X2 L310 - en tokjerneprosessor med klokkefrekvens på 1,2 GHz. Brikkesettet er AMDs M780G som har en integrert Radeon HD-grafikkprosessor med støtte for DirectX 10 og akselerasjon av en rekke HD-videoformater. Grafikkprosessoren er bedre enn for eksempel Intels GMA X4500-løsning, men gir begrensede muligheter for å benytte pc-en til spill.
Et spesielt element med maskinen er støtte for ATIs XGP-teknologi. Maskinen har en spesiell kontakt der man kan koble til et eksternt grafikkort. Tidligere har vi sett maskiner fra Fujitsu som støtter denne teknologien. Acer kaller sin løsning for Dynavivid og prisen er cirka 1 600 kroner hos norske forhandlere. Grafikkprosessoren som benyttes i den eksterne enheten er ATI Radeon HD 4670. For tilkobling av skjerm fra Dynavivid-enheten har man analog VGA og HDMI. HDMI kan via adapter koble til skjermer med DVI. Man har også seks usb-porter.
Vi tror imidlertid ikke løsningen vil være spesielt aktuell. Riktignok kan det naturligvis gi litt bedre ytelse i spill, men prosessoren i maskinen vil uansett være en flaskehals for den store spillopplevelsen. Radeon HD 4670 er heller ingen "superbrikke", men igjen - noe raskere ville heller ikke være hensiktsmessig siden pc-ens prosessor er flaskehalsen. Vi tror XGP-løsningen er mer aktuell for pc-er som er kraftigere i utgangspunktet enn for dette segmentet.
Ytelse
Athlon Neo X2 L310-prosessoren leverer ytelse som gjør at maskinen kan brukes til "vanlige kontorapplikasjoner" og "generelt nettbruk". Maskinen kan nok også dekke behovene for mange når det gjelder for eksempel enkel bildebehandling. Med at det er en tokjerneprosessor som benyttes får man relativt god respons også når flere applikasjoner legger beslag på prosessoren samtidig. Dette ikke en så uvanlig situasjon når man begynner å snakke om nettlesere som viser websider med Flash, sikkerhetsprogramvare og andre oppgaver som systemet kan ha gående i bakgrunn. Prosessoren blir imidlertid svakere enn for eksempel Intel Core 2 Duo SU7300 og SU9400 som man ser i mange pc-er basert på Intels CULV-plattform.
Vår testmodell var ellers utstyrt med 500 gigabyte 5 400 o/min-harddisk og 4 gigabyte minne. 256 megabyte av minnet går bort til den integrerte grafikkprosessoren.
LES OGSÅ: TEST: Asus UL30A - Imponerende og lekker i medium størrelse
Programvare og optisk
Pc-en leveres med Windows 7 Home Premium i 64-bit-versjon. Man kan velge om operativsystemet skal settes opp på norsk eller engelsk. Av annen programvare finner man blant annet 60-dagers evalueringsversjon av McAfee Internet Security og Microsoft Office 2007. En del andre verktøy er også installert, samt noen enkle spill. Vi kunne ønske at Acer under første gangs oppstart ga mulighet for å velge hva man ville installere - for mange er det nok mye som installeres som det ikke er bruk for.
Ønsker man å installere Windows 7 på nytt kan det gjøres gjennom å trykke Alt+F10 under oppstart. Det tas da utgangspunkt i en installasjon som ligger på en skjult partisjon. Man kan videre opprette recovery-plater selv, men man skal huske at det ikke er optisk enhet på maskinen. Acer burde her tilrettelagt sin programvare slik at man kunne bruke en usb-minnepinne.
For mange er det nok sjeldent at man trenger optisk enhet på den bærbare. Fordelen med å ikke ha dette internt på maskiner i dette segmentet er at det blir langt enklere å holde størrelsen nede, samtidig som man får en større fleksibilitet i det interne designet. Skulle man trenge optisk enhet koster eksterne dvd-brenner med usb-grensesnitt fra under 400 kroner.