KOMMENTAR: Bærekraft og ”right to repair” må bli standard
Klima og bærekraft må ha plass i alle aspekter av hverdagen vår, og det gjelder også de teknologiske enhetene våre – en type produkter der både produksjon og bortskaffelse har et massivt klimaavtrykk. Den gode nyheten er at nye innovative og mer bærekraftige løsninger er på vei fra hele bransjen.
Den moderne verden er fundert på teknologi, og vi er forbundet på tvers av kloden av skjermene i lommene og på skrivebordene våre.
Men de digitale enhetene våre har en pris. World Economic Forum estimerer at det globalt i 2021 ble generert over 57 millioner tonn e-avfall – elektronisk avfall – noe som svarer til vekten av hele den 6300 kilometer lange kinesiske mur.
Det er avfall i form av gamle PC-er, skjermer, smarttelefoner, hodetelefoner, skrivere og komponenter som ikke kan repareres, eller som ikke lenger vurderes som raske nok for den moderne hverdagen.
De teknologiske enhetene våre har et stort miljøavtrykk både under produksjonen i forbindelse med raffinering av bestemte metaller, og etter bruk fordi de sjeldent gjenbrukes. I tillegg kastes enheter ofte også før de egentlig er for gamle, fordi de enten er vanskelige eller svært kostbare å reparere eller oppgradere.
Det høres ut som en dystopi, men heldigvis skjer det store forandringer innenfor den teknologiske industrien. Der fokuseres det på å skape mindre belastende produksjon, bedre kontroll med underleverandører, grønnere og mindre belastende transport og emballasje, og ikke minst mer bærekraftige enheter, som både er skapt mer balansert, men som også er enklere å reparere og oppgradere og dermed får lenger levetid.
Mer kontroll på forsyningskjeden
Et sted der bedrifter må fokusere – ikke bare innenfor forbrukerelektronikk – er forsyningskjeden og de konsekvensene den har på både miljø og mennesker. Det skjer ikke av seg selv, men via krav til alle bedriftene og samarbeidspartnerne i forsyningskjeden. Og det lykkes kun hvis forandringen skjer som et resultat av samarbeid.
Hos Acer stiller vi krav til bedrifter i vår forsyningskjede i forbindelse med håndteringen av kjemikalier, og siden 2019 har vi forbudt eller drastisk skjerpet bruken av en rekke miljøfarlige stoffer, inkludert benzen, berylliumstøv og n-hexane, som ved feil håndtering kan ha store skadevirkninger på miljøet og på menneskene som jobber med det.
Krav som disse sprer seg som ringer i vannet, og når andre – særlig store produsenter som Acer – setter de samme kravene til nettverket av underleverandører, så vil det få en merkbar effekt. Samtidig betyr det at de samme underleverandørene forhåpentligvis produserer mer bærekraftig for andre og mindre kunder, som ellers ikke ville kunne stille de samme kravene.
Retten til å reparere
Moderne forbrukerelektronikk har blitt slankere og mer avansert, men det har også betydd at reparasjon har blitt vanskeligere eller uhensiktsmessig dyrt, noe som ofte resulterer i at folk i stedet kjøper nye enheter og dermed bidrar til unødvendig elektronisk avfall.
Med klassiske skrivebords-PC-er er det ikke et problem, for det har alltid vært enkelt å skifte ut komponenter i for eksempel en Acer Predator desktop-PC for spillere. Den samme mentalitet introduserer Acer med deres Vero-serie av bærbare PC-er, da PC-ene enkelt kan åpnes med en vanlig skrutrekker, og viktige komponenter som batteri, RAM og lagringsplass enkelt kan byttes ut eller oppgraderes. Det legger til rette for å bruke PC-en lenger, og ikke bytt den ut bare fordi det er for vanskelig å reparere.
Den mest bærekraftige PC-en er den du allerede har. Derfor bør det være lett å vedlikeholde og reparere bærbare PC-er, slik at vi unngår elektronisk avfall mens forbrukerne sparer penger.
Den mest bærekraftige PC-en er den du allerede har.
Derfor bør det være lett å vedlikeholde og reparere bærbare PC-er, slik at vi unngår elektronisk avfall mens forbrukerne sparer penger. Det bør være alles rett å reparere sine egne enheter.
Bærekraft skal ikke være et kompromiss
Behovet for grønnere it-produkter er der, men utvalget drives som normalt av etterspørselen. Undersøkelser viser at klima- og miljøfokuserte produkter er svært viktige for forbrukerne, men pris er fortsatt også avgjørende.
En av grunnene kan være at miljøorienterte it-produkter tidligere ofte har gått på kompromiss med enten design, pris eller ytelse. Nettopp derfor er det avgjørende at produsentene går foran og investerer i å utvikle produkter som ikke bare er mer bærekraftige, men også både brukervennlige og relevante for forbrukerne.
Det handler kort sagt om å skape produkter der miljøtiltakene ikke er valgt på bekostning av noe annet. Bærekraft blir dessverre stadig valgt bor av den jevne forbruker hvis de må gå på kompromiss med for eksempel ytelse. Som bransje er vi derfor først i mål når de bærekraftige tiltakene ikke skiller seg ut, men er standard.
Videre handler det selvfølgelig om å skape produkter som tar seg godt ut. Vi har klart å skape et design med Aspire Vero-serien der vi ikke bruker maling på chassiset av gjenvunnet plast, og der fargespillet i plasten skaper et unikt utseende for hver enkel maskin.
Skritt i riktig retning
Når tech-bedrifter som Acer, med sin plassering som den femte mestselgende PC-produsenten på verdensbasis, går i en grønnere retning, vil de nye tiltakene ha effekt – og det kan inspirere andre til å gjøre det samme.
Det grønne skiftet er et nødvendig skritt i riktig retning, og vi håper andre finner inspirasjon i våre tiltak.
Det grønne skiftet er et nødvendig skritt i riktig retning, og vi håper andre finner inspirasjon i våre tiltak. Vi er alle på den samme reisen. Samtidig er det avgjørende at bedriftenes tiltak er oppriktige og langsiktige. For oss er Acer Vero-serien ikke en enkeltstående hendelse, men et bilde på hvordan fremtidens PC-er, skjermer og tilbehør får et mindre miljøavtrykk.
Kunnskapen, forbedringene i forsyningskjeden og produksjonsprosessene som utvikles i forbindelse med Vero-serien, vil spre seg i resten av Acers produksjon og dermed viderebringe de gode tiltakene til flere forskjellige produktserier, så også andre kundesegmenter kan velge mer miljøbevisste produkter.
Henrik Frydahl, administrerende direktør i Acer Norden