TEST: Acer Easy Store H340 - Rimelig Windows Home Server
Windows Home Server-maskiner har den senere tid vært mangelvare på det norske markedet. Det har Acer gjort noe med.
Mens det har vært mye snakk om nettverksdisker har Windows Home Server falt utenfor radaren. I Norge har man i senere tid hatt problemer med å finne gode produkter. Tidligere hadde HP og Fujitsu sine modeller på det norske markedet, samt at man har enkelte norske aktører som har bygget vanlige stasjonære pc-er levert med Windows Home Server-operativsystemet. Vi har sett en rekke andre aktører levere maskiner i en del andre land, og da også i mer kompakte, elegante og tilrettelage kabinetter enn en vanlig stasjonær pc.
HP har annonsert at deres server vil komme tilbake til det norske markedet innen utgangen av året, men akkurat nå er Acer den eneste alternativet.
LES OGSÅ: Windows Home Server fra HP tilbake
Windows Home Server
Vi kan kort oppsummere hva Windows Home Server er, og hva som skiller det fra noen av de mest aktuelle nettverksdiskløsningene på markedet.
Windows Home Server er et operativsystem basert på Windows Server 2003. Microsoft har imidlertid skjult kompleksiteten og lagd et svært enkelt administrasjonsgrensesnitt. Man trenger ikke rare kunnskapene om nettverk og nettverkslagring for å ta i bruk løsningen. Har man imidlertid litt ekstra kunnskap om nettverk og Windows Server kan også dette utnyttes. Man har mulighet for å benytte Remote Desktop mot tjeneren og da få tilgang til skrivebordet, og videre installere programmer og tjenester, samt gjøre konfigurasjoner, som ikke er en «offisiell» del av Windows Home Server.
Tjenestene Windows Home Server tilbyr er, ved siden av generell lagring på nettverket, muligheten for sikkerhetskopiering av Windows-maskiner i nettverket, overvåking av status for blant annet antivirus og oppdateringer for maskinene i nettverket, skriverdeling, fjerntilgang til filer og mediedeling. Når det gjelder klientdelen, som blant annet inneholder sikkerhetskopieringsfunksjonaliteten og gir status for overvåking, er ikke denne tilgjengelig for Windows 7 i skrivende stund.
Windows Home Server er basert på Windows Server, men man trenger ikke være redd for innviklet konfigurasjon. Det meste styres via Windows Home Server Console, men for mer avanserte brukere kan man også administrere via Remote Desktop. (Trykk for større bilde) |
En Windows Home Server-løsning gjør det enkelt å sikkerhetskopiere pc-ene i hjemmet. |
I tillegg til grunnfunksjonaliteten finnes det en rekke tillegg designet for Windows Home Server. En del produsenter har en del tilleggsløsninger på plass fra fabrikk, for eksempel DNLA/UPnP AV-medietjener og Apple Time Machine-støtte. En god ressurs er nettstedet www.wegotserved.com og www.whsplus.com. Her finner du en rekke tillegg du kan installere, innenfor en rekke forskjellige kategorier. Man finner også mulighet for en rekke løsninger man også har på nettverksdisker, men om så i bedre versjoner. Man har blant annet mulighet for ftp-tjener, bittorrent-klient (da f.eks. via µTorrent), binær usenet-klient (nzb), bloggløsninger (f.eks. via Wordpress), Squeezebox-tjener og mye annet. Noen tillegg kan være kommersielle, men svært mange er gratis.
Man skal også huske at tjenester i form av vanlige programmer som ellers kjører under Windows og Windows Server kan være en mulighet – da i form av at man bruker Remote Desktop mot maskinen og installerer via vanlig installasjonsrutine. «Ulempen» med slike løsninger blir at de ikke kan administreres via det vanlige administrasjonsgrensesnittet for Windows Home Server, som også kan kjøres fra en klient-pc i nettverket.
LES OGSÅ:
Atom-basert
Tidligere har mange av Windows Home Server-maskinene være basert på de enkleste prosessorene fra AMD og Intel, som for eksempel Sempron og Celeron. Strengt tatt er det ikke så mye prosessorkraft som kreves av slike systemer i utgangspunktet, men hvilken prosessor man har kan påvirke noe for hvilke tilleggstjenester man kan kjøre. For eksempel kan en programvare for streaming av video og lyd tilby muligheter for transkoding, men det krever samtidig at prosessoren er kraftig nok til å gjøre det i sanntid.
Acer har valgt å benytte Intels Atom 230-prosessor på 1,6 GHz. Dette er praktisk talt den samme prosessoren som man finner i en rekke minibærbare, som for eksempel i Asus Eee PC-serien. Fordelen med denne prosessoren kontra for eksempel AMD Sempron og Intel Celeron blir et lavere strømforbruk, som igjen tilsier lavere varmeutvikling. Det er også en rimelig prosessor som gir mulighet for et rimelig hovedkort.
Når det gjelder ytelsen til prosessoren er den tilstrekkelig for de aller fleste. Ser man det opp imot nettverksdisker (NAS) er dette en prosessortype man finner i egentlig ganske kostbare og svært raske løsninger. Den eneste flaskehalsen vi klarer å se er i de tilfeller hvor det skulle være aktuelt med transkoding av video, men samtidig tror vi det er et bruksområde som er aktuelt for ganske få – man får da eventuelt konvertere videofilene manuelt. Med det sagt, vil også Celeron- og Sempron-prosessorer kunne få problemer med slike oppgaver.
Når det gjelder støynivå må vi dette omtales som absolutt godkjent. Hvilke harddisker man eventuelt velger å uvide kapasiteten med vil kunne påvirke støynivået. Acer bruker i utgangspunktet harddisker fra Seagate, men man kan utvide med harddisker fra andre produsenter.