PÅ KRYSS OG TVERS: Adobe Lightroom Mobile fungerer på tvers av plattformene. Her er Sony a6300 brukt til å ta bilder i Raw-format som bearbeides både på iPad og Android, i dette tilfellet en Samsung Galaxy S7 Edge. (Foto: Macworld-redaksjonen)

Lightroom: Raw for iOS, Raw-kamera for Android

Adobe tilbyr endelig Raw-redigering både på iOS- og Android-plattformen, samt kamera-funksjon i Lightroom Mobile. Men Android er fortsatt litt foran.

Publisert Sist oppdatert

Brukere av iPhone og iPad kan endelig glede seg over at de nå får overføre bilder som er tatt i Raw-format, til sine iOS-enheter, uten å måtte konvertere bildene til JPEG-format først. Kjekt for dem som vil bearbeide sine Raw-bilder allerede ute i felten.

Dessuten har både iOS- og Android-brukere nå fått en kamera-funksjon innebygd i Lightroom, slik at de kan fotografere direkte fra Lightroom-appen.

Men bare Android-brukerne kan fotografere i Raw-format fra sin mobil. Apple støtter åpenbart fortsatt ikke Adobes generiske Raw-format DNG – også kalt det digitale negativ-formatet – godt nok (eller i det hele tatt) til at man kan fotografere i det med sin iPhone eller iPad, men må nøye seg med å fotografere i JPEG-format.

Android-versjonen av Adobe Lightroom ligger altså fortsatt et steg foran iOS-versjonen.

Betydelig oppgradering

Likevel representerer oppdateringen som nå er lagt ut, et betydelig fremskritt – og kanskje mest nettopp for iOS-brukerne.

Begrunnelsen for vår påstand er at den viktigste målgruppen for Adobe Photoshop Lightroom tross alt er fotoentusiaster og profesjonelle fotografer, ikke forbrukere og amatørfotografer.

Dette betyr at en betydelig del av Lightroom-brukerne foretrekker å bruke entusiast- og proff-kameraer, mens mobilkamera er noe som disse fotografene bruker mer sporadisk enn til planlagt fotografering – og kanskje mest i sosial sammenheng.

Derfor tror vi at hovedmålgruppen synes det er viktigere at man på iOS-plattformen nå tross alt får muligheten til å importerte sine bilder i RAW-format fra profesjonelt kamera enn at man kan fotografere med mobilen i Raw-format.

Raw-støtten i Lightroom-appene for iOS og Android samsvarer for øvrig med den støtten man finner i Lightroom for PC og Adobe Camera Raw når det gjelder hvilke kameraer som supporteres.

Den komplette – og ganske lange – listen over kameraer som er støttet, finner man her

Førsteinntrykket

Vi har ikke rukket å teste ut de nye Lightroom-versjonene for iOS og Android skikkelig ennå, men førsteinntrykket fra litt feriebruk er bra.

Den store fordelen vil nok mange oppleve å være det faktum at man nå kan redigere sine Raw-bilder «ute i felten» på en skjerm i 8-10-12-tommersklassen, og det uten først å måtte konvertere bildene til JPEG-format. Android-brukerne har riktignok hatt denne muligheten siden i januar.

Jeg fikk anledning til å prøve løsningen både med en 9,7-tommers og en 12,9-tommers iPad Pro. Blant annet tok jeg en del bilder med Sony a6300 i både JPEG- og Sonys Raw-format, og i motsetning til tidligere kunne begge formatene nå importeres direkte inn på iPad-ene ved hjelp av Apples SD-kortleser for iOS.

LIGHTROOM PÅ IPAD: Skjermdump fra en samling oppsynkroniserte bilder på en iPad Pro 9,7-tommer.

Man har tilgang til effektive Raw-redigeringsmetoder som for eksempel å endre hvitbalansen, noe man ikke får gjort på en JPEG-fil – selv om man naturligvis kan endre fargetoner også i JPEG-bilder, men ikke på samme effektive og «ikke-destruktive» måte som man endrer hvitbalansen i en Raw-fil.

Photoshop-bruker vil dessuten trolig sette stor pris på at man under redigering i Lightroom på et nettbrett nå kan gjøre omtrent som med Photoshop på en Mac eller PC: Man kan redigere bare innenfor et utvalgt område av bildet.

Hvis man ønsker å gjøre et bilde lysere eller mørkere i et enklere bildebehandlingsprogram, som for eksempel Apples eget Bilder-program, blir hele bildeflaten enten lysere eller mørkere. I nye Lightroom for iOS og Android kan man markere en del av bildet, og endringene blir bare gjort i dette feltet.

LIGHTROOM-KAMERA: Her er en skjermdump fra Lightroom Mobile brukt som kamera på en Huawei P9-mobil. Øverst ser vi at man fotograferer i Adobes Raw-format, DNG.

Men får riktignok ikke gjort så nøyaktig utvalg som i Photoshop. Man får markert en del av bildet der markeringen vises med et rødt lag over den markerte delen av bildet, og det blir en viss uttoning mot de nærmeste omgivelsene. Men jeg opplevde at det fungerte bra når for eksempel et ansikt på den ene siden av bildet var havnet i skygge. Da kunne man lysne denne delen av bildet på en måte som ser ganske naturlig ut.

Bildene man importerer til nettbrett eller mobil, synkroniseres for øvrig som andre bilder i Lightroom-synkroniseringen mellom iOS, Android, Mac og Windows-PC. Det betyr at når man kommer hjem, kan man umiddelbart plukke opp bildene og bearbeide dem videre på Mac eller PC.

Jeg opplevde også at løsningen faktisk fungerer ganske sømløst mot Apples eget Bilder-program. Nyttig for dem som gjerne vil lagre en del av bildene sine i Bilder/Photos med begrunnelsen at det gjør det svært enkelt å vise bilder og lysbildeshow på en TV tilknyttet en Apple TV-boks.

Dette gjøres ved at man i Lightroom for iOS får tilgang til en kommando som lagrer bildet i den såkalte kamerarullen på iPad-en eller iPhone-en. Dermed dukker bildene også opp i Bilder-programmet på Mac-en hvis man har satt opp synkronisering via iCloud.

Her ligger det en kime til interessante arbeidsflytløsninger for kreative fotografer og fotoentusiaster som ikke er så opptatt av å reise murer mellom konkurrerende løsninger.

Den nye iOS-utgaven av Ligthroom Mobile har versjonsnummer 2.4.

Lightroom som kamera

Begge de to versjonene, altså både for iOS og Android, byr også på muligheten av å fotografere med mobilen direkte fra Lightroom Mobile-appen. Med andre ord at man bruker kameramodulen i Lightroom i stedet for standard-kamera-appen som følger med mobilen – eller en av de mange alternative kamera-appene som er tilgjengelig.

Hva er vitsen med å bruke Lightroom til å ta mobil-bilder med fremfor andre kamera-apper? Løsningen må jo by på noen fordeler og helst ingen ulemper?

REDIGERING: Her er man i redigeringsmodus i Lightroom Mobile på iPad Pro.

Den ene ulempen jeg har sett så langt, er at det tar lengre tid å aktivere Lightroom-kamera-appen enn den innebygd standard-kamera-appen når mobilen er i dvalemodus. Både fra iPhone, iPad og Android-enheter kan man starte kamera-appen direkte fra hjem-skjermen uten å «slå på» mobilen først.

Om denne innsigelsen er relevant, varierer sikkert sterkt fra bruker til bruker. Noen av oss er opptatt av å fotografere spontane øyeblikk og vil ha kameraet klart umiddelbart, andre fotograferer i mer bedagelig tempo og fotograferer helst i situasjoner de har full kontroll over.

Da er det kanskje viktigere å se på om kamerafunksjonene i Lightroom-appen er bedre og byr på flere justeringsmuligheter og kreative egenskaper enn standard-kamera-appen – eller andre konkurrerende kamera-apper?

På iOS-siden merker vi oss at Lightroom byr på ordentlig hvitbalansekontroll, noe den innebygde kamera-appen til iPhone og iPad ikke har. Eksponeringsjusteringen gjøres via en tall-basert skala (EV-verdi?) i stedet for bare lysere og mørkere. Ellers har man ett valg ekstra i antall sekunders ventetid på selvutløseren og omtrent jevnbyrdig antall forhåndsoppsett – flatt, kontrastfylt, sort/hvitt-opptak og så videre.

Android-versjonen er nok mer spennende. Her kan man velge mellom vanlig JPEG-format og Adobes Raw-format DNG, og er man ikke fornøyd med innstillingsvalgene i Auto-modus, kan man svitsje til en såkalt Pro-modus. Da får man tilgang til manuelle justeringer av lukkertid, lysfølsomhet (ISO), hvitbalanse og fokus – det siste er kjekt blant annet ved makrofotografering, ser det ut til.

Andre egenskaper

Av andre egenskaper ved Adobe Lightroom Mobile nevner vi at iOS-brukere under bilderedigeringen kan sette fokus på bestemte deler av bildet, og det er også mulig å bruke hurtigtastene på tastatur som er tilkoblet iPad til å legge på opphavsrettsinformasjon på importerte bilder og slå på objektivprofiler, dersom kamera og objektiv er støttet.

Lightroom Mobilefor iOS 2.4 kan lastes ned gratis via iOS App Store, for henholdsvis iPhone og iPad.

Lightroom Mobile for Android 2.1 kan lastes ned gratis fra Google Play her

Vær oppmerksom på at man må ha et Adobe Creative Cloud-abonnement som inkluderer Adobe Photoshop Lightroom for Windows eller Mac for å full nytte av synkroniseringsmulighetene og funksjonene i Lightroom Mobile, selv om selve appeen er gratis.

Det rimeligste abonnementet er den såkalte Fotografering-planen til 117,50 kroner per måned inklusive mva. Da får man tilgang til Adobe Photoshop Lightroom CC og Adobe Photoshop CC. Dette er en såkalt ettårsplan med månedlig betaling. Det betyr at man binder seg for ett år, men betaler via trekk fra kredittkort hver måned.

Det mest populære alternativet er fullt Creative Cloud-abonnement med over 20 skrivebordsprogrammer, inklusive Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, Dreamweaver og After Effects, for 590 kroner i måneden.

Det finnes også flere andre abonnementstyper samt spesialtilbud for bedrifter, studenter og lærer samt skoler og universiteter.

For dem som ikke har benyttet Adobes abonnementsløsninger, nevner vi at programvaren kan installeres både på Windows-PC og Mac, og at den kan installeres på flere maskiner, men at man via av- og pålogging via internett gir Adobe mulighet til å sørge for at programvaren bare brukes på én datamaskin om gangen.