Adobe supplerer 2015-årgangen med bildebank
2015-årgangen av Creative Cloud er den største oppdateringen til nå av Adobes kreative programvare. Samtidig lanserer Adobe bildebanktjeneste.
Adobe Stock er navnet på den nye bildebanktjenesten, som gir tilgang til over 40 millioner fotografier, grafikk og illustrasjoner.
Tjenesten er et resultat av Adobes oppkjøp av den frittstående bildebanktjenesten Fotolia. Oppkjøpet ble kjent i januar i år og kostet Adobe rundt 6,2 milliarder kroner.
Bilder og illustrasjoner som man henter ned eller kjøper fra Adobe Stock, vil kunne brukes royalty-fritt i alle slags prosjekter.
Creative Cloud-abonnenter kan hente bildene fra Adobe Stock direkte inn i sine programmer. Dette gjelder Photoshop CC, InDesign CC, Illustrator CC, CC Premiere Pro og After Effects CC.
Kjøper man ett enkeltbilde, er prisen 75 kroner inklusive mva.
Man kan også kjøpe et abonnement som knyttes til Creative Cloud-abonnementet for 230 kroner ekstra i måneden. For dette får man inntil 10 bilder i måneden. Trenger man flere i en måned, får man kjøpt disse for 23 kroner per stykk.
Bedrifter med stort forbruk av illustrasjonsbilder kan kjøpe et abonnement på 750 bilder i måneden for 1190 kroner pluss mva. Bilder utover de 750 vil koste sju kroner per stykk.
Det finnes også andre abonnementsløsninger.
Kaster ut gammel kode
Alle de 15 hovedprogrammene for Mac og Windows-PC i Adobe Creative Cloud-pakken kommer med større og mindre nyheter, endringer og forbedringer i 2015-utgaven.
Størst forandring, i hvert fall under skallet, er skjedd med videoeffektprogrammet After Effects. Programmet har vært basert på kode som daterer seg så langt tilbake som til 1991. – Adobe har brukt to og et halvt år på å skrive om all koden på nytt, opplyser Max Hagelstam, en av Adobes nordiske produktspesialister.
– Programmet ble opprinnelig skrevet i en tid da alt måtte gjennom en tung rendringsmotor. Nå trengs ikke det. Resultatet er at alt går mye raskere, og all caching er kraftig optimert, sier Hagelstam.
Men Adobe er allerede i gang med ytterligere forbedringer av After Effects som ikke ble med i denne versjonen. Noe av det viktigste er støtte for Apples nye grafikkrammeverk Metal, som Adobe demonstrerte på Apples store utviklerkonferanse nylig.
Nå også for Android
En annen nyhet fra Adobe er at flere av mobil- og nettbrettappene nå også kommer for Android. Hittil har Adobe fokusert på Apples iPhone og iPad når det gjelder apper, som Adobe etter hvert har lansert et stort antall av.
I første omgang kommer fire av de mest populære Adobe-appene nå for Android, med flere etter hvert.
– Mange kreative bruker også Android, fastslo produktspesialist Johan Lopes Helgesson nøkternt da Adobe CC 2015-årgangen ble presentert for norsk fagpresse.
Sømløst gjennom sky-synkronisering
Hovedbudskapet fra Adobe nå er at selskapets grafiske løsninger fungerer sømløst sammen, med synkronisering gjennom skytjenesten Creative Cloud – Adobe CC. For eksempel sørger den nye løsningen Adobe CreativeSync for at alle skrifttyper og oppsett er likt på alle enhetene man bruker.
Produktspesialist Tommy Luhtanen demonstrerte hvor enkelt det nå er for kreative brukere å begynne å utarbeide en illustrasjon, et grafisk element eller til og med en komplett layout på sin mobil eller nettbrett, for så å komme hjem til sin stasjonære eller bærbare PC eller Mac og jobbe videre med materialet der.
Alt er «ferdig-synket» på forhånd. Man trenger ikke å styre med filoverføring og har ingen risiko for versjonskonflikter og den slags problemer.
I webdesignprogrammet Dreamweaver blir responsiv design stadig forbedret, med automatisk tilpassing av websidene avhengig av hva slags enhet man leser dem på.
Gjennom en funksjon kalt Extract kan webdesignere nå hente kode direkte fra elementer i websidemaler som er designet i Photoshop, slik at det blir lettere å bevare designen «piksel-perfekt» fra Photoshop til Dreamweaver.
Grafikkprosessor-utnyttelse
Adobe Illustrator er nå blitt bedre i stand til å utnytte grafikkprosessoren i datamaskinen til raskere rendring, og Illustrator-brukere kan nå zoome inn til hele 65.000 prosent forstørrelse, ti ganger mer enn i forrige versjon.
Også Photoshop har fått mer effektiv utnyttelse av grafikkprosessoren.
Blant de øvrige nyhetene er et Dehaze-filter som kan brukes til både å fjerne og legge på tåke- og dis-effekter i bilder. Filteret, som Adobe har demonstrert tidligere, er blant RAW-filtrene i Photoshop og finnes også i den nye Lightroom-versjonen.
250 Premiere Pro-forbedringer
Videoredigerere som bruker Adobe Premiere Pro CC kan også jobbe enklere ute i felten med redigeringsideer på mobil og nettbrett og fortsette på større datamaskin på jobben eller hjemme i Premiere Pro.
Sistnevnte har fått hele 250 forbedringer, og mye dreier seg om farge og fargekorreksjon. Blant annet er det kommet et nytt arbeidsområde kalt Color. På Lightroom-inspirert vis bidrar dette til at det er lettere enn før å sikre seg mot at fargejusteringer fører til at videobildet «sprekker opp».
Adobes 2015-oppdatering er nå gratis tilgjengelig for nedlasting for alle som har tegnet Creative Cloud-abonnement. Har man mange Adobe CC-programmer installert, må man regne med at installasjonen tar en del tid.
Vi kommer tilbake mer mer om flere av nyhetene når vi har fått prøvd dem ut skikkelig.