STARTBILDET: Amr Elshamy heter den egyptiske fotokunstneren som har vært så heldig å bli utvalgt til å prege oppstarten av Photoshop 2017. Bildet har Adobe hentet fra sitt brukersamfunn Behance. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Photoshop lettere å lære

Photoshop 2017 er her, og nå skal dette ganske komplekse bildebehandlingsprogrammet bli lettere å lære.

SAN DIEGO: «Alle» bruker Adobe Photoshop, og alle som bruker det, skryter av hvor mange muligheter programmet byr på. Men mange sliter også med at alle mulighetene gjør programmet uoversiktlig og vanskelig å lære.

På den store Adobe Max 2016-brukerkonferansen i San Diego i California, der 10.000 Adobe-brukere var samlet, lanserte Adobe den nye versjonen av bildebehandlingsprogrammet, Photoshop 2017.

Ingen aha-opplevelse i år

I utgangspunktet så det ut til å være lite nytt i Photoshop denne gang. Tidligere har Adobe gjerne sørget for at hver nye versjon av Photoshop har inneholdt minst én oppsiktsvekkende blikkfangsnyhet. Typisk i senere år har vært funksjoner som har gjort det enkelt å fjerne uønskede elementer i et bilde, der innebygd intelligens i programmet har sørget for at programmet greier å rekonstruere bakgrunnen bak objektet som er blitt fjernet.

Under lanseringen i San Diego var det ikke så stor wow-faktor rundt Photoshop denne gang, selv om det var mange av dem i andre sesjoner. Til gjengjeld høstet Adobe applaus for budskapet om at nå er lærekurven senket for nye brukere.

Ikke minst skal forbedringene i brukergrensesnittet sørge for at det blir lettere for nye brukere å finne frem til verktøyene i Photoshop og å lære seg å bruke dem.

Samtidig skal forbedringene i brukergrensesnittet bidra til at erfarne Photoshop-brukere nå får gjort jobben raskere enn før. Blant annet er det en del funksjoner som krever færre klikk enn tidligere.

Ellers inneholder den nye Photoshop-versjonen forbedringer av en del av funksjonene som er blitt innført i nyere tid, noe som kanskje kan ses på som en aldri så liten innrømmelse fra Adobes side av at ikke alle nyheter som lanseres, er helt ferdigutviklet på lanseringstidspunktet. Til Adobes forsvar kan man jo anføre at programvareutvikling er en kontinuerlig prosess.

100 nye maler

Nytt i 2017-utgaven av Adobe Photoshop er at når man vil starte et nytt dokument (Fil > Ny…), får man frem et vindu med en rekke maler.

MANGE MALER: Adobe har lagt inn nærmere 100 maler som man kan ta utgangspunkt i når man begynner bildebehandlingen i Photoshop 2017. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Her kan man velge blant forhåndsdefinerte formater og oppløsninger avhengig av om man vil jobbe med fotografier som skal skrives ut på fotopapir i forskjellige størrelser, om det er et bilde som skal benyttes i en trykksak eller på web, om man akter å lage en kunstplakat eller et bilde som er myntet på visning på en mobiltelefon, eller om man vil jobbe med et bilde som skal inngå i en videovisning.

Man får også opp en oversikt over formatene på de siste bildedokumentene man har jobbet med.

Forbedring av funksjoner

I senere tid har Adobe introdusert flere nye funksjoner i Photoshop som nå er blitt forbedret i 2017-utgaven.

Dette gjelder blant annet funksjonen Skriftsamsvar, som hjelper til med å finne skrifttyper som i størst mulig grad ligner på skriften som er med på elementer i bildet, for eksempel en plakat som er blitt med i bildet.

Ansiktstilpasset Gjør flytende-funksjonen er også forbedret. Her kan man gjøre endringer av elementer i et ansikt, for eksempel størrelsen på øynene, nesen, munnen og ørene, omgjøre et surt fjes til et blidt og smilende fjes og så videre. Løsningen kan nok misbrukes til å lage karikaturer av folk, men endringene som kan gjøres, er moderate i forhold til enkelte moroprogrammer som har eksistert på dette området opp gjennom årene. Det er nok spesielt innenfor reklamedesign at dette er en nyttig funksjon. I mediene er nok dette et fy-fy-verktøy.

Funksjonen Velg og masker står også på listen over forbedringer av forholdsvis nye funksjoner, med Mangekantet Lasso som nytt verktøy på verktøylisten.

Raskere søk

I tillegg har den nye Photoshop-utgaven fått forbedret søkemotor som skal gjøre det både lettere og raskere å søke opp hjelpemidler på nettet, der man blant annet har rask tilgang til materiale som nybegynnerguide, brukerhåndbok og mer spesifikke opplæringsprogrammer.

ÅPNINGSSKJERMBILDET: Når man starter Photoshop 2017, får man opp en oversikt over de siste bildene man har arbeidet med, kjekt siden man ofte skal jobbe videre der man slapp. Adobe promoterer også bildedatabasen Adobe Stock stadig sterkere. (Skjermdum
ÅPNINGSSKJERMBILDET: Når man starter Photoshop 2017, får man opp en oversikt over de siste bildene man har arbeidet med, kjekt siden man ofte skal jobbe videre der man slapp. Adobe promoterer også bildedatabasen Adobe Stock stadig sterkere. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Den økte hastigheten på søk hjelper også dem som ønsker å benytte Adobe bildebank-tjeneste Adobe Stock til å finne illustrasjonsmateriale de kan bygge inn i sine prosjekter. Her jobber Adobe med maskinlæringsteknologi som vi kommer tilbake til en i annen artikkel.

Designere som bruker Photoshop til deler av sine prosjekter, kan glede seg over at programmet har fått to nye Open Type SVG-fonter, Trajan Coloro Concept og EmojiOne Font. Dette er skrifttyper som brukes blant annet når man ønsker å eksperimentere med farger og graderinger i tekstelementer, eller når man vil jobbe med emoji-symboler.

I tillegg er det en del mindre endringer i andre verktøy og funksjoner i Photoshop 2017.

Prosjekt Felix

Adobe har også lansert Project Felix, et prosjekt som bare er i sin spede begynnelse, men som skal fremskaffe verktøy som gjør det mye lettere enn i dag å jobbe med 3D-elementer i bildene. «Fotorealistiske resultater uten 3D-ekspertise» er slagord for prosjektet.

Abonnementsplaner

Adobe Photoshop er kun tilgjengelig som abonnementsløsning.

Den rimeligste pakken er Creative Cloud-fotoplan, som koster 117,50 kroner per måned inklusive mva. Planen betinger at man tegner abonnement for ett år. I pakken inngår også Adobe Photoshop Lightroom, nyttig program for enklere bildebehandling og for å administrere store bildesamlinger.

Ønsker man tilgang til hele Adobes samling av designapplikasjoner, kan man tegne et fullt Creative Cloud-abonnement, som nå koster 590 kroner i måneden, forutsatt årsavtale. Da får man foruten Photoshop også tilgang blant annet til videoredigeringsprogrammet Premiere Pro, videoeffektprogrammet After Effects, illustrasjonsprogrammet Illustrator, layoutprogrammet Indesign, webprogrammet Dreamweaver og en rekke andre programmer for design og webutvikling.

Adobe har lagt ut et stort antall mobilapplikasjoner og -tjenester. Disse er gratis tilgjengelig, men fullt utbytte av dem får man først når man bruker dem i tilknytning til sine Mac- og Windows pc-versjoner av Photoshop, Lightroom og andre Adobe-programmer. Dette gjelder for eksempel for Adobe Lightroom for mobile tjenester, Adobe Photoshop Fix og Adobe Photoshop Mix – for henholdsvis retusjering og bilderedigering på mobil og nettbrett – og en del andre apper.

Alle de kreative Adobe-programmene kan også anskaffes i andre pakkeløsninger, for eksempel for elever og studenter, lærere og forelesere, for små og store bedrifter og offentlig sektor. Noen av disse abonnementsløsningene er basert på faste listepriser, mens andre tilpasses den enkelte bedrift eller offentlige etat.

Adobe har dekket en del av kostnadene for redaksjonens reise til Adobe Max-konferansen i San Diego.