KOMMENTAR:

BØRSURO: Med Nvidia i spissen faller børsene. Spørsmålet er om det kun er kortsiktig gevinstsikring, eller om det er noe dypere vi skal få bli vitne til i tiden som kommer. (Foto: Nvidia)

Nvidia-bekymring knuste aksjen

Nvidia-aksjen falt tirsdag 279 milliarder dollar i verdi. Det er det største verdifallet for noe amerikansk selskap noensinne. Fallet tilsvarer 2991 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Man kan godt si at børsutviklingen til Nvidia er en målestokk for troen på AI globalt.

September er samtidig kjent for å være en mørk måned for aksjeverdier. Det samme gjelder oktober. De største børskrakkene i historien har kommet på høsten.

Tirsdag meldte nyhetsbyrået Bloomberg at det amerikanske justisdepartementet hadde sendt Nvidia en stevning, knyttet til bekymring om selskapets opptreden knyttet til konkurranse.

Bakgrunnen er at man er bekymret for om chip-produsenten gjør det vanskelig å bytte til andre leverandører, og at de etter sigende skal straffe kunder som ikke eksklusivt bruker Nvidias brikker for kunstig intelligens.

Reuters refererer en talsperson fra Nvidia slik:

– Nvidia vinner på fortjeneste, som gjenspeiles i våre benchmark-resultater og verdi for kunder, som kan velge den løsningen som er best for dem.

Stevningen kommer på et spesielt følsomt tidspunkt for AI-relaterte selskaper. Investorer verden over revurderer for tiden hva de kan vente av disse selskapene, samtidig som bekymringer om treg avkastning på grunn av store investeringer preger situasjonen.

Og det hele trakk med seg børser både i Asia og nå I Europa. Oslo Børs inkludert. Det forteller at bildet også er større.

Sikring av gevinst

Med denne bakgrunnen var det for mange investorer tid for å innløse gevinst. Dermed falt også aksjen 9,5 prosent mens børsene var åpne, og nye 1,5 prosent i handelen etter stengetid.

Og det hele trakk med seg børser både i Asia og nå i Europa. Oslo Børs inkludert. Det forteller at bildet også er større.

Oljeprisen har de siste dagene falt etter at OPEC-landene i forrige uke ga utrykk for at de kommer til å øke produksjonen av olje. Det er dessuten flere sentrale økonomiske tall fra USA som er ventet den nærmeste tiden. Inkludert renter.

Dagens Næringsliv (DN) har snakket med sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i investeringsbanken Eika.

– Den internasjonale konjunkturoppgangen er over. Nå er det et helt annet spill, sier Andreassen til DN.

Veddemål

Han tenker på renter. DN peker på at det bare er et par uker til verdens ledende sentralbanker skal i ilden med nye rentebeslutninger. I USA ventes det at Federal Reserve presenterer sitt første kutt denne måneden.

– Det du egentlig vedder på nå, er om sentralbankfolk tar til fornuften og senker rentene massivt. De er allerede på etterskudd. Ingen annen kraft i verden kan hindre en global nedtur, sier Andreassen til DN.

Det er med andre ord mange forhold som skaper bekymring.

Når Nvidias aksjeutvikling er så tett knyttet til troen på AI globalt, er det også noen som melder seg på og peker på at kunstig intelligens er mer enn Nvidia.

Finansrådgivningsselskapet DeVere Groups toppsjef Nigel Green er en av dem. Han sendte i dag tidlig norsk tid ut en pressemelding «For immediate release».

Vil ikke avskrive Nvidia

– Etter hvert som bekymringene øker for at den lovede AI-revolusjonen kan ta lengre tid enn ventet, revurderer noen investorer de høye verdsettelsene. Men dette er ikke tidspunktet for å avskrive Nvidia, skriver Green i meldingen.

Han mener at til tross for den siste uroen, forblir Nvidia i forkant av AI-revolusjonen. Han har åpenbart en del investorer i sine bøker som selger unna Nvidia-aksjer, og slår et slag for at et aksjefall også gir en gunstig kjøpsmulighet, til en rabatt.

Det er både frykt og grådighet som styrer aksjemarkedene. Det er sterke krefter.

Men det fordrer nettopp at man har troen på at Nvidia er der de skal være for AI, og at ikke blant annet konkurranselovbrudd skal hefte ved selskapet fremover.

– Nvidia er fortsatt opp 118 prosent for året. Markedet kan reagere på kortsiktige bekymringer, men Nvidias rolle i fremtiden for AI forblir solid. Dette fallet bør sees på som et midlertidig tilbakeslag, ikke et tegn på redusert relevans, skriver deVere-sjefen.

Og han bygger ut.

Frykt og grådighet

– Utover Nvidia, er dette også et øyeblikk for å vurdere det bredere AI-økosystemet. Selv om Nvidia er en nøkkelaktør, er AI-revolusjonen en mye større historie som involverer en rekke selskaper.

– Produsenter av halvledere, AI-programvareutviklere, skyleverandører og utallige andre selskaper er klare til å dra nytte av økende AI-adopsjon på tvers av sektorer. Den nylige nedgangen i AI-relaterte aksjer gjenspeiler kortsiktig frykt, men gir langsiktige muligheter, kommenterer Green.

For øyeblikket er det vanskelig å se verdien kunstig intelligens skaper for selskapene som bruker dette. Kanskje bruker de det ikke riktig, kanskje er løsningen ikke gode nok, kanskje er det for vanskelig å lære seg dette. Kanskje er ikke virksomheter gode nok på endringsledelse og omstilling, og kanskje er det for mange forhold på en gang som påvirker at inntjeningen fra AI går tregt.

Husk: Det er både frykt og grådighet som styrer aksjemarkedene. Det er sterke krefter.