MACWORLD

Foto: Apple

Dette er macOS Sequoia

iPhone-speiling er nå mulig, Passord-appen kommer også til Mac, og smått om senn også AI: Apple Intelligence.

Publisert Sist oppdatert

Apple har begynt skipingen av årets store operativsystem-oppgraderinger, også for skrivebordet og bærbare personlige datamaskiner under Mac-paraplyen. 

Og for Mac betyr det lanseringen av macOS 15 Sequoia. Og ja, nok en gang er os'et oppkalt etter et stedsnavn i California, og denne gangen etter nasjonalparken med de store sypresstrærne med samme navn. 

Ikke like stort er muligens denne oppdateringen av macOS, ihvertfall ikke til å begynne med. Ja, AI vil bli en stor greie fremover - men funksjonene vil først lanseres i USA, trinnvis fra og med neste måned. 

Det vi alle kan glede oss over er iPhone-speilingen, noe som faktisk kan være ganske nyttig. Du får et vindu på Mac'en som er en eksakt gjengivelse av telefonskjermen som du kan styre med mus og tastatur. 

Mens du fjernstyrer iPhone vil dens skjerm være låst - og låser du opp telefonen igjen brytes forbindelsen.

En funksjon du både vil finne på iPhone og iPad med iOS 18 er den nye Passord-appen. Denne funksjonaliteten er nå skilt ut fra Innstillinger-appen og lettere å håndtere og mere oversiktlig. Og den finnes også på macOS Sequoia, og det kan tenkes at du synes at det er enklere å bytte passord som har blitt offer for en datalekkasje fra en datamaskin. 

Apples iCloud-skytjeneste åpner dessuten også for bruk av passord på en Windows-maskin.

En ting vi kan like godt er den nye  vindusfordelingen - noe som har vært mulig også tidligere med utvidelser og som mange på Windows-maskiner tar for gitt: Vinduer kan nå enkelt fordeles til å fylle hele eller halve skjermen, og fremstår da mer likeverdige og ryddigere. Bare dra til kanten av skjermen. 

Og så var det dette med kunstig intelligens, da - eller det som Apple nå har kuppet under AI: Apple Intelligence. Om du har en mac med Apple-chip får du tilgang til AI, men tidligst som en beta-versjon på amerikansk-engelsk senere i år. 

Du får tilgang til verktøyer som hjelper deg fra å skrive og oppsummere tekster, til generativt design som lager bilder for deg slik som Genmoji. Og så kan vi se frem til en ny og bedre Siri - det kommer ikke for tidlig kan vi vel si, men det er selvfølgelig for tidlig til å si om Apple nå endelig lykkes med dette. 

macOS Sequoia har mange andre små og store endringer også, les mere på Apples nettsider her. Oppdateringen er som alltid gratis.