SIKKERHET:

Cyber security sikkerhet. Foto: Pixabay.
AI-SIKKERHET: Stort sett er nordmenn flinke med it-sikkerhet, men ikke når det gjelder kunstig intelligens, hevder NordVPN. (Foto: Pixabay)

Norge er falt til syvende plass innen it-sikkerhet

I studier kommer det frem at verdens bevissthet om personvern og cybersikkerhet fortsetter å forverres.

Publisert Sist oppdatert

Studier viser at sammenlignet med i fjor falt nordmenn fra 4. til 7. plass på den globale rankingen. Folk i Norge vet ingenting om personvernspørsmål når de bruker AI på jobb. (Ingenting? Dristig påstand – red. anm). Sammenlignet med 2023 vet flere nordmenn hva de skal gjøre hvis en hacker krever løsepenger eller hvordan de skal håndtere phishing-angrep.

Dette ifølge ny forskning fra cybersikkerhetsselskapet NordVPN. Nordmenn utmerket seg med mistenkelige strømmetjenestetilbud (98 prosent) og opprettelse av sterke passord (92 prosent), men slet med å identifisere personvernproblemene ved bruk av AI på jobben (4 prosent).

Global undersøkelse

Den årlige National Privacy Test (NPT) er en global undersøkelse som tar sikte på å evaluere folks cybersikkerhet, online personvernbevissthet, og utdanne allmennheten om cybertrusler og viktigheten av data- og informasjonssikkerhet i den digitale tidsalderen. Den samlet 25 567 svar fra 181 land i år.

– Ettersom det digitale trussellandskapet utvikler seg raskere enn noen gang, er det viktig at internettbrukere forstår betydningen av å beskytte sin personlige informasjon. Den nasjonale personverntesten tar ansvaret for å utdanne folk globalt om cybertrusler og utstyre dem med viktige tips for å beskytte seg mot svindel, datainnsamling, overvåking og andre farer på nettet, sier Marijus Briedis, teknologisjef i NordVPN.

Disse landene er blant de beste for personvern på internett og bevissthet om nettsikkerhet: Singapore (62/100), Finland og Litauen (61/100) Tyskland og USA (60/100).

Synkende bevissthet

Årets resultater viste imidlertid at verdens bevissthet om personvern og cybersikkerhet på nett fortsetter å synke de siste årene. 

– Teknologiske fremskritt kan være overveldende for noen mennesker, noe som kan få dem til å slite med å henge med. Bekvemmelighetsdrevne nettapplikasjoner blir mer inngrodde i hverdagen vår, og folk prioriterer ofte brukervennlighet fremfor personvern, og utsetter seg selv for risikoer utilsiktet, sier Briedis.

– Selv om det er bekymringsfullt å se en nedgang i global bevissthet om personvern på internett, bekrefter denne trenden bare det økende behovet for mer utdanning i å beskytte personopplysningene våre på nettet.