LEDER | AI I OFFENTLIG SEKTOR
![MÅ FÅ OPP FARTA: Jonas Gahr Støre er klar for et halvt år frem til valget uten Senterpartiet. Forhåpentligvis setter han fart på arbeidet med å få kontroll på AI-adopsjonen i offentlig sektor. (Foto: Heiko Junge/NTB)](https://image.cw.no/2140278.webp?imageId=2140278&x=0.00&y=5.21&cropw=100.00&croph=77.32&width=960&height=500&format=jpg)
AI springer fortere enn regjeringen
Regjeringen vil starte arbeidet med et nasjonalt forvaltningsapparat for innovativ og ansvarlig bruk av kunstig intelligens. Det er litt krise at det ikke allerede er i gang.
Denne uken la Arbeiderpartiet fram sine politiske prioriteringer som mindretallsregjering. Regjeringen skal se framover, ikke bakover, er mantraet – uten at det nødvendigvis velter så mange kiosker.
Det samme kan sies om selve prioriteringene. Frihet fra Senterpartiet gjør helt tydelig Arbeiderpartiet godt, spesielt å kunne snakke fritt om EØS igjen, men i praktisk politikk er det begrenset endring i ambisjon og retning.
Av politikk på teknologiområdet er det kjente saker som:
- Legge til rette for bruk av helse- og velferdsteknologi
- Heve aldersgrensen på sosiale medier
- Forsterket regulering av tech-giganter
- Redusere skjermbruk i skolen
- Forenkle, effektivisere og digitalisere offentlig sektor
- 80 prosent av statlige virksomheter skal ta i bruk AI i løpet av 2025
Det siste punktet kan det sier mye om. Mange har for eksempel kommentert at det er en utrolig ullen målsetning. Hvordan skal det måles og hva skal det utrette, er spørsmål i hvert fall ikke Computerworld har fått gode svar på ennå.
Dessuten er det en kjent problematikk i offentlig sektor at slike marsjordrer på teknologifeltet raskt fører til innføring for innføringens skyld. Det har en tendens til å kortslutte en organisasjons prioriteringsrekkefølge over hvilke problem det er viktigst å løse først – og sist. Gitt en verden hvor ressursene er begrenset, har det lite for seg å bruke tid og penger på AI hvis det tar oppmerksomhet fra mer presserende oppgaver hvor AI ikke er svaret.
Vi tror det ville vært klokt at et slikt forvaltningsapparat var på plass før det ble formulert prosentmessige målsetninger rundt offentlig sektors bruk av AI.
I det åndedraget er det derfor interessant at regjeringen også ønsker «å starte arbeidet med et nasjonalt forvaltningsapparat for innovativ og ansvarlig bruk av kunstig intelligens».
Vi tror det ville vært klokt at et slikt forvaltningsapparat var på plass før det ble formulert prosentmessige målsetninger rundt offentlig sektors bruk av AI. Uavhengig av det, er det bra at regjeringen både anerkjenner at AI har et stort potensial til å effektivisere offentlig sektor og at dette vil kreve styring og strategi.
De fleste av regjeringens ambisjoner knyttet til digitalisering er på områder som opptar mange – være seg skjermbruk i skolen eller regulering av tech-giganter. Vi har mistanke om at ikke like mange er opptatte av vurderingene staten gjør på bakrommet rundt etikk og bruksområder knyttet til AI. Men det er minst like viktig.
På dette området er det derfor god grunn til å følge regjeringens arbeid tett. Det kommer Computerworld til å gjøre.