Illustrasjon av norsk fjellheim på høsten med en turgåer generert av en datamaskin. Illustrasjon: Marius Arnesen / Midjourney / NRKbeta

AI-bilder med Mac

Bli en van Gogh uten å røre penselen, kun tastaturet.

Publisert Sist oppdatert

Tenker du at din Apple Silicon-baserte Mac egentlig vansmekter av at du kun bruker den til å surfe på nett?

Hvis du har lyst til virkelig å bruke regnekraften til noe så kan du for eksempel bidra til Folding@Home-prosjektet for å finne en kur til sykdommer som COVID-19, kreft, ALS, Parkinsons sykdom, Huntingtons sykdom, eller den vanlige influensaen.

Eller du kan trene opp maskinlærings-modeller med liner.ai for dermed å kunne integrere ML-modeller som kan gjenkjenne objekter automatisk. Litt som når du i iOS eller macOS søker gjennom bilde-biblioteket for å finne din kjære, eller hunden, eller en kombinasjon av disse (med andre ord et bilde der begge er tilstede).

ML-modeller spiller dessuten en viktig rolle når kunstig intelligens skal lage syntetiske bilder. Takket være gigantiske mengder med data som er kodet med tekst og informasjon om hvordan bildet skal maskinleses så kan man nå med kun tastaturet få generert kunstige bilder som både er artistiske, men også komplett troverdige - uten at de noensinne har fantes i den virkelige verden slik syntesen blir presentert.

Et eksempel på et slikt bilde er artikkelbildet, beskrevet av NRK-journalist Marius Arnesen.

Det finnes flere eksempler på modeller og brukergrensesnitt som kan benyttes, også på Mac. Eksempelvis har vi Dall-E, som kan aksesseres fra en nettleser, og så den mer avanserte MidJourney - som har valgt å bruke Discord for tilgang til bildegeneratoren. Begge tjenestene er avgiftsbasert.

Den nyeste versjonen av MidJourney er basert på StableDiffusion, som nå er gjort tilgjengelig som åpen kildekode. Det finnes to macOS-apper som enkelt kan benyttes til å teste dette selv: CHARL-E, og DiffusionBee. Begge disse er super-enkle å installere samt å bruke - ingen teknisk kunnskap er nødvendig.

CHARL-E krever en M1- eller M2-basert Mac, mens DiffusionBee krever en 64-bit Mac, enten Intel eller Apple Silicon. Det finnes også en dedikert versjon for høyoppløselige bilder, som derimot tar lengre tid å generere.

Via NRKbeta