NYHETER:

FOR MS: Tanken er at Microsoft skal få strøm til datasentre og AI-utvikling fra atomkraftverket på Three Mile Island i Pennsylvania. (Foto: Istock)

AI kan puste nytt liv i atomkraftverk

Et kraftselskap i USA vil starte opp igjen et tidligere ulykkesrammet atomkraftverk for at Microsoft skal få nok strøm til å utvikle kunstig intelligens (AI).

Publisert

Planen ble kunngjort fredag av selskapet Constellation Energy, som har inngått en avtale med Microsoft.

Tanken er at Microsoft skal få strøm til datasentre og AI-utvikling fra atomkraftverket på Three Mile Island i Pennsylvania. Anlegget var i 1979 åstedet for USAs verste sivile atomulykke noensinne.

Kraftverket ble stengt i 2019 fordi driften ikke lenger var lønnsom. Men de siste årene har datasentre og utvikling av AI økt strømforbruket flere steder i USA.

Hvis alt går etter planen, kan kjernekraftverket på Three Mile Island starte opp igjen i 2028. Ifølge Microsoft vil anlegget styrke kraftforsyningen i et strømnett som omfatter et stort område øst i USA.

Samtidig vil Microsoft få strøm produsert med en energiform som ikke bidrar til utslipp av klimagasser.

Atomkraft er likevel kontroversielt, blant annet som følge av ulykkesrisikoen. Ulykken i USA i 1979 førte ikke til personskader, men opprydningen kostet over 900 millioner dollar.

Økt strømforbruk til AI-utvikling fører i mange tilfeller til større klimautslipp. Googles utslipp økte kraftig i fjor, delvis som følge av utvikling av kunstig intelligens.

(©NTB)