BEDRE LUFT: Carlsen og Giri under fjorårets turnering.

Skal sikre luftkvaliteten under sjakkmesterskap

Airthings Masters skal sette fokus på live-oppdatert lufkvalitet under turneringen.

Publisert Sist oppdatert

Airthings Masters er startskuddet for Meltwater Champions Chess Tour 2022, som samler de beste sjakkspillerne i verden rundt sjakkbrettet online. Under Airthings Masters settes det spesielt fokus på luftkvaliteten der spillerne befinner seg, ettersom god inneluft kan være helt avgjørende.

Airthings Masters spilles fra torsdag 19. februar til fredag 27. februar og det markerer startskuddet for en lang sesong hvor verdens beste sjakkspillere skal gjøre opp om tittelen Tour Champion frem til siste turnering i november i år. Samtidig vil spillerne og turneringen i år sette fokus på luftkvaliteten - der hvor spillerne sitter.

– Vi tror på å lære opp folk til å forstå hvorfor innendørs luftkvalitet er viktig - da de fleste av oss oppholder seg 90 prosent av tiden innendørs - og med den innsikten kan man selv gjøre tiltak. Luften er ikke noe vi ser, men opplever. Det gjelder for alle, både hvis du er sjakkspiller, men også kontorarbeider, skoleelev eller bare en som oppholder seg mye innendørs. Det er klart at luften påvirker oss og våre kognitive evner til å lære, jobbe og konsentrere oss. Også i den ypperste sjakkeliten vil god inneluft kunne bidra til å holde konsentrasjonen oppe - i de mest avgjørende fasene av spillet - noe de begynner å se, sier Airthings-sjef, Øyvind Birkenes.

Carlsen i fokus

– Jeg forsøker alltid å finne måter jeg kan spille litt bedre på, både ved å holde meg i god fysisk form, deriblant gjennom riktig ernæring, og ved å være godt nok forberedt mentalt. Å sikre at luften jeg puster inn er best mulig, er enda en måte å løfte spillet noen prosent på, noe som spesielt kan ha betydning når vi ikke sitter samme sted og spiller, sier Magnus Carlsen.

Under Airthings Masters er fokuset på inneluften der sjakkspillerne befinner seg. Når CO₂-nivåene bygges opp i rom uten god nok utlufting, som en følge av at spillerne puster inn og ut, kan det føre til lavere produktivitet, slapphet og hodepine samt dårligere konsentrasjon og beslutningstaking - noe som er helt vesentlig for sjakkspillere. Faktisk har forskere sett at at beslutningstakingsevnen avtar når CO₂-nivåene stiger til 1000 ppm (parts per million), mens ved 1400 ppm ser man en 50 prosents nedgang i kognitiv evne. Andre aspekter som temperatur, fuktighet og trykk kan også påvirke helsen over tid.

Giri er klar

Publikum vil kunne se direkte målinger fra rommet der spillerne sitter, riktignok hver for seg. Den nederlandske stormesteren Anish Giri sier pandemien fikk han til å måle luftkvalitet, og at han tar dette med seg inn i turneringen.

– Alle detaljer hjelper når konkurransen er stor og det handler om konsentrasjon. Normalt er jeg opptatt av å lufte godt når jeg sitter mye inne - og det er alltid bedre å vite enn å ikke vite - også når det kommer til hvordan inneluften er og hva det kan bety for spillet mitt. Derfor har jeg den siste tiden, spesielt under pandemien, vært opptatt av å måle luftkvaliteten. Det skal jeg også gjøre under Airthings Masters - og årets kommende tour - for nå gleder jeg meg til å komme i gang, sier Giri.

Blant de 16 spillerne som skal delta i Airthings Masters finner vi flere av klodens beste spillere. I tillegg til vår egen Magnus Carlsen og Anish Giri, deltar blant annet Ian Nepomniachtchi, Ding Liren, Levon Aronian og Shakhriyar Mamedyarov, som alle er blant de 10 høyest rankede i verden. I tillegg kommer de nykronede verdensmesterne i hurtigsjakk, det 17 år gamle supertalentet Nodirbek Abdusattorov og den russiske sjakkdronningen Alexandra Kosteniuk. Med $100 000 til vinneren er de beste og mest spennende sjakkspillerne klare for touren med store forventninger til Airthings Masters.