KOMMENTAR | Sverre Stenseng

TOLL: De som må betale selve tollen på importerte varer til USA er amerikanske produsenter og distributører. Pengen går til staten USA. (Ill: iStock/JuSun)

Nå blir alt dyrere – bortsett fra aksjer

Tollmurer har den effekten at landet bak muren blir et dyrere sted å leve. En global handelskrig vil bremse fri handel og svekke økonomisk utvikling. For alle, også IT-bransjen.

Lederen i Dagens Næringsliv sist fredag har en setning som forklarer effekten av tollmurer på en elegant måte. «Den som er i tvil om effekten av tollmurer, bør sjekke prisene i norske matbutikker».

For det er nettopp det Donald Trump gjør, han bygger mur rundt landet. De som må betale selve tollen på importerte varer til USA er amerikanske produsenter og distributører. Pengen går til staten USA.

Når varene er vel på innsiden, blir bedrifter og forbrukere nødt til å dekke den økte innkjøpsprisen, spesielt om muren som fenomen ikke er raskt forbigående.

Sammenhengen kan virke banal for noen, men ettersom Trump selv sier det er avsenderlandene som betaler tollen, som er feil, så er det greit å sette skapet på plass.

Fremtidstroen nedjusteres

På en måte kan man si at den amerikanske presidenten har gått til «krig» mot verden rundt gjennom å stenge grensene og gjøre det i gjennomsnitt 20 prosent dyrere å få varer inn landet. 20 prosent er det gjennomsnittet økonomer mener tollmuren samlet sett utgjør.

Det voldsomme raset i aksjekursene i USA de siste dagene er de kraftigste siden pandemien. Nedturen skyldes ganske enkelt at investorene nedjusterer amerikanske selskapers muligheter for å skape gode resultater.

At aksjene faller også internasjonalt skyldes frykt for resesjon.

Aksjene som falt mest første børsdag i USA, var selskaper som selger til forbrukere. Møbelgiganten RH, SharkNinja, The Gap lå høyt oppe på listen med tosifrede fall. RH falt 40 prosent torsdag.

Det sier noe.

Prisene i USA vil øke

Som nummer 15 på listen lå Dell med et fall på nær 18,99 prosent. Børsverdien til Dell på nær 54 milliarder dollar, etter fallet, er det soleklart største selskapet blant de 25 selskapene som hadde falt mest.

Det viser en liste fra Yahoo! Finance som gjaldt torsdagen.

Går man lenger ned på listen finner man navn som Shopify, Hewlett-Packard (HPE), Garmin, Global-E Online og Nike.

Mens noen av selskapene som faller i aksjekurs gjør det fordi de importerer varer for salg. Andre importerer råvarer til egen produksjon. Produktene som kommer i salg, vil får økte priser på grunn av importvernet.

En effekt av høyere priser for amerikanske forbrukere og virksomheter, er at de med like budsjetter for råd til mindre. Da faller resultatene til de som selger, selv om de øker prisene.

Rammes indirekte

Ta for eksempel Shopify, et selskap som tilbyr en totalpakket verdikjede for butikker og butikkjeder, fra frakt og betaling til markedsføring. De er verdsatt til over 105 milliarder dollar. Dersom det blir global handelskrig vil de miste fart i virksomheten, og dermed resultatene. Selskapets aksjeverdi falt 18,24 prosent fra stengetid onsdag til børsen stengte på torsdag.

For norsk IT-bransje vil noen bli rammet direkte på den måten at importert utstyr fra USA vil bli dyrere, fordi de er dyrere å produsere. I skrivende stund har statsminister Jonas Gahr Støre sagt at Norge ikke vil svare på tollen på 16 prosent USA har satt på varer fra Norge.

Blodrøde børser verden over betyr samtidig at aksjer i det minste blir lavere priset.

Det gjør det noe lettere å importere varer fra USA.

Mange i IT-bransjen vil derimot bli rammet indirekte, fordi investeringsbeslutninger trolig vil dra ut i tid, og budsjettene kan bli innskrenket.

Dette er noe IT-bransjen allerede har merket. Bransjen blir lett svekket i urolige tider.

Positive signaler?

Gjennom helgen har det skjedd to ting som kan bidra til å motvirke en handelskrig, som er noe på linje med signalet fra Norge om ikke å gjengjelde tollen fra USA. Taiwan har sagt at i stedet for å gjengjelde toll mot USA, så fjerner de toll de har på amerikanske varer.

Trumps milliardær-assistent Elon Musk skal også i helgen ha sagt at han helst er ser at det ikke innføres toll mot Europa. På den annen side er Trumps seniorrådgiver på handel og industri, Peter Navarro, uenig med Musk.

Trump selv har spilt golf gjennom helgen.

Når det er sagt, betyr betyr blodrøde børser verden over samtidig at aksjer i det minste blir lavere priset.

Det investorer nå sannsynligvis lurer på, er når aksjene ut fra en totalvurdering ikke bare er lavere priset, men faktisk også er billige.

Det er først når aksjene er billige og fremtidstroen er sterkere at børser vil snu til grønnere piler. Kanskje skjer det allerede denne uken.